«Ασπίδα» οι εξαγωγές για την οικονομία της Κίνας το 2020, όχι όμως οδηγός ανάπτυξης το 2021

Η οικονομία της Κίνας ενισχύθηκε από τις εξαγωγές πέρυσι, ωστόσο, η ώθησής τους μειώνεται.

Σύμφωνα με την τελωνειακή υπηρεσία της χώρας, οι σε όρους δολαρίου εξαγωγές της αυξήθηκαν 30,6% τον Μάρτιο συγκριτικά με  ένα χρόνο πριν, χάνοντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 35,5%.

Κοιτώντας μπροστά στους επόμενους τρεις μήνες, ο εκπρόσωπος των τελωνείων Λι Κουϊουέν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η υψηλή βάση του περασμένου έτους θέτει προκλήσεις για το εμπόριο το δεύτερο τρίμηνο.

Επιπλέον, ο Λι είπε ότι η επανεμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού και η γενικότερη αβεβαιότητα στο εξωτερικό λόγω διάφορων γεγονότων, όπως η απόφραξη της διώρυγας του Σουέζ, σημαίνουν ότι η Κίνα έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να επιτύχει τη σταθερή ανάπτυξη στο εμπόριο.

Οι κινεζικές αρχές θα ήθελαν να μετατοπίσουν την εξάρτηση της ανάπτυξης της οικονομίας τους από την ιδιωτική κατανάλωση και να απομακρυνθούν από την παραγωγή αγαθών για τις εξαγωγές. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική κινεζική οικονομία.

Πέρυσι, τα κινεζικά εργοστάσια κατάφεραν να ξαναρχίσουν την παραγωγή πολύ νωρίτερα από τα εργοστάσια σε άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν ακόμα την απειλή και τους περιορισμούς της πανδημίας.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 3,6% πέρυσι, ενώ το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 2,3%. Η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που σημείωσε ανάπτυξη εν μέσω πανδημίας. Μεγάλο μέρος της αύξησης των εξαγωγών πέρυσι προήλθε από την αύξηση της ζήτησης για μάσκες προσώπου και άλλα προστατευτικά υλικά και αντικείμενα.

Η πρώιμη ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία και η τόνωση από το εξωτερικό- οδήγησε τις αγορές προϊόντων από τα κινεζικά εργοστάσια, σύμφωνα με τον Λάρι Χου της  Macquarie. «Αυτοί οι δύο παράγοντες (θα) εξασθενίσουν στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους καθώς οι υπόλοιπες χώρες θα ξανανοίγουν και οι καταναλωτές θα μπορέσουν να ξοδέψουν περισσότερα για τις υπηρεσίες», πρόσθεσε. «Επομένως, δεν νομίζω ότι ο τρέχων ρυθμός θα μπορούσε να διατηρηθεί», κατέληξε.

Οι αναλυτές της Nomura αναμένουν ότι η αύξηση των εξαγωγών θα μειωθεί από 10% έως 15% τον Απρίλιο, με μια πιο σημαντική επιβράδυνση το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Διεθνές ηλεκτρονικό εμπόριο

Σε ένα άλλο σημάδι ότι το εμπόριο διαθέτει περιορισμένη ικανότητα να συμβάλει στην εθνική ανάπτυξη, το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών έδειξε χαμηλή απόδοση το πρώτο τρίμηνο.

Η νέα, καθοδηγούμενη από το διαδίκτυο τάση συνέβαλε 419,5 δισ. γιουάν (64,5 δισεκατομμύρια δολάρια) στο εμπόριο τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Αυτό είναι  λίγο κάτω από το 5% του εμπορίου της Κίνας κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου – λίγο άλλαξε δηλαδή από την αναλογία σχεδόν 5,3% για όλο το προηγούμενο έτος.

Ενώ τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου σημείωσαν αύξηση 46,5% από μια υποτονική βάση πριν από ένα χρόνο, η αξία του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ήταν χαμηλότερη από τον τριμηνιαίο μέσο όρο του προηγούμενου έτους των 422,5 δισ. γιουάν.

«Το ποσοστό του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου παραμένει χαμηλό, (δείχνοντας) τα όρια που έχει για να συμβάλει στις εισαγωγές και τις εξαγωγές και την οικονομία στο σύνολό της», δήλωσε ο Μπρους Πανγκ της China Renaissance. Ο Πανγκ αναμένει ότι οι κινεζικές αρχές θα επικεντρωθούν στην επέκταση της εγχώριας ζήτησης και της τοπικής αγοράς, ως ένα τρόπο αντιστάθμισης έναντι πιθανών διακυμάνσεων στο εξωτερικό εμπόριο.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο 38,1% τον Μάρτιο.

Η Κίνα πρόκειται να δημοσιεύσει στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου την Παρασκευή. Τα δεδομένα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο συνήθως «διαστρεβλώνονται» από το Spring Festival, τις μεγαλύτερες γιορτές της χρονιάς.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC