Αυξάνουν τη διάρκεια ζωής σε φράουλες και βατόµουρα οι νέες καινοτοµίες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Eνα νέο σύστημα παραγωγής που βασίζεται στις εφαρμογές γεωργίας ακριβείας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες ψηφιακής παρακολούθησης και βρίσκοντας τις βέλτιστες πρακτικές για την παραγωγή υψηλής ποιότητας μούρων (φράουλα και βατόμουρα) βρίσκεται ήδη υπό δημιουργία στο πλαίσιο του προγράμματος FRIETS.

Στο ερευνητικό έργο συμμετέχουν 13 εταίροι από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Κύπρος, Μάλτα, Ρουμανία) και έχει διάρκεια 48 µήνες. Συντονιστής φορέας του έργου είναι η ελληνική εταιρεία Rezos Brands, ενώ παράλληλα συμμετέχουν το Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πιο αναλυτικά, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η Νικολέτα Δάρρα, επιστημονική συνεργάτις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «το έργο σχετίζεται με τη βιώσιμη βελτιστοποίηση της αξιακής αλυσίδας φρέσκων και αποξηραμένων μούρων προστιθέµενης αξίας, µέσω της ενσωμάτωσης στρατηγικών Γεωργίας Ακριβείας και καινοτόμων µεθόδων αφυδάτωσης και βρώσιµης επικάλυψης.

Επιπλέον, θα εφαρμοστεί η Ανάλυση Κύκλου Ζωής και η Ανάλυση Κόστους Κύκλου Ζωής σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας για τον προσδιορισµό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τον εντοπισµό των σηµείων που προκαλούν τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, παρέχοντας έτσι βιώσιµες λύσεις για την καλλιέργεια μούρων µε λογικό κόστος».

Δημιουργία νέων προϊόντων

Το έργο βρίσκεται στον πρώτο χρόνο υλοποίησης και μετά το πέρας του αναμένεται «η δημιουργία και εμπορία εξατομικευμένων, θρεπτικών και καινοτόμων σνακ χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, νατρίου ή χημικών συντηρητικών. Τα σνακ θα περιλαμβάνουν μούρα (φράουλα και βατόμουρο) με ανώτερα ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά και θα έχουν παρατεταμένη διάρκεια ζωής. Οι πρακτικές διαχείρισης πριν από τη συγκομιδή θα βελτιστοποιηθούν, ενώ μετά τη συγκομιδή θα εφαρμοστούν καινοτόμες τεχνικές και τεχνολογίες χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων», εξηγεί η κα Δάρρα.

Τέλος, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος θα πραγματοποιηθούν 116 ανταλλαγές ερευνητικών μελών μεταξύ των φορέων του έργου, με συνολική χρονική διάρκεια 529 μήνες.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon 2020 Research And Innovation της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Marie Sklodowska-Curie. «Oι ανταλλαγές των μελών του έργου θα ενισχύσουν τη γεωγραφική τους κινητικότητα στην ΕΕ, θα αναπτύξουν νέες ερευνητικές και µεταβιβάσιµες δεξιότητες, θα εκτεθούν σε νέα ερευνητικά περιβάλλοντα και θα διευρύνουν τις επαγγελµατικές προοπτικές τους. Οι ερευνητές θα κατανοήσουν σε βάθος τις απαιτήσεις του κλάδου που µετατρέπει τη γνώση σε προϊόντα και υπηρεσίες επόμενης γενιάς», καταλήγει η κα Δάρρα.