Ανησυχία των παραγωγών για την καρπόπτωση σε αχλάδια και κεράσια

Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Μπροστά σε ένα ανεξήγητο φαινόμενο βρίσκονται παραγωγοί αχλαδιών στον Δήμο Τυρνάβου και κερασιών στον Δήμο Αγιάς, καθώς λίγο πριν από τη συγκομιδή και ενώ έχουν κάνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα, τα φρούτα άρχισαν να πέφτουν από τα δέντρα.

Ήδη, αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί έχουν ενημερώσει για το πρόβλημα τον ΕΛΓΑ, ενώ αναμένουν επίσκεψη καθηγητών Πανεπιστημίου για τη διερεύνηση του φαινομένου, ώστε να λυθεί το… μυστήριο. Ωστόσο, ανεπίσημα, παράγοντες του ΕΛΓΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι το αίτιο δεν είναι αποζημιώσιμο από τον Κανονισμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιο Τσικριτζή, «στην αχλαδοκαλλιέργεια έχουν πέσει όλες ανεξαιρέτως οι ποικιλίες από τα δέντρα, προφανώς ως απόρροια της κλιματικής κρίσης. Ελπίζουμε, αυτήν τη φορά, ο ΕΛΓΑ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να υπάρξουν δίκαιες εκτιμήσεις της ζημιάς και να μην επαναληφθεί η απαράδεκτη απόφαση με την οποία μετατέθηκε στα ΠΣΕΑ η ζημιά που υπέστησαν τα βιομηχανικά αχλάδια, τα οποία χτυπήθηκαν από τον περσινό παγετό, με τη δικαιολογία ότι βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο».

Άλλοι Τυρναβίτες παραγωγοί, εκτιμούν ότι τα αίτια του φαινομένου ενδεχομένως να σχετίζονται με την άρδευση ή τη λίπανση και ίσως από τις μεταβολές της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα τον μήνα Μάρτιο, οπότε το φαινόμενο να δημιούργησε στρεσογόνες καταστάσεις στο φυτό.

Από την πλευρά του, το μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς «Κίσσαβος» Θωμάς Σιμούλης, αναφέρεται στο φαινόμενο της ελλιπούς καρπόδεσης των κερασιών και μεταφέρει την πρώτη εκτίμηση των γεωπόνων ότι «ίσως το πρόβλημα να δημιουργήθηκε από τον συνεχόμενο λίβα που επικρατούσε, περί τα μέσα Μαρτίου, λίγο πριν από την ανθοφορία. Η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών κερασιών προγραμματίζεται για τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Τι εκτιμά ο Γ. Νάνος

Ήδη, το τηλέφωνο του καθηγητή Δενδροκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργου Νάνου, χτυπά συνεχώς από ανήσυχους παραγωγούς, όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά και της Ημαθίας για αντίστοιχο πρόβλημα με τα ροδάκινα.

Η «ΥΧ» επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να εκτιμήσει τα πιθανά αίτια της πτώσης των φρούτων από τα δέντρα (να διευκρινιστεί ότι μέχρι την ώρα του ρεπορτάζ δεν είχε επισκεφτεί τις συγκεκριμένες περιοχές).

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα αχλάδια πιθανότατα να παρουσίασαν αφυδάτωση από την έντονη ξηρασία που προηγήθηκε, ενώ ο ίδιος είχε προειδοποιήσει με άρθρα και δημόσιες παρεμβάσεις τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε πότισμα εκείνη την περίοδο.

Αντιθέτως, τα κεράσια δεν φαίνεται να έχουν πληγεί από τη λειψυδρία, αλλά γενικότερα από την κλιματική κρίση. Κι αυτό γιατί σε αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής στο Βελεστίνο, ο καθηγητής καλλιεργούσε με ορθή καλλιεργητική πρακτική τα κεράσια, τα οποία, αν και άνθισαν αργά, εντούτοις παρουσίασαν τα ίδια προβλήματα αφυδάτωσης.

Ο ίδιος μελετά τα στοιχεία που διαθέτει το τμήμα του από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην επαρχία Τυρνάβου και αναμένεται να τα μελετήσει. Ερωτηθείς, δε, αν το πρόβλημα σχετίζεται με ενδεχόμενη ελλιπή λίπανση, λόγω αυξημένου κόστους από την πλευρά των παραγωγών, απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι «τα αχλάδια σίγουρα δεν χρειάζονται άζωτο, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, ενώ τα κεράσια ίσως χρειάζονταν λίγο κάλιο και μόνο».