Αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση του ολλανδικού σχεδίου για την προστασία του θεσσαλικού κάμπου

Πότε και πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται το master plan που εκπόνησε η ολλανδική εταιρεία HVA Ιnternational για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επίσημα την προσεχή Τρίτη (5/3) στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών της κυβέρνησης και εκπροσώπων της εταιρείας, με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Γκουζιούρη.

Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι πότε και πού θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Θεσσαλούς αγρότες, με θέμα την επόμενη ημέρα στον πλημμυρισμένο κάμπο. Οι διαρροές αναφέρουν ότι το ραντεβού θα γίνει στις 11 Μαρτίου, ενώ, στον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως «πολύ σύντομα θα επισκεφθεί και πάλι τη Θεσσαλία και θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αγροτών».

Αποζημιώσεις

Το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένει το ΥΠΑΑΤ για την έγκριση του Μέτρου «Προστασία και βελτίωση κατάστασης υδροφόρου ορίζοντα Παρακάρλιων περιοχών με παύση καλλιεργητικής δραστηριότητας», με προϋπολογισμό 40,4 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια, προκειμένου να προβεί σε ανακοινώσεις για τα ποσά ανά καλλιέργεια που θα διατεθούν προς ενίσχυση των παραγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», τα ενταγμένα στο Μέτρο στρέμματα ανέρχονται σε 120.000, μετά την καταγραφή που έγινε στις 10 Οκτωβρίου του 2023 μέσω του Κοπέρνικου, από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η οποία προωθήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Άλλωστε, με αυτά τα στοιχεία προχώρησε και ο ΕΛΓΑ στην καταβολή των προκαταβολών. Το ελληνικό τεχνικό δελτίο εστάλη στις 31 Ιανουαρίου 2024 στην ΕΕ και για λόγους ταχύτητας βασίστηκε στον υπάρχοντα Κανονισμό για ειδικές ενισχύσεις, όπως συμβαίνει με τα προγράμματα Απονιτροποίησης και Βιολογικής Γεωργίας. Όσον αφορά τα ποσά που προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση των πλημμυρόπληκτων, αυτά σαφώς θα είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα του Κανονισμού (π.χ. 90 ευρώ στα δέντρα, 60 ευρώ στις αρόσιμες καλλιέργειες), καθώς η φιλοσοφία του Μέτρου είναι να αποζημιώσει τους παραγωγούς για το σύνολο των πλημμυρισμένων εκτάσεων και όχι για το 1/3, που συνήθως εφαρμόζονταν γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα.

Επίσης, πρόκειται για γόνιμα και αρδευόμενα χωράφια, κατά συνέπεια θα πρέπει να καλυφθεί αντικειμενικά το απολεσθέν εισόδημα. Δικαιούχοι ενίσχυσης από το συγκεκριμένο Μέτρο είναι όσοι υπέβαλαν τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023 (άρα και ενοικιαστές) και η καταβολή αναμένεται να γίνει σε δύο δόσεις, κατά τα πρότυπα της νιτρορύπανσης (70% προκαταβολή – 30% εκκαθάριση).

Πρωτοβουλίες της περιφέρειας

Σχετικά με τα πλημμυρισμένα χωράφια, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, επιμένει στην πρότασή του να γίνει η απάντληση των υδάτων από τα παρακάρλια με ειδικά αντλητικά συγκροτήματα που τοποθετούνται επί πλωτών πλατφορμών και να ακολουθήσει η μεταφορά τους μέσω αγωγών στον υφιστάμενο συλλεκτήρα Σ1 και από εκεί, διά της βαρύτητας και της κλίσης του εδάφους, στον Πηνειό.

Τα πλωτά μέσα και τα αντλητικά συγκροτήματα θα αποθηκεύονται σε χώρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα μπορούν να ξαναχρησιμοποιούνται και σε άλλες περιοχές που εμφανίζουν συχνότερα πλημμυρικά φαινόμενα λόγω θραύσης των αναχωμάτων (π.χ. περιοχές του Ν. Καρδίτσας). Την ίδια ώρα, στη διοργάνωση ενός τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μαραθώνιου (πιθανότατα μέσω της ΕΡΤ), στον οποίο θα συμμετέχουν περισσότεροι από 50 τραγουδιστές, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα που θα ενισχύσουν τους ανθρώπους κυρίως των παρακάρλιων περιοχών, οι περιουσίες των οποίων χάθηκαν στην πλημμύρα, συμφώνησε ο κ. Κουρέτας με τους καλλιτέχνες Γιώργο Νταλάρα, Μανώλη Φάμελλο και τον τηλεοπτικό παραγωγό Φάνη Συναδινό, οι οποίοι επισκέφθηκαν τις περιοχές αυτές, συνοδεία του περιφερειάρχη.

Τέλος, αναφορικά με την ψυχολογική στήριξη του κόσμου και ιδιαίτερα των παιδιών των πλημμυρισμένων χωριών, η περιφέρεια προγραμματίζει σειρά πολιτιστικών δράσεων, με θεατρικές παραστάσεις και προβολή ταινιών σε συνεδριακούς χώρους, σχολεία και δημαρχεία.