Με αρνητικό πρόσημο κλείνει ο κύκλος του καρπουζιού

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που παρουσιάζονται στα φυτά και τους καρπούς του καρπουζιού μετά τους τελευταίους καύσωνες. Με την καλλιέργεια των υπαίθριων να ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, η ποιοτική υποβάθμιση είναι το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα, το οποίο συμπαρασύρει σημαντικά και τις τιμές παραγωγού.

Στο ξεκίνημά τους, τόσο η ποιότητα, όσο και η ποσότητα, έδειχναν μία θετική προοπτική. Το παζλ αυτής της καλής εικόνας συμπλήρωναν και οι τιμές, οι οποίες κινούταν σε καλά για την εποχή επίπεδα, αφήνοντας ένα αξιοπρεπές κέρδος στους παραγωγούς. Όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι παρατεταμένοι καύσωνες οδήγησαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής στην ποιοτική καταστροφή.

Όπως μας ενημερώνει ο Παναγιώτης Μπεκρής, παραγωγός καρπουζιού από το Λουτουφί Βοιωτίας, «οι καιρικές συνθήκες του Αυγούστου δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειές μας. Καρπούζια τα οποία βρίσκονταν στο τελικό στάδιο, ακριβώς πριν από τη συλλογή, επηρεάστηκαν σημαντικά από τους καύσωνες, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητά τους». Ο κ. Μπεκρής καλλιεργεί πάνω από 250 στρέμματα με καρπούζι, χρησιμοποιώντας ποικιλίες με καλά γνωρίσματα, όμως τα αποτελέσματα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αρνητικά. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Μπεκρής είπε ότι τα καρπούζια αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 10 λεπτά το κιλό. «Αναμέναμε από τις εξαγωγές και από τον τουρισμό να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες, έτσι όπως γινόταν παλιότερα. Δυστυχώς, όμως, οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν».

Από τα 16 στα 4 λεπτά η Λάρισα

Το κατρακύλισμα των τιμών από τις αρχές Αυγούστου γνώρισαν και οι παραγωγοί καρπουζιού της Λάρισας. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταυροθόδωρο από το Μαυροβούνι Λάρισας, «καθ΄όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, αυτό που εισπράττουμε είναι μία γκρίζα εικόνα, τόσο στο θέμα της παραγωγής και της ποιότητας, όσο και στο θέμα των τιμών. Από τα 16 λεπτά που πουλάγαμε στις αρχές του μήνα, αυτή την περίοδο συζητάμε για τιμές των 4 με 5 λεπτών το κιλό». Και ο κ. Σταυροθόδωρος απέδωσε τα προβλήματα αυτά στις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες οδήγησαν στην ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Κάνοντας ο ίδιος έναν γενικό απολογισμό από το ξεκίνημα της χρονιάς, με τα σκεπαστά καρπούζια και στη συνέχεια με τα υπαίθρια, μιλάει για ένα οριακό κέρδος το οποίο, σε συνδυασμό με τα 350 στρέμματα περίπου που καλλιεργεί, τον οδηγεί σε σοβαρά ερωτήματα για τη συνέχιση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια. «Η κλιματική αλλαγή μάς επηρεάζει σημαντικά στον προγραμματισμό μας και ειδικά στις καλλιέργειες οι οποίες είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες. Πρέπει να αξιολογήσουμε τρόπους και πρακτικές διασφάλισης της παραγωγής μας, ώστε να μπορούμε να προγραμματίσουμε καλύτερα για το μέλλον, χωρίς αυτό το μόνιμο άγχος που βιώνουμε σήμερα».

Μειωμένη η ζήτηση από το εξωτερικό

Για καλύτερη παραγωγή γειτονικών χώρων, η οποία επηρεάζει σημαντικά τη δική μας, κάνει λόγο ο Νίκος Χαϊδάς, παραγωγός καρπουζιού από το Μακρυχώρι Λάρισας. «Άλλες χρονιές, ακόμα και αυτή την περίοδο, υπήρχε ζήτηση για ελληνικό καρπούζι από το εξωτερικό. Το χτύπημα του καύσωνα στην ποιότητα, όμως, έστρεψε το ενδιαφέρον άλλων χωρών στην αγορά καρπουζιού από γειτονικές χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία».

Αναφερόμενος στην πορεία των τιμών, ο κ. Χαϊδάς είπε ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου περίπου η τιμή κυμαίνονταν στα 12 με 13 λεπτά το κιλό. «Το τελευταίο διάστημα έπεσε στα 4 λεπτά και η ζήτηση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Δυστυχώς, ο κύκλος του καρπουζιού κλείνει με αρνητικό πρόσημο φέτος, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται», κατέληξε.