Άντεξαν τα ποτιστικά πεπόνια, δυσκολεύονται τα άνυδρα

Ούτε η καλλιέργεια του πεπονιού βγήκε αλώβητη από τους πρωτοφανείς παρατεταμένους καύσωνας που χτύπησαν όλη τη χώρα φέτος. Η ποιοτική υποβάθμιση, αλλά και οι μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις, εντοπίζονται περισσότερο στα άνυδρα και λιγότερο στα ποτιστικά. Παράλληλα, δε, η κατάσταση αυτή οδήγησε τις καλλιέργειες στην πρωίμισή τους, αλλάζοντας άρδην τον προγραμματισμό των παραγωγών.

Ο Δημήτρης Δέδες, παραγωγός πεπονιού από τη Θήβα, κάνει λόγο για μία καλή παραγωγή των ποτιστικών πεπονιών, τα οποία είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και ξέφυγαν τον κίνδυνο του καύσωνα. «Συνάδελφοι οι οποίοι είχαν φυτέψει πρώιμα δεν αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα, σε σύγκριση με αυτούς που βρέθηκαν μέσα στη δίνη του καύσωνα. Το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στο θέμα της ποσότητας, αλλά και της ποιότητας, αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών».

Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες τιμές, είπε ότι είναι καθαρά θέμα ποιότητας. «Σήμερα τα ποτιστικά πουλιούνται ακόμη και 25 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με άλλα πεπόνια, τα οποία βρίσκονται ακόμη και στα αζήτητα». Κλείνοντας, ο κ. Δέδες υπολόγισε το κλείσιμο της συλλογής περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου, παρατηρώντας πως φέτος οι καλλιεργούμενες με πεπόνι εκτάσεις στην περιοχή ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Η ομάδα παραγωγών είναι το ζητούμενο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Τάσου Τζαβάρα, γεωπόνου από τις Ερυθρές. Όπως μας ενημέρωσε, η καλλιέργεια του πεπονιού στην περιοχή παρουσιάζει μία μικρή μείωση κάθε χρόνο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία των καλλιεργητών και αναπόφευκτα και τα στρέμματα, περισσότερο έχουν να κάνουν με την οργάνωση της παραγωγής και λιγότερο με άλλες πρακτικές.

«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην Αττική, δηλαδή σε μία μεγάλη αγορά, και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν το έχουμε αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό, θα έπρεπε να μας προβληματίζει έντονα», τονίζει. Ο κ. Τζαβάρας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας του πεπονιού, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άνυδρο και, κλείνοντας, είπε: «Οι ομάδες παραγωγών θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του τοπικού πεπονιού με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δίνοντας σημαντική προστιθέμενη αξία».

Πρόβλημα οι αγριόχοιροι στη Λοκρίδα

Μεγάλες εκτάσεις ξερικού πεπονιού καλλιεργούνταν και στην Κυρτώνη Λοκρίδος. Όμως, τα τελευταία χρόνια, όπως μας ενημερώνει ο Κυριάκος Κυριακού, παραγωγός από την περιοχή, η μείωση είναι μεγάλη, λόγω της παρουσίας των αγριόχοιρων. «Ο τόπος μας αποτελούσε σημείο αναφοράς για το ξερικό του Αυγούστου. Η ανεξέλεγκτη παρουσία αγριόχοιρων οδήγησε πολλούς παραγωγούς πεπονιού, αλλά και καλαμποκιού, σε άλλες καλλιέργειες, με λιγότερες ζημιές».

Πύρρειος νίκη για την εβρίτικη Χρυσή Κεφαλή

Για μία δύσκολη χρονιά όχι μόνο από τους καύσωνες αλλά και της χαλαζόπτωσης κάνει λόγο ο Βαγγέλης Δέδογλου γεωπόνος της ΔΑΟΚ Έβρου. «Τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε για την εξέλιξη της παραγωγής του πεπονιού και συγκεκριμένα της Χρυσή Κεφαλής δείχνουν να είναι αρνητικά. Οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες από 30% έως 60% για την τρέχουσα συλλεκτική περίοδο, η οποία ξεκινά σε λίγες ημέρες και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Οι παραγωγοί αυτού του τύπου πεπονιού, λόγω της ζήτησης του, αναμένουν και μία καλύτερη τιμή, η οποία μπορεί να ξεπεράσει και τα 40 λεπτά το κιλό».