Απώλειες εισοδήματος για τους δενδροκαλλιεργητές της Μαγνησίας και τους κτηνοτρόφους της Φλώρινας

Μετά τη χορήγηση των de minimis σε ορισμένα προϊόντα (ροδάκινα, νεκταρίνια, καπνός, αμύγδαλα) αρκετοί παραγωγοί επικοινώνησαν με την «ΥΧ» για να απευθύνουν έκκληση προς την Πολιτεία να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί στην τεκμηριωμένη, όπως μας ανέφεραν, απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών και άλλων αιτίων που προκάλεσαν σοβαρές απώλειες παραγωγής.

Στον νομό Μαγνησίας και σύμφωνα με τα στοιχεία που μας κοινοποίησε ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Λάμπρος οι παραγωγικές απώλειες στα δημοτικά διαμερίσματα της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας όπου καλλιεργούνται αμυγδαλιές , αχλαδιές, καστανιές, και ελιές, ξεπερνούν το 45% στην περίπτωση των αχλαδιών και της ελιάς, ενώ στις καστανιές εκτιμώνται σε άνω του 50%. Για τις αμυγδαλιές όπου πρόσφατα ανακοινώθηκε η χορήγηση αποζημιώσεων de minimis σε όλους τους παραγωγούς της χώρας, οι παραγωγικές απώλειες στη Μαγνησία ξεπερνούν το 80%.

Αντιστοίχως μεγάλες ήταν οι απώλειες εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους της Φλώρινας και ιδιαίτερα της περιοχής του Αμυνταίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε στην «ΥΧ» ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός αιγοπροβατοτρόφων Αμυνταίου, τον περσινό Ιανουάριο (από 3/1/2019 έως 12/1/2019) οι ακραίες θερμοκρασίες ψύχους που επικράτησαν στην περιοχή επί αρκετές ημέρες, ανάγκασαν τους κτηνοτρόφους να ταΐσουν εκτάκτως  τα ζώα τους ώστε αυτά να επιβιώσουν από τον παγετό.

Επιπλέον υπήρξαν απώλειες  ζωικού κεφαλαίου, παρά τις προσπάθειες των κτηνοτρόφων. Μάλιστα όπως επισημαίνει στην από 6/2/2019 έκθεσή του ο προϊστάμενος φυτικής και ζωικής παραγωγής ΔΑΟΚ Φλώρινας,  Βασίλειος  Άμπας, οι ακραίες, ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν εκείνη την περίοδο στην περιοχή, επηρέασαν την παραγωγικότητα των ζώων καθώς και την ποιότητα και ποσότητα του γάλακτος που παρήγαγαν.

Οι ανωτέρω περιπτώσεις είναι βέβαια ενδεικτικές των παραγωγικών απωλειών και των απωλειών εισοδήματος που υπέστησαν οι Έλληνες αγρότες ανά την επικράτεια, κυρίως ως συνέπεια της σημαντικής αλλαγής που παρατηρείται στις κλιματικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια έχοντας πλήξει σημαντικά την ελαιοπαραγωγή καθώς και άλλες καλλιέργειες, είτε λόγω της παρατεταμένης έλλειψης βροχοπτώσεων, είτε λόγω άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.