Από την ίδρυσή της, η ΔΟΕΠΕΛ στο πλευρό των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς

Στηρίζει τα συμφέροντα του κλάδου και την εθνική οικονομία

του Γιώργου Ντούτσια, προέδρου Εθνικής Διεππαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) ιδρύθηκε για να εκπροσωπήσει έναν κλάδο της αγροτικής μας οικονομίας που κάνει τη χώρα μας περήφανη παγκοσμίως, αφού οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές έχουν (σχεδόν) αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Οι προτεραιότητες της ΔΟΕΠΕΛ επικεντρώνονται στην ισόρροπη ανάπτυξη και ανάδειξη του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, μέσω της εσωτερικής επικοινωνίας των μελών της, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των απασχολούμενων επαγγελματικά με όλους τους τομείς του κλάδου, της στήριξης ενεργειών για τη μεγιστοποίηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος, καθώς και της γενικότερης ανάδειξης του ρόλου και της συνεισφοράς του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία.

Η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος (2022/23)

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος χαρακτηρίζεται από αυξημένη εσοδεία, κυρίως λόγω των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν, ενώ οι τιμές παραγωγού βρίσκονται υπό διαμόρφωση.

Όσον αφορά τις ελιές ποικιλίας Χαλκιδικής, ο ελαιόκαρπος μέχρι στιγμής παρουσιάζει μεγέθη τεμαχισμού που ικανοποιούν τις εξαγωγικές εμπορικές ανάγκες. Όμως, η έλλειψη εργατικών χεριών και η συνακόλουθη αύξηση του εργατικού κόστους συλλογής, προβληματίζει τους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι ανησυχούν σοβαρά για την δυσκολία συλλογής. Ενδεχομένως μεγάλο μέρος της παραγωγής να οδηγηθεί στην ελαιοποίηση.

Η πράσινη Κονσερβολιά παρουσιάζει επίσης αυξημένη ηρτημένη παραγωγή. Οι μικρόκαρπες κατηγορίες μεγέθους, λόγω υπερπαραγωγής, παρουσιάζουν μικρή εμπορευσιμότητα σύμφωνα με τις επικρατούσες ανάγκες, ενώ τη συλλογή και προσφορά δυσκολεύουν η ξηρασία που επικρατεί στην Κεντρική Ελλάδα και η έλλειψη εργατικών χεριών.

Η εξαγωγική αγορά του προϊόντος μέχρι στιγμής κινείται ομαλά, παρ’ όλο που διαφαίνεται ένας γενικευμένος προβληματισμός που οφείλεται σε διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός, η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η εκτόξευση του κόστους παραγωγής, μεταποίησης και εισροών κ.λπ.

Ελιές Καλαμάτας

Η «Απόφαση Γεωργαντά» ομαλοποιεί και καθησυχάζει την εξαγωγική αγορά των ελληνικών εμπορικών τύπων της ποικιλίας Καλαμών, μετά τη διαταραχή που προέκυψε με την 1149/2022 απόφαση του ΣτΕ, και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των παραγωγών της ποικιλίας.

Η ελιά Καλαμών είναι ένα από τα λίγα εθνικά προϊόντα της χώρας μας με εξαγωγική κατεύθυνση που:

● Παράγεται από εκατομμύρια δέντρα της ποικιλίας σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

● Παρασκευάζεται / μεταποιείται σε πάνω από 150 σύγχρονες μεταποιητικές μονάδες.

● Εξάγεται σε πάνω από 100 χώρες σε ποσότητες 73.000 τόνων αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ «σήμερα», και άνω των 120.000 τόνων «αύριο», με την είσοδο στην καρποφορία των φυτεύσεων εκατομμυρίων δενδρυλλίων της ποικιλίας Καλαμών των τελευταίων χρόνων.

Η «Απόφαση Γεωργαντά» είναι ανεκτίμητη και για έναν άλλο λόγο: υπάρχει ο χρόνος πλέον, χωρίς την απειλή παγώματος των εξαγωγών, για τη συνεννόηση όλων μας, ώστε η σοβαρή διαβούλευση να καταλήξει σε κοινά αποδεκτή λύση για τη θέσπιση προστατευόμενης ονομασίας για όλο το ελληνικό προϊόν της ποικιλίας Καλαμών.

Απευθύνουμε για πολλοστή φορά πρόσκληση στις οργανώσεις των ελαιοπαραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας να ενταχθούν στους κόλπους της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ, όπως συμβαίνει και με τη συντριπτική πλειονότητα των μεταποιητικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων της Μεσσηνίας.

Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ αποτελεί το θεσμοθετημένο βήμα επεξεργασίας, συνεννόησης και υποβολής προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία όλων των συντελεστών του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών της χώρας.