ΑΠΕ: Έρχεται σχέδιο νόμου για τη χρήση φωτοβολταϊκών στον αγροτικό τομέα (video)

13ο Συνέδριο ICEFPE23 και Agrivoltaics - Η νέα τεχνολογία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως στη Θεσσαλονίκη

Σχέδιο νόμου που θα ορίζει την εφαρμογή των φωτοβολταϊκών στον αγροτικό τομέα και θα διευκολύνει τη διπλή χρήση της γης ετοιμάζεται να κατατεθεί πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο Διονύσης Σταμενίτης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τη σχετική ανακοίνωση πραγματοποίησε στο 13ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών και Agrivoltaics, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι την 1 Νοεμβρίου. Το σχέδιο νόμου ετοιμάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο έχει έτοιμη την παρέμβασή του, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο συνέδριο ο υφυπουργός ΑΑΤ, Διονύσιος Σταμενίτης.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το κύριο ζήτημα των παραγωγών είναι ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεσμεύουν γη υψηλής παραγωγικότητας. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τη δημιουργία των πάρκων αυτών, γιατί εξασφαλίζουν πράσινη ενέργεια, αλλά είναι δεδομένο ότι η γη δεσμεύεται. Η παρέμβαση αυτή μας κάνει πιο αισιόδοξους για τη διπλή χρήση της γης, ειδικά για τους βοσκότοπους. Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχουν εξελίξεις».

Τρίτης γενιάς φωτοβολταϊκά

Αφορμή για τις παραπάνω ανακοινώσεις στάθηκε το θέμα του συνεδρίου, το οποίο εστίασε στην πράσινη ενέργεια, στη χρήση των φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά και στις προοπτικές των αγροβολταϊκών που εξοικονομούν ενέργεια, γη και νερό.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών ΗΟΡΕ-Α και το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano και έφερε σε επαφή διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς από τον χώρο της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, επενδυτές, φορείς διαμόρφωσης πολιτικών, εκπροσώπους εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών, κορυφαίους επιστήμονες και μηχανικούς.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στόχος ήταν η σύναψη συνεργασιών, η δικτύωση και η χάραξη στρατηγικής και πολιτικής για την ενδυνάμωση της ραγδαία αναπτυσσόμενης βιομηχανίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων των Πράσινων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών και των Εφαρμογών τους. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πολλά υποσχόμενες νέες τεχνολογίες.

Ο Μίλτος Ζαμπάρας, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε αναφορά στην κλιματική κρίση, τονίζοντας ότι το θέμα της ενεργειακής αυτονομίας είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ, ενώ ο τομεάρχης Καινοτομίας, Έρευνας και Τεχνολογίας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βάρδας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο υψηλό επίπεδο τεχνολογίας της Ελλάδας.

Ο Στέργιος Λογοθετίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A

Ο πρόεδρος του συνδέσμου HOPE-A και συντονιστής των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών έργων Flex2Energy και COPE-Nano, Στέργιος Λογοθετίδης, κατά την κεντρική του εισήγηση, ανέφερε ότι «η ανθρωπότητα βιώνει την ταχύτερη αλλαγή στην ιστορία της στον τομέα της ενέργειας», τονίζοντας ότι «στα μέσα του 2025 θα είμαστε πλέον σε θέση να παράγουμε μαζικά εδώ στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς».

Ο ίδιος δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι καινούργιες τεχνολογίες, αλλά και τα πειράματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια κυρίως στη χώρα μας για τη χρήση των φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, που είναι εύκαμπτα, ημιδιαφανή και τα οποία μπορούν να μπουν πάνω σε θερμοκήπια ή σε ανοιχτές καλλιέργειες για να αυξήσουν την παραγωγή, να παράγουν ενέργεια και να μειώσουν τη χρήση του νερού με τη σκίαση που δημιουργούν.

Όπως γνωρίζουμε, τα προβλήματα της ενέργειας και της αυξανόμενης ανάγκης για τροφή και παραγωγή διάφορων φυτών αυξάνονται δραματικά κάθε χρόνο. Παράλληλα, εάν η ενέργεια δεν προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές, δημιουργεί με τη σειρά της περισσότερες εκπομπές αερίων, που έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλείται πρόβλημα στον πλανήτη.

Για να λύσουμε, λοιπόν, το ενεργειακό και το παραγωγικό πρόβλημα, είναι απαραίτητο να εισαγάγουμε τις καινούργιες τεχνολογίες πάνω στα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς. Αυτή η πρακτική αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα. Είναι μία ελληνική τεχνολογία και το πρώτο εργοστάσιο στον κόσμο για αυτά τα φωτοβολταϊκά χτίζεται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία πρακτική που αποτελεί απάντηση στα ενεργειακά και παραγωγικά προβλήματα».

Στην παγκόσμια απαίτηση και πρόκληση για παραγωγή φθηνής και φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας αναφέρθηκε ο καθηγητής Ravi Silva από το Πανεπιστήμιο Surrey του Λονδίνου. «Ο ήλιος παράγει καθημερινά 10.000 φορές περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειαζόμαστε. Το θέμα είναι να την αποθηκεύσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της εταιρείας COATEMΑ, η οποία έχει αναλάβει καθοριστικό ρόλο στο Flex2Energy project, o αντιπρόεδρός της, Thomas Kolbusch, δήλωσε ενθουσιασμένος για τη συμμετοχή της ομάδας του στην κατασκευή του εργοστασίου μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς στην Ελλάδα. Στις εργασίες της πρώτης ημέρας του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου συμμετείχε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών (AFELIM) της Γαλλίας, Michel Popovic, ο οποίος υπέγραψε εκ νέου Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Στέργιο Λογοθετίδη, πρόεδρο του αντίστοιχου συνδέσμου στην Ελλάδα, HOPE-A.

Στόχοι του συνεδρίου ήταν η σύναψη συνεργασιών, η δικτύωση και η χάραξη στρατηγικής και πολιτικής για την ενδυνάμωση της ραγδαία αναπτυσσόμενης βιομηχανίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων των Πράσινων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών και των Εφαρμογών τους

Το πρώτο εργοστάσιο οργανικών φωτοβολταϊκών στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη γραμμή παραγωγής διάφανων οργανικών φωτοβολταϊκών για χρήση σε κτήρια, θερμοκήπια και στην αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη από την εταιρεία OET.

Η Ευγενία Αθανασιάδου, γεωπόνος-νανοτεχνολόγος στην εταιρεία OET

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση τους σε θερμοκήπια, η Ευγενία Αθανασιάδου, γεωπόνος-νανοτεχνολόγος στην εταιρεία OET, ανέφερε στην «ΥΧ» ότι «στη Θέρμη Θεσσαλονίκης έχουμε δημιουργήσει το πρώτο HUB για τα agrivoltaics, δηλαδή τα ημιδιάφανα οργανικά φωτοβολταϊκά, που ήδη έχουν τοποθετηθεί σε δύο θερμοκήπια, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η εγκατάσταση της ανοιχτής καλλιέργειας με τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά.

Στην εφαρμογή, που έχουμε ήδη μελετήσει στα θερμοκήπια, έχει παρατηρηθεί μια τριπλή χρήση γης με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας και τροφής, αλλά και εξοικονόμηση φυσικών πόρων, όπως είναι το νερό. Η ενέργεια συλλέγεται από τα φωτοβολταϊκά σε μπαταρίες, οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο σημείο με το θερμοκήπιο και με τη σκίαση που προκαλείται από τα οργανικά φωτοβολταϊκά επιτυγχάνεται η αύξηση της παραγωγής των καλλιεργειών σε σχέση με θερμοκήπια χωρίς τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τα φωτοβολταϊκά περνάει συγκεκριμένη ακτινοβολία, η οποία ονομάζεται φωτοσυνθετικά ενεργός ακτινοβολία και είναι η βέλτιστη για την ανάπτυξη των φυτών. Με τη σκίαση που προσφέρουν, επίσης, τα φωτοβολταϊκά, μειώνεται η εξατμισοδιαπνοή των φυτών και, στην ουσία, δεν χρειάζονται τόσο μεγάλη ποσότητα νερού στην καλλιέργεια. Στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο, χρησιμοποιούμε και την υδροπονική καλλιέργεια που, ούτως ή άλλως, εκτός του ότι η παραγωγή αυξάνεται από μόνη της χάρη σε αυτήν, έχουμε και λιγότερη κατανάλωση νερού».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αποτελέσματα, η κα Αθανασιάδου τόνισε ότι «υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα έρευνας πολλών χρόνων, τα οποία αποδεικνύουν ότι η παραγωγή των φυτών κάτω από τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 30%.

Επίσης, με την ολοκλήρωση του εργοστασίου, το 2025-2026, το κόστος του συγκεκριμένου προϊόντος θα πέσει δραματικά, θα είναι ανταγωνιστικό και θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε αγρότη να επενδύσει σε αυτό, καθώς το χρονικό διάστημα απόσβεσης θα είναι πολύ μικρό».