Ανοίγει νέους επαγγελματικούς δρόμους στον αγροτικό τομέα το ΙΕΚ της Αβερωφείου

Η γνώση είναι δύναμη τόσο για να δώσει ώθηση στα πρώτα βήματα στον αγροτικό τομέα, όσο και για να στηρίξει την εξέλιξη και την ανάπτυξη των υφιστάμενων αγροτικών επιχειρήσεων.

Αυτή είναι και η άποψη δύο νέων ανθρώπων που αποφάσισαν να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση στο ΙΕΚ, πλέον, της Αβερωφείου στη Λάρισα, το οποίο αναβαθμίζεται με νέα μαθήματα, παρέχοντας γνώση για τις εξελίξεις του σήμερα. Ο 18χρονος Στέλιος Τσουκαντάς από τον Νομό Βοιωτίας, αν και δεν προέρχεται από αγροτική οικογένεια, έχει πάρει την απόφαση να ακολουθήσει το κτηνοτροφικό επάγγελμα, καθώς η ερασιτεχνική ενασχόληση τον έκανε να το αγαπήσει.

«Ήθελα να λάβω τις κατάλληλες γνώσεις πριν κάνω το επόμενο βήμα στον κτηνοτροφικό τομέα. Γι’ αυτό επέλεξα το ΙΕΚ της Αβερωφείου και την ειδικότητα “Διαχειριστής Συστημάτων εκτροφής Αγροτικών Ζώων”, καθώς και με την αναβάθμιση σε ΙΕΚ θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες σχολές για να εκπαιδευτώ στο αντικείμενο και να ξεκινήσω στο συγκεκριμένο επάγγελμα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Στέλιος, ο οποίος τονίζει ότι η πρακτική άσκηση που προσφέρεται στη σχολή τον βοηθάει να εφαρμόζει τη θεωρία που μαθαίνει στην πράξη.

Εξέλιξη της αγροτικής εκμετάλλευσης

Το ΙΕΚ της Αβερωφείου επέλεξε και ο 34χρονος Αλέξανδρος-Παναγιώτης Σιμόπουλος, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με τον αγροτικό τομέα και την καλλιέργεια της ρίγανης τα τελευταία πέντε χρόνια. Θέλοντας να ενισχύσει τις γνώσεις του και να εξελίξει την αγροτική του επιχείρηση, επέλεξε την ειδικότητα «Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων».

«Καλλιεργώ 100 στρέμματα στην Τερψιθέα Λάρισας και επέλεξα τη συγκεκριμένη ειδικότητα γιατί είναι ακριβώς στο αντικείμενο της δουλειάς μου. Θεωρώ ότι πρέπει ως αγρότης να εξελίσσομαι και να έχω την εμπειρία να διορθώνω και να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου», τονίζει, εξηγώντας τον λόγο που αποφάσισε να φοιτήσει στο ΙΕΚ της Αβερωφείου. Ο ίδιος τόνισε ότι με την αναβάθμιση σε ΙΕΚ το πτυχίο αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα και του ανοίγει περισσότερους επαγγελματικούς δρόμους.

Αν οι φοιτητές επιλέξουν να λάβουν την πιστοποίηση από το ΕΟΠΠΕΠ, τότε θα έχουν ένα πιο ισχυρό πτυχίο στην Ελλάδα, ενώ θα μπορούν να δουλέψουν κι εκτός συνόρων, καθώς θα αναγνωρίζεται

Επαγγελματικές ευκαιρίες

Το γεγονός ότι η μετατροπή της ΕΠΑΣ σε ΙΕΚ έχει αναβαθμίσει την παρεχόμενη γνώση, αλλά και τις επαγγελματικές ευκαιρίες, επιβεβαιώνει η διευθύντρια της Αβερωφείου, Ευαγγελία Σιώκη. Η ίδια αναφέρει στην «ΥΧ» πως τα μαθήματα που παρέχονται θα αναβαθμίσουν το επίπεδο των σπουδών στις ειδικότητες της σχολής.

Πιο αναλυτικά, για την ειδικότητα «Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων», οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στη «Μηχανουργική Τεχνολογία και το Μηχανολογικό Σχέδιο» που αποτελεί μια διεθνή τεχνική γλώσσα. Με το μάθημα της «Μηχανικής Αντοχής Υλικών» παρέχεται στους σπουδαστές η γνώση για τη διαμόρφωση των κατασκευών με τον ασφαλέστερο και οικονομικότερο τρόπο, ενώ με το μάθημα της «Νέας Τεχνολογίας Συστημάτων» εμπλουτίζεται η γνώση στη σχεδίαση και διαμόρφωση κατασκευών απαραίτητων για την ειδικότητα με τα πιο σύγχρονα εργαλεία. Τέλος, με το μάθημα της «Μηχανικής Οχημάτων Ανώμαλων Εδαφών» εκπαιδεύονται οι σπουδαστές για τη χρήση και την ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες εργασίας.

Όσον αφορά την ειδικότητα «Διαχειριστής Συστημάτων εκτροφής Αγροτικών Ζώων», μέσω των μαθημάτων «Λοιμώδη Νοσήματα και Υγιεινή» και «Παθήσεις Αγροτικών Ζώων», οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν την πορεία της υγείας του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην εκμετάλλευση.

Επίσης, το μάθημα «Διαχείριση αποβλήτων κτηνοτροφικών μονάδων» εκπαιδεύει τους σπουδαστές στη φροντίδα και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ορθής διαχείρισης των λυμάτων της εκμετάλλευσης. Μέσω του μαθήματος «Διατροφή και Ειδική Εκτροφή», οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση να προετοιμάσουν ένα σιτηρέσιο ανάλογα με την παραγωγική κατεύθυνση και τις ανάγκες του ζωικού κεφαλαίου, ενώ το μάθημα «Εφαρμοσμένη Αναπαραγωγή Αγροτικών Ζώων» αποσκοπεί στην κατανόηση της εξέλιξης του φαινομένου της αναπαραγωγής στα διάφορα είδη των αγροτικών ζώων. Τέλος, το ΙΕΚ Αβερωφείου διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό στα εργαστήριά της, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση των σπουδαστών της και η εκπαίδευση ολοκληρώνεται με πρακτική και επίδειξη στους αγρούς της Αβερωφείου.

Η κα Σιώκη καταλήγει λέγοντας ότι το επίπεδο του ΙΕΚ είναι στο 5, ενώ της ΕΠΑΣ ήταν στο 3. Αυτό σημαίνει, πως αν οι φοιτητές επιλέξουν να λάβουν την πιστοποίηση από το ΕΟΠΠΕΠ, τότε θα έχουν ένα πιο ισχυρό πτυχίο στην Ελλάδα, ενώ θα μπορούν να δουλέψουν κι εκτός συνόρων, καθώς θα αναγνωρίζεται.