Αντιδρούν στο μέτρο θανάτωσης των ζώων οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί για το θέμα της ευλογιάς στις τάξεις των κτηνοτρόφων της περιοχής Πολυγύρου Χαλκιδικής και ειδικά στην Κοιλάδα του Ανθεμούντα, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο ανεπτυγμένες περιοχές πληθυσμού αιγοπροβάτων στην Κεντρική Μακεδονία.
Αν και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εντοπιστεί, μέχρι στιγμής, μόνον δύο κρούσματα, η ανησυχία είναι έντονη και για τον λόγο αυτόν έχουν λάβει επιπρόσθετα μέτρα προστασίας, όπως απολυμάνσεις των βυτίων γάλακτος πριν μπουν στον στάβλο και αποφυγή συνάντησης με άλλους κτηνοτρόφους. Παράλληλα, ζήτησαν από τον Δήμο Πολυγύρου να μη φέρει ζώα για σφαγή στο σφαγείο Γαλάτιστας από άλλες περιοχές, αλλά και να γίνουν απολυμαντικές τάφροι στις εισόδους του νομού.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση κτηνοτρόφων με εκπροσώπους των κτηνιατρικών υπηρεσιών της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής, όπου και έγινε ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης εισόδου του νοσήματος της ευλογιάς στις εκτροφές τους και για τα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του νοσήματος.
Στο μεταξύ, λίγες ημέρες νωρίτερα, πραγματοποίησαν με τα τρακτέρ τους πορεία προς την Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το μέτρο θανάτωσης των ζώων, ενώ πολλοί κτηνοτρόφοι προειδοποίησαν ότι δεν θα δεχθούν να γίνουν σφαγές ζώων. «Δεν θέλουμε τη θανάτωση, αλλά δεν αποφασίζουμε εμείς. Θέλαμε να υπάρχουν μέτρα πρόληψης όπως ο εμβολιασμός, αλλά δεν γίνεται. Το μέτρο είναι σκληρό και δεν είναι εύκολα αποδεκτό, αφού ο κάθε κτηνοτρόφος έχει επενδύσει πάνω στη δουλειά του. Έχουμε εγκαταστάσεις που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χώρια το ζωικό κεφάλαιο που αποζημιώνεται χαμηλά. Εάν θανατωθούν τα ζώα, δεν γίνεσαι κτηνοτρόφος ξανά. Στην περιοχή μας, υπάρχει κεφάλαιο περίπου 70.000 ζώων. Εάν θανατωθούν, τότε θα καταστραφεί ολόκληρη η τοπική οικονομία», καταλήγει ο κ. Τσιαρτσιαφλής.