Άρδευση καλλιεργειών από ανακυκλωμένο νερό και παραγωγή ενέργειας από υποπροϊόντα βύνης και ορού γάλακτος

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι εξαντλούνται και η κλιματική αλλαγή καταδεικνύει τις αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης διαχείρισης του περιβάλλοντος, βιομηχανίες σε όλη την αλυσίδα αγροδιατροφής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, που θα οδηγήσουν σε ένα σύστημα κυκλικής οικονομίας του νερού και διάφορων υποπροϊόντων.

Στην Ελλάδα, μέχρι και το 2024, θα έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα κυκλικής οικονομίας από το οποίο λαχανικά και δέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας θα αρδεύονται από ανακυκλώσιμο νερό, θα παράγεται θερμική και ηλεκτρική ενέργεια από τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας γάλακτος και ζυθοποιίας, ενώ θα αναπτυχθούν και δύο λειτουργικά τρόφιμα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας (super foods).

Άρδευση καλλιεργειών

Τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν μέσω του ερευνητικού προγράμματος AccelWater. Συγκεκριμένα, με την υποστήριξη της εταιρείας Agenso και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα εγκατασταθούν ειδικές μεμβράνες στο σύστημα διαχείρισης υγρών αποβλήτων των εταιρειών Αθηναϊκή Ζυθοποιία και FrieslandCampina. Οι μεμβράνες αυτές θα αποτελέσουν φίλτρα για τις μικροστερεές ουσίες που μέχρι σήμερα δεν μπορούν να συγκρατηθούν. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, το νερό που θα προκύπτει θα είναι εντελώς καθαρό και θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση λαχανικών και δέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.

Επίσης, τα μικροστερεά, που θα διαχωρίζονται από τις μεμβράνες, θα μεταφέρονται στην εταιρεία Rezos Brands, όπου με τη χρήση αντιδραστήρα βιομάζας θα αξιοποιούνται για την παραγωγή ανανεώσιμης μορφής ενέργειας. Ταυτόχρονα, θα μεταφέρονται στην εταιρεία και υποπροϊόντα από το βυνοποιείο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αλλά και ορός γάλακτος από τη FrieslandCampina για τη δημιουργία super foods.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος Βιωσιμότητας Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Νίκος Κουφοκώτσιος, «η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρείας και για αυτόν τον λόγο έχουμε θέσει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών μας σε όλη τη διαδικασία παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων μας.

Την τελευταία δεκαετία, καταφέραμε να μειώσουμε κατά 15% την κατανάλωση νερού και κατά 27% το ανθρακικό αποτύπωμά μας στην παραγωγή. Στόχος της εταιρείας μας μέχρι το 2030 είναι η μηδενική παραγωγή αποβλήτων και το 70% των αναγκών της να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θεωρούμε ότι με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα AccelWater θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα και θα συμβάλουμε ουσιαστικά στην επίτευξη αυτών των στόχων».

Στη θετική, όμως, ενίσχυση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων μέσω του προγράμματος προσβλέπει και η FrieslandCampina, καθώς όπως αναφέρει στην «ΥΧ» o διευθυντής Ολικής Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων της εταιρείας, Δρ. Χρήστος Αποστολόπουλος, «όσον αφορά τα λύματα, η εταιρεία μας έχει βιολογικό καθαρισμό και το προϊόν που έχει ήδη καθαριστεί οδηγείται σήμερα για περαιτέρω καθαρισμό και χρήση στην περιφέρεια. Με αφορμή το πρόγραμμα, θα προσπαθήσουμε, μέσα από μια μορφή συνέργειας με άλλες εταιρείες, να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το τελικό προϊόν και ο βαθμός ανάκτησης, αλλά και χρήσης του νερού.

Όσον αφορά τον ορό γάλακτος, η εταιρεία μας ήδη τον χρησιμοποιεί για την παραγωγή αερίου. Μάλιστα, η ενέργεια που παράγεται από αυτόν αγγίζει το 50% της χρησιμοποιουμένης σήμερα ενέργειας από το εργοστάσιο. Πέρα, όμως, από αυτή την ενεργειακή εκμετάλλευση, θέλουμε να ανακτήσουμε πολύτιμα συστατικά του ορού, η αξία των οποίων είναι υψηλότατη. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, λοιπόν, ότι η συνέργεια, η οποία έχει ήδη σχεδιαστεί και οι τεχνολογικές μέθοδοι που θα εφαρμοστούν θα αυξήσουν τόσο την ανάκτηση του νερού από τα λύματα, αλλά και την ποιότητά του, έτσι ώστε να αγγίξουμε το 100% της ανάκτησής του, ενώ θα καταφέρουμε να ανακτήσουμε τις μοναδικές ουσίες του ορού γάλακτος που έχουν τεράστια διατροφική, αλλά και φαρμακευτική αξία».

Παραγωγή ενέργειας και super foods

Τη στιγμή που ο στόχος της συνεργασίας είναι τίποτα να μην πάει χαμένο, η εταιρεία Rezos Brands θα μελετήσει δυνατότητες αξιοποίησης του διατροφικού περιεχομένου των υποπροϊόντων βιομηχανίας γάλακτος και ζυθοποιίας, των οποίων η διαχείριση αποτελεί πρόβλημα.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η διευθύντρια Ευρωπαϊκής Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας, Ευγενία Καραμούζη, «σκοπός είναι να απομονώσουμε από αυτά τις πρωτεΐνες και τα θρεπτικά συστατικά και να αναπτύξουμε δύο διαφορετικά λειτουργικά τρόφιμα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας: ένα σνακ σε μορφή μπάρας και ένα ρόφημα ειδικά σχεδιασμένο για αθλητές. Το υπόλοιπο των υποπροϊόντων θα επεξεργαστεί κατάλληλα στις εγκαταστάσεις μας και θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανιών.

Επίσης, η εταιρεία μας θα αναπτύξει ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, το οποίο θα εγκαταστήσει στην οροφή του κτηρίου της. Το σύστημα αυτό θα έχει τη δυνατότητα συλλογής νερού υψηλής ποιότητας, κατάλληλο για διάφορες χρήσεις όπως άρδευση, τροφοδοσία του υδροφόρου ορίζοντα ή ακόμα και για το πλύσιμο του στόλου οχημάτων της εταιρείας. Πιστεύουμε ότι η χρήση νέων τεχνολογιών διαχείρισης και τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των αποβλήτων και την ανάκτηση ενέργειας θα οδηγήσει σε ένα πιο υγιές και βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων, σε εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Καταλήγοντας, ο Ζήσης Τσιρόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας Agenso, που συμμετέχει ως συντονιστής του προγράμματος, εξηγεί στην «ΥΧ» ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο έργο θα εφαρμοστούν παρόμοιες τεχνολογίες σε τομείς όπως η κονσερβοποιία ντομάτας, η βιομηχανία κρέατος και ιχθυοκαλλιέργειας, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας του νερού σε όσο το δυνατόν περισσότερες βιομηχανίες.