Αυξάνονται οι εκτάσεις φράουλας, μειώνονται τα χέρια για τη συλλογή της

Καλό ξεκίνημα έκανε φέτος η συλλογή φράουλας στην Ελλάδα, με την ποικιλία Φορτούνα να σηκώνει την αυλαία και τις υπόλοιπες ποικιλίες να ακολουθούν μετά από περίπου δέκα ημέρες. Ο κύριος όγκος ξεκινά από τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται προς τα τέλη Μαΐου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις ποικιλίες που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί.

Οι έως τώρα κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή, η οποία δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα σε θέματα φυτοπροστασίας. Οι ποσότητες σε σχέση με τη ζήτηση είναι αισθητά μειωμένες και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Συμενταρίδου, γεωπόνο του αγροτικού συνεταιρισμού ΑΕΛΙΑ Berries της Nέας Μανωλάδας, «οι παραγωγοί που κάνουν χρήση φυτών από γλαστράκι μπαίνουν νωρίτερα στη διαδικασία της συλλογής, σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποιούν ριζώματα». Αυξημένη, όπως μας εξηγεί και η ίδια, είναι η καλλιεργούμενη έκταση. «Από τα 17.000 στρέμματα την περσινή χρονιά, εκτιμάται ότι για την τρέχουσα περίοδο η καλλιέργεια θα πλησιάσει τα 20.000 στρέμματα.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν και υπαίθριες καλλιέργειες, οι οποίες έχουν φυτευτεί το τελευταίο διάστημα, για να καλύψουν κυρίως όψιμες συλλογές, καθώς έχουν χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης». Αναφερόμενη στο θέμα των αποδόσεων και των τιμών για την τρέχουσα περίοδο, η κα Συμενταρίδου εκτιμά ότι οι παραγωγές κυμαίνονται από 5 έως 8 τόνους το στρέμμα, ανάλογα «με τις συνθήκες που επικρατούν, τις ποικιλίες που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί, όπως επίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλουν μέσα από ορθές πρακτικές». Για την τρέχουσα περίοδο, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 3,5 έως 4 ευρώ το κιλό.

Ορατό και φέτος το πρόβλημα με τους εργάτες γης

Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο την ίδια, αλλά και πολλούς παραγωγούς της περιοχής, είναι η έλλειψη των εργατικών χεριών που παρουσιάζεται την περίοδο του Μαρτίου έως τον Μάιο. «Λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι ανάγκες σε εργατικά χέρια, ειδικά την άνοιξη, θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Θα πρέπει από τώρα να προγραμματιστεί ο αριθμός των εργατών γης που θα απασχοληθούν εκείνη την περίοδο και να γίνουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να ξεπεραστούν άμεσα γραφειοκρατικά εμπόδια». Όμως, η συνάντηση των φορέων της περιοχής με τον υπουργό ΑΑΤ, Σπήλιο Λιβανό, που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα, ανεβλήθη, καθώς ο υπουργός διεγνώσθη με κορωνοϊό.

Κλείνοντας, η κα Σιμενταρίδου μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας σύγχρονης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φράουλας, ώστε να μπορεί να ξεπερνά τα προβλήματα που χρονίζουν και, παράλληλα, να ανοίγει νέους δρόμους για την προώθηση του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού. «Η ποιότητα της παραγωγής μας είναι άριστη και πιστεύω ότι μέσα από σύγχρονα συλλογικά σχήματα μπορούμε να ανοίξουμε νέες αγορές και να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας».

Σύμφωνο φραουλοπαραγωγών και πολιτείας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Γιάννη Αρβανιτάκη, παραγωγού και εμπόρου φράουλας από τη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Έκανε λόγο για ένα νέο σύμφωνο παραγωγών και πολιτείας για την προώθηση και την προστασία της φράουλας, κυρίως στην αγορά της Ευρώπης. «Τις δικές μας φράουλες μπορούν να γευτούν 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καταναλωτές.

Με αυτόν τον τρόπο μάς δίνεται η δυνατότητα να αναδείξουμε μία δυναμική εξωστρεφή γεωργία με θετικό πρόσημο, χωρίς επιδοτήσεις στην παραγωγή της. Το μεγάλο μας πρόβλημα εστιάζεται στους εργάτες γης κατά τη διάρκεια συλλογής της φράουλας. Θα πρέπει να βρούμε μία λύση, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση των εργατών στα χωράφια μας. Αν καταφέρουμε οι πληρωμές να γίνονται μέσα από τις τράπεζες, θα έχουμε λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα. Φυσικά και η διαμονή των εργατών θα πρέπει να γίνεται κάτω από καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καθώς αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικιστικά ζητήματα».

Κλείνοντας, ο κ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε στην πορεία της καλλιέργειας και των ποικιλιών, έτσι όπως αυτές εξελίσσονται μέσα από την παραγωγική διαδικασία. «Μεγάλη μερίδα καταλαμβάνει η ποικιλία Victory, καλύπτοντας το 60% των εκτάσεων. Παραμένει η Φορτούνα ως πρώιμη και φέτος σχεδόν μηδενίστηκε η Camarosa, η οποία φτάνει στο 3%», καταλήγει.

Με αυξημένη ζήτηση και τιμές ανοίγουν οι αγορές για τη φράουλα στην ΕΕ

Το περσινό ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών φράουλας της Ελλάδας κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον όλων για τη νέα σεζόν, η οποία, αν και στην αρχή της, βλέπει ήδη αυξημένη ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Αισιοδοξία, ωστόσο, καταγράφεται και σε άλλες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, όπως σχολιάζει σε ολλανδική ιστοσελίδα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού OP Zuccarella στη Μπαζιλικάτα της Ιταλίας, Giuseppe Zuccarella, «καταγράφουμε μία αύξηση στις εξαγωγές κατά 30% από πέρυσι σε αγορές της Ευρώπης, ειδικότερα σε Γερμανία, Ολλανδία, Ην. Βασίλειο και Γαλλία». Η περίοδος χαρακτηρίζεται ευνοϊκή για τις φράουλες της περιοχής, καθώς απολαμβάνουν απουσία ανταγωνισμού και υψηλές τιμές.

Προβλέψεις για υψηλότερες πωλήσεις από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για προπαραγγελίες, κάνει και η Αίγυπτος. Σύμφωνα με τον διευθυντή εξαγωγών της εταιρείας Green Tiba, Indji El-Shahawy, η ζήτηση είναι πολύ υψηλή, όμως αποδίδει τις σχετικά υψηλότερες τιμές στην αύξηση των ναύλων. Για την εταιρεία -που απευθύνεται σε αγορές όπως η Ρωσία, Χώρες του Κόλπου, η Μαλαισία και η Ευρώπη-, βασική πρόκληση αποτελούν οι καθυστερήσεις στις πτήσεις, οπότε και αναζητά αξιόπιστες αερογραμμές που διασφαλίζουν απευθείας αποστολές.