ΑΠΕναντι σε επενδύσεις που καταστρέφουν «παρθένες» εκτάσεις

Εντείνονται οι αντιδράσεις στον κάμπο για εγκατάσταση ανεμογεννητριών-μονάδων Φ/Π-βιοαερίου

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις περιβαλλοντικών, οικολογικών και τοπικών οργανώσεων στη Θεσσαλία, γύρω από τις επενδύσεις που γίνονται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Όπως είναι γνωστό, οι αντιδράσεις άρχισαν να φουντώνουν από την αρχή του χρόνου, με πρωταγωνιστές δήμους και αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους για τα φωτοβολταϊκά πάρκα που εγκαθίστανται και σε παραγωγικές εκτάσεις, μειώνοντας έτσι τη διαθέσιμη γη για βοσκή και καλλιέργειες.

Εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι χωριών προχωρούσαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας κάθε φορά που επρόκειτο να εγκριθεί μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για φωτοβολταϊκά πάρκα, που έχουν ως στόχο την παραγωγή ενέργειας.

Αν και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «καμία τέτοια επένδυση δεν πρόκειται να εγκριθεί σε παραγωγικές εκτάσεις», η διευκρίνιση ότι «η περιφέρεια απλά γνωμοδοτεί και αυτή που αποφασίζει είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση» δημιουργούσε προβληματισμό στις τοπικές κοινωνίες.

Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί ο εκτός λειτουργίας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο (ισχύος 3 MWel) στους κατοίκους του Μικρού Κεφαλόβρυσου Τρικάλων. Το πρόβλημα είναι ότι η επιχείρηση αδυνατεί να καλύψει αεροστεγώς την πρώτη ύλη που συνέλεξε, με αποτέλεσμα αυτή να μυρίζει άσχημα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την περιοχή.

«Πόλεμος» για τις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα

Αντίστοιχες αντιδράσεις προκαλεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Τύμπανο Αργιθέας Αγράφων (ορεινή Καρδίτσα), όπου ένα αιολικό εργοστάσιο με εννέα ανεμογεννήτριες, ύψους 130 μέτρων η καθεμιά, έλαβε άδεια εγκατάστασης στην κορυφή της Καζάρμα, πάνω από το οροπέδιο της λίμνης Πλαστήρα.

Γιατί, μπορεί η κυβέρνηση να υπέγραψε νομοθετική εγκύκλιο με την οποία εντάσσει τα ευρυτανικά Άγραφα στην οικογένεια των «απάτητων βουνών», όμως δεν συνέβη το ίδιο και για τα θεσσαλικά (την ορεινή ζώνη της Καρδίτσας), γεγονός που αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Όσοι αντιδρούν στην προοπτική αυτή, προγραμματίζουν να στήσουν το δικό τους «κάστρο» υπεράσπισης της Καζάρμα.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσαν περιβαλλοντικές-οικολογικές και τοπικές οργανώσεις προβλέπει, το Σάββατο 6 Αυγούστου στις 7:00 το απόγευμα στον Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου (όπου θα υπάρχει δυνατότητα κατασκήνωσης), εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «μία ιστορία από την κρύπτη, στα πόσα ρημαγμένα βουνά θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος;». Την Κυριακή 7 Αυγούστου το πρωί έχει προγραμματιστεί πεζοπορία προς την Καζάρμα, ενώ στη συνέχεια στην πλατεία θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Την ίδια ώρα, σε μια μαζική σύσκεψη στον Δήμο Μουζακίου, φορείς της περιοχής εξέφρασαν την αντίθεσή τους «στο επιχειρούμενο έγκλημα» που παίρνει σάρκα και οστά με την έναρξη της διέλευσης των οχημάτων, τα οποία μεταφέρουν εξοπλισμό και τμήματα των Α/Γ, τα οποία προορίζονται για την περιοχή του Τυμπάνου. Οι φορείς προχώρησαν σε ομόφωνη έκδοση ψηφίσματος, το οποίο καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη πολιτική της.

Κορεσμένο το δίκτυο των ΑΠΕ στη ΒΙΠΕ

Την ίδια ώρα, αξεπέραστο δείχνει το πρόβλημα του net metering στη ΒΙΠΕ Λάρισας, όπου υπάρχουν 52 ενεργές επιχειρήσεις, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ παραδέχεται την αδυναμία του να εντάξει νέους σταθμούς ή συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δίκτυο του Υποσταθμού του Μακρυχωρίου, λόγω ραγδαίας αύξησης των σχετικών επενδύσεων.

Το θέμα προέκυψε από τη διαμαρτυρία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Λάρισας, οι οποίες αδυνατούν να πραγματοποιήσουν αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με φωτοβολταϊκά για τις επιχειρήσεις τους. Το υπουργείο Ενέργειας εκδήλωσε την πρόθεσή του για νέα αναβάθμιση του υποσταθμού, με την προϋπόθεση ο ΑΔΜΗΕ να έχει χωρητικότητα στο δίκτυο μεταφοράς.