Απολογισμός 2019 – Ελαιούχοι Σπόροι: Ανεβαίνει σε προτιμήσεις η ελαιοκράμβη, σταθερή λύση ο ηλίανθος

Το 2019 φεύγει με την ελαιοκράμβη πλέον να παίζει δυνατά στις προτιμήσεις των παραγωγών. Παρά το καταστροφικό ξεκίνημα που οι βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα σε μεγάλα τμήματα της Βόρειας Ελλάδας, απουσίασαν για μεγάλο χρονικό διάστημα (Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2018) και παρά το γεγονός ότι σε αρκετά χωράφια το φυτό απέτυχε να αναπτυχθεί, η σταθερή τιμή του, τα νέα υβρίδια και η επάνοδος στις βροχές το φετινό φθινόπωρο είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της καλλιέργειας στις επιλογές αρκετών, ενώ συνεχώς αυξάνονται όσοι τη δοκιμάζουν για πρώτη φορά.

Από την άλλη, η καλλιέργεια του ηλίανθου κινήθηκε αυξητικά ως προς τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου σημείωσε αύξηση 15%-20%. Στα ανωτέρω θα πρέπει να συνυπολογιστεί η πολύ μέτρια τιμολογιακή πορεία του σκληρού σίτου τα τελευταία χρόνια.

Η Θεσσαλία «ψήφισε» ελαιοκράμβη

Εν αντιθέσει με τον ηλίανθο, όπου η πλειονότητα των καλλιεργούμενων εκτάσεων βρίσκεται στον Έβρο, η ελαιοκράμβη την τελευταία τριετία αναπτύσσεται σταδιακά και σε περιοχές της Θεσσαλίας, βγαίνοντας από τα «σύνορα» της Κεντρικής Μακεδονίας.

Φάρσαλα και Λάρισα είδαν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να αυξάνονται σημαντικά, ενώ το γεγονός ότι δεν υπήρξαν τόσο έντονες ελλείψεις βροχοπτώσεων, όπως στη Β. Ελλάδα, ήταν ένα επιπλέον θετικό στοιχείο. Παρά τα σκαμπανεβάσματα στις αποδόσεις και τις όχι πάντα επιτυχημένες δοκιμές, φαίνεται πως η καλλιέργεια, ιδιαίτερα με νέα υβρίδια, βρίσκει μια σταθερή θέση στις προτιμήσεις των παραγωγών.

Αυξητική είναι η τάση και στη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα στην Κοζάνη, όπου μεγάλο μέρος των εκμεταλλεύσεων είναι ποτιστικές και πιάνουν αρκετά ικανοποιητικές αποδόσεις. Σε συνδυασμό με τα 40 λεπτά της σταθερής τιμής που προσφέρουν τα εργοστάσια βιοντίζελ, αρκετοί παραγωγοί δελεάζονται να την επιλέξουν. Αξιόλογες είναι και οι εκτάσεις που καλλιεργούνται στη Μαγνησία.

Άνοδο γνωρίζει η καλλιέργεια και στον Δομοκό Φθιώτιδας, όπου για ακόμα μία χρονιά οι στρεμματικές αποδόσεις, ιδιαίτερα στα ποτιστικά χωράφια, άφησαν τους παραγωγούς ικανοποιημένους.

Παρά τις μεγάλες απώλειες στις καλλιεργούμενες εκτάσεις περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στις ΠΕ Σερρών και Θεσσαλονίκης, όπου πολλά φυτά είτε δεν φύτρωσαν καν, είτε παρουσίασαν προβλήματα στην ανάπτυξή τους, η αύξηση των εκτάσεων στη Θεσσαλία διατήρησε τον συνολικό αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε πάνω από 100.000 στρέμματα.

Μάλιστα, οι φετινές φθινοπωρινές σπορές δείχνουν επανάκαμψη στην Κεντρική Μακεδονία και σταθερή άνοδο σε Θεσσαλία, επομένως και περαιτέρω άνοδο των καλλιεργούμενων εκτάσεων, που ορισμένοι την τοποθετούν ακόμα και στο +50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγοι οι παραγωγοί που πλέον γνωρίζουν την καλλιέργεια και δήλωσαν στην «ΥΧ» ότι σε ποτιστικά χωράφια δεν δυσκολεύθηκαν να πιάσουν αποδόσεις άνω των 400 κιλών.

Αύξηση των εκτάσεων ηλίανθου

Στον ηλίανθο η χρονιά χαρακτηρίστηκε από άνοδο των καλλιεργούμενων εκτάσεων στον Βόρειο Έβρο, από 10% έως 15%. Βασικό αίτιο, η αναιμική πορεία της τιμής του σκληρού σιταριού. Αντίθετα, στην Κεντρική Μακεδονία, οι εκτάσεις παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές, ενώ αυξομειώσεις υπήρξαν ως προς τις αποδόσεις.

Στον Έβρο οι αποδόσεις ήταν σχετικά ικανοποιητικές με 200 κιλά/στρέμμα στα ξηρικά και κοντά στα 300 για τα ποτιστικά. Στην Κεντρική Μακεδονία δεν ήταν λίγα τα ποτιστικά χωράφια που έπιασαν μάλιστα ακόμα καλύτερες αποδόσεις. Σύμφωνα με το ΟΣΔΕ, το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων τη σεζόν 2018 -2019 ξεπέρασε τα 700.000 στρέμματα.