Αχλάδι: Σκοντάφτει στην τιμή η φετινή σεζόν του αχλαδιού

Φόβοι ότι δεν θα ανταμειφθεί η υψηλή ποιότητα, σε καλά επίπεδα οι αποδόσεις

Μπορεί η καλλιεργητική περίοδος για το αχλάδι να ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες, όμως η τελική εικόνα δείχνει ότι η παραγωγή κυμαίνεται σε καλά επίπεδα. Αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις όπου επλήγησαν περιοχές κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επίσης και κάποια προβλήματα φυτοπροστασίας, με την έντονη παρουσία της ψύλλας και της σεπτόριας, κατά τα άλλα, η χρονιά κλείνει με θετικό πρόσημο.

Αυτό όμως που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί και θα κρίνει και το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα της σεζόν είναι η τιμή του προϊόντος, κυρίως για το βιομηχανικό αχλάδι, που έρχεται σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατών γης.

Ο Αλέξης Μπαντραλέξης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δέντρων Λάρισας, κάνει λόγο για μία χρονιά καλή σε αποδόσεις και με ποιοτικά ανώτερη καρποφορία, με σημαντικά όμως ζητήματα στα θέματα του κόστους και της χαμηλής τιμής του καρπού.

«Ξεκινάμε τη συλλογή των βιομηχανικών ποικιλιών Sissy, Williams και Ηighland, χωρίς να γνωρίζουμε για την τιμή του προϊόντος. Πέρυσι με μειωμένη παραγωγή πληρωθήκαμε στα 45 περίπου λεπτά το κιλό ανάλογα με την ποιότητα. Φέτος, το κόστος παραγωγής είναι τόσο αυξημένο που θα πρέπει να συζητάμε τουλάχιστον πάνω από 50 λεπτά το κιλό για να μπορέσουμε να καλύψουμε έστω ένα μέρος του».

Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Κρυστάλλι, ο ίδιος είπε ότι η συλλογή έχει ξεκινήσει, με τιμές που κυμαίνονται από 20 έως 25 λεπτά για ποιοτικά υποδεέστερα αχλάδια και έως τα 55 με 60 λεπτά το κιλό για τα καλύτερα. Για το θέμα των αποδόσεων, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «αυτές κινούνται περίπου στους 3 με 3,5 τόνους το στρέμμα».

Τέλος, ο κ. Μπαντραλέξης αναφέρθηκε και στη φυτοπροστασία των δέντρων, η οποία φέτος ήταν αρκετά δύσκολη, λόγω των ατμοσφαιρικών υγρασιών που επικράτησαν, «με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη παρουσία της ψύλλας, επίσης και της σεπτόριας, κάτι που ανέβασε το κόστος έτι περαιτέρω».

Πάνω από 30% αυξημένοτο κόστος

Την εκτίμηση ότι φέτος το κόστος παραγωγής στα αχλάδια έχει αυξηθεί πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι έκανε η γεωπόνος Σοφία Κεμπαπίδου, ειδική στην καλλιέργεια του αχλαδιού και δημιουργός της ποικιλίας Sissy. Επίσης, αποσαφήνισε ότι τα επιτραπέζια αχλάδια, λόγω της χαμηλής τιμής, θα μπούνε στα ψυγεία, κάτι που φυσικά προϋποθέτει και ένα επιπλέον κόστος. Μιλώντας στην «ΥΧ», ενημέρωσε ότι έγιναν πολλοί ψεκασμοί για την προστασία των αχλαδιών από την ψύλλα και κυρίως της ποικιλίας Κρυστάλλι. Παράλληλα, η ίδια εκτίμησε ότι η φετινή παραγωγή θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, με αποδόσεις που «μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τους 4 τόνους το στρέμμα, ανάλογα, φυσικά, με το χωράφι και την περιποίηση από τον παραγωγό». Κλείνοντας, η κα Κεμπαπίδου έκανε ειδική αναφορά στις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι και ιδιαίτερα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στα χωριά Νησί, Βρυσάκι, Καλοχώρι, Καμποχώρι και Λουτρός.

Όψιμη η παραγωγή στην Ξάνθη

Κατά 15 ημέρες περίπου δείχνουν να είναι όψιμα τα αχλάδια στα Άβδηρα της Ξάνθης. Αυτό ισχυρίζεται ο Θεόδωρος Μπεμπέκης, παραγωγός από την περιοχή. Κάνει ακόμη λόγο για μία καλή χρονιά, καθώς «τα δέντρα δείχνουν να είναι φορτωμένα με καλό καρπό, αλλά η φετινή περίοδος είναι πολύ πιο όψιμη σε σύγκριση με πέρυσι. Στην περιοχή μας καλλιεργούμε κυρίως βιομηχανικές ποικιλίες και μέχρι και σήμερα το τοπίο σε ό,τι αφορά τις τιμές δεν έχει ξεκαθαριστεί».

Ο παραγωγός τόνισε ότι το κόστος παραγωγής είναι πλέον δυσβάσταχτο, ενώ η συλλογή των αχλαδιών έχει γίνει… οικογενειακή υπόθεση. «Προσπαθούμε με συγγενείς και φίλους να συλλέξουμε την παραγωγή, δεν βρίσκουμε εργάτες πουθενά. Παράλληλα, το κόστος έχει ανέβει υπέρμετρα και αν δεν ακολουθήσει και η τιμή παραγωγού, θα έχουμε προβλήματα για την επόμενη χρονιά», καταλήγει.

Ανοιχτές τιμές ζητάνε οι έμποροι για τα Κρυστάλλια

Από τη Χρυσούπολη Καβάλας, ο Χρήστος Χουλιάρας έκανε λόγο και ο ίδιος για καλή εικόνα της παραγωγής. Παράλληλα, εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την πώληση της ποικιλίας Κρυστάλλι. «Τα Κρυστάλλια αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην αγορά. Οι έμποροι ζητάνε ανοιχτές τιμές, γιατί και οι ίδιοι δεν ξέρουν πόσο θα πουλήσουν, λόγω και της αύξησης των ψυκτικών και της μειωμένης ζήτησης των αχλαδιών». Για τον λόγο αυτό, όπως υποστήριξε, «επιμένουμε στο βιομηχανικό αχλάδι, το οποίο είναι σίγουρο στην πώληση, με χαμηλότερη όμως τιμή. Το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο φέτος και αναλόγως πρέπει να ανέβει και η τιμή του προϊόντος που παράγουμε», καταλήγει ο ίδιος.

Έντονη η παρουσία εντόμων στις βιολογικές καλλιέργειες

Για αυξημένα προβλήματα και δυσκολίες στην αντιμετώπιση των προσβολών από διάφορα έντομα κάνει λόγο ο Λουκάς Ρεστέμης, βιοκαλλιεργητής αχλαδιού από την Αμφίκλεια Λοκρίδας. «Μπορεί τα δέντρα να έχουν μεγάλη παραγωγή, αλλά εξίσου μεγάλη και ανησυχητική είναι η παρουσία των εντόμων. Προσπαθούμε με τις ελάχιστες δυνατότητες που έχουμε να προστατεύσουμε τα αχλάδια μας». Σχετικά με τη συντήρηση και τη διακίνηση του βιολογικού αχλαδιού, ο κ. Ρεστέμης ανέφερε τις δυσκολίες που προκύπτουν με τις ελλείψεις σε ψυκτικούς θαλάμους, καθώς και με το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος συντήρησης. «Παρουσιάζεται μία δυστοκία στην απορρόφηση του προϊόντος, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να γεμίζουν τα ψυγεία, όπου και αυτά είναι δυσεύρετα, αλλά πλέον κοστίζουν και ακριβότερα», υποστηρίζει ο ίδιος.