Αργολίδα: Τον ΤΟΕΒ Ήρας – Κουρτακίου επισκέφθηκαν φοιτητές του ΓΠΑ
Τον ΤΟΕΒ Ήρας – Κουρτακίου επισκέφθηκαν προπτυχιακοί φοιτητές της Σχολής Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Συνοδεία των καθηγητών N. Δέρκα και Γ. Κάργα, οι φοιτητές περιηγήθηκαν στο Αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μαθητών, οι καθηγητές αναφέρθηκαν στο υδατικό πρόβλημα της Αργολίδας, στις πηγές Αναβάλου, στο κεντρικό Αντλιοστάσιο και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το αρδευτικό έργο του ΤΟΕΒ.
«Εκτιμούμε ότι η δουλειά που έχουν κάνει οι συνεργάτες μας και εμείς θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, σε μια εποχή που το νερό είναι το μεγάλο ζητούμενο για την απρόσκοπτη συνέχιση όλων των καλλιεργειών», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Γιώργος Πλατής
Ο Δρ Νικόλαος Δέρκας, αντιπρύτανης, καθηγητής της Γεωργικής Υδραυλικής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγώντας τους λόγους επίσκεψης στον ΤΟΕΒ, τόνισε: «Ο ΤΟΕΒ Ήρας – Κουρτακίου είναι από τους πλέον σύγχρονους ΤΟΕΒ που έχουμε στη χώρα. Δεν είναι κάτι αντιπροσωπευτικό, είναι κάτι ξεχωριστό. Μιλάμε για ένα δίκτυο με βρόγχους που δεν είναι συνηθισμένο στα αρδευτικά δίκτυα για να ασφαλίζει καλύτερα την παροχή νερού στους αγρότες. Χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία και, βέβαια, καταγράφεται στα θετικά το γεγονός ότι οι αγρότες προπληρώνουν το νερό που χρησιμοποιούν».
Και συμπλήρωσε: «Τον επιλέξαμε ως έναν ΤΟΕΒ ιδιαίτερα μοντέρνο. Είναι σημαντικό να πληρώνουν οι αγρότες έγκαιρα τον λογαριασμό τους, ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνω πόσο σημαντική είναι η συντήρηση των δικτύων και συνολικά του έργου. Οι φοιτητές έλκονται από τη χρήση των νέων τεχνολογιών και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους μέσα από αυτές τις επισκέψεις».
Μεγάλο το ενδιαφέρον
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Γιώργος Πλατής, έδωσε απαντήσεις στις απορίες των φοιτητών σε ό,τι αφορά τον ΤΟΕΒ, τον πλήρως ηλεκτρονικό έλεγχο των συστημάτων του, αλλά και την οικονομική του λειτουργία προς όφελος των μελών του. Παράλληλα, επεσήμανε τα προβλήματα ποιότητας και έλλειψης των υπόγειων νερών. Σημείωσε ότι φέτος εξοικονομήθηκαν από τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής Ήρας και Κουρτακίου 516.000 κυβικά μέτρα νερού, ποτίζοντας με νερό του Αναβάλου αντί των γεωτρήσεων. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προετοιμασία φακέλου προκειμένου να υποβληθεί για χρηματοδότηση, ώστε γρήγορα να καλυφθεί όλη η περιοχή ευθύνης.
«Μας εξέπληξε το ενδιαφέρον των φοιτητών για λεπτομέρειες και ειδικές πληροφορίες, όπως επίσης και η παρουσία, ανάμεσά τους, δύο φοιτητών με καταγωγή από το Άργος», αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Πλατής. «Εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας και είναι δεδομένο ότι και τα επόμενα βήματα θα γίνουν προς την ίδια κατεύθυνση, μεγαλώνοντας τον αριθμό των ωφελούμενων παραγωγών. Εκτιμούμε ότι η δουλειά που έχουν κάνει οι συνεργάτες μας και εμείς θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, σε μια εποχή που το νερό είναι το μεγάλο ζητούμενο για την απρόσκοπτη συνέχιση όλων των καλλιεργειών».
Όπως εξηγεί, «η νυχτερινή βροχή των 20 χιλιοστών δυσκόλεψε κάπως τους επισκέπτες λόγω της λάσπης, αλλά, από την άλλη, ήταν άκρως ευεργετική και ωφέλιμη για τις καλλιέργειές μας, καθώς από τις 11/4/2024 είναι η πρώτη μέρα που δεν έχουμε ποτίσματα στο ημερολόγιο του ΤΟΕΒ».