Ανησυχία για αχλαδιές και ελιές από τους συνεχιζόμενους παγετούς

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα αντιμετώπισης της σφήκας της καστανιάς

Δυσάρεστα μηνύματα προκύπτουν τελευταία από τις αυτοψίες που πραγματοποιούν μεικτά κλιμάκια της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΕΛΓΑ Λάρισας σε χωράφια του νομού, τα οποία επλήγησαν από τους συνεχόμενους παγετούς, καθώς διαπιστώνεται όχι μόνο απώλεια παραγωγής σε όλες τις καλλιέργειες, η οποία σε ορισμένες ανέρχεται έως και 100%, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο.

Αχλάδια

Ιδιαίτερα στην καλλιέργεια της αχλαδιάς διαπιστώθηκε πρόβλημα βακτηρίου (erwinia amylovora) και αυτό που φοβόντουσαν οι παραγωγοί έγινε πραγματικότητα, καθώς εκτός από το καρπίδιο επλήγη και το δέντρο, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για την παραγωγή των επόμενων χρόνων. Γι’ αυτό και οι αχλαδοπαραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου ζητούν τα βιομηχανικά αχλάδια να ενταχθούν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, Δημ. Σταυρίδης, δίνει χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές, καλώντας τους παραγωγούς να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην απολύμανση των γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων, καθώς ο ιός αυτός είναι ύπουλος και εξελίσσεται ραγδαία.

«Κάτι σαν τον κορωνοϊό», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η σωστή απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος, των ελαστικών των μηχανημάτων, ακόμη και στις μπότες που φορούν οι παραγωγοί.

Στον Δήμο Τυρνάβου υπολογίζεται ότι από τα 30.000 συνολικά στρέμματα αχλαδιού, τα 10.000 έχουν ήδη καταστραφεί και έπεται συνέχεια. Συνεπώς, καλύπτεται το ποσοστό 30% που απαιτείται για την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των παραγωγών, γι’ αυτό και υπάρχει αίτημα αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας, με επιστολή του προς τον ΕΛΓΑ ζητά την ένταξη των ζημιών από τον παγετό στις 8 και 9 Απριλίου και στις βιομηχανικές ποικιλίες αχλαδιών στον κανόνα de minimis, όπως γίνεται μέχρι τώρα και στις επιτραπέζιες.

Ελιές

Δυσμενείς είναι οι συνέπειες και στα ελαιόδεντρα, όπου διαπιστώνεται σκίσιμο κορμών και φυλλόπτωση, γι’ αυτό υπήρξε αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ από τους δήμους της Θεσσαλίας, για τις καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο.

Επίσης, αυτή την εποχή εμφανίστηκε έντονα το φαινόμενο μειωμένης ανθοφορίας, που σε μεγάλο ποσοστό αγγίζει τα όρια της ακαρπίας. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω φαινομένων φέρνει σε απόγνωση όλους τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Καστανιά

Ανησυχία υπάρχει και για το φαινόμενο της σφήκας της καστανιάς, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της παραγωγής, καθώς μπορεί να τη μειώσει έως και 80%. Ήδη, η περιφέρεια υπέγραψε τη σύμβαση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, για την προμήθεια ωφελίμων Torymus sinensis.

Συνιστάται ιδιαίτερα στους καστανοπαραγωγούς των περιοχών εξαπόλυσης να μην προβαίνουν σε καταστροφή των προσβολών της σφήκας, γιατί θανατώνονται με τον τρόπο αυτόν τα άτομα του ωφέλιμου εντόμου, που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους.

Επιπρόσθετα, όλοι οι καστανοπαραγωγοί δεν θα πρέπει να διενεργούν ψεκασμούς με εντομοκτόνα έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου.