Αυξημένο ενδιαφέρον για την ανθοκομία και τη λαχανοκομία στη Μαγνησία

Ημερίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο

Η δημιουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης γύρω από την υδροπονία, το οποίο θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις, γεωπόνους και παραγωγούς είναι ο μεγάλος στόχος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αφορμή και το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται, κυρίως στον Νομό Μαγνησίας στην καλλιέργεια ανθοκομικών και λαχανοκομικών προϊόντων.

Όπως τονίστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, οι θερμοκηπιακές μονάδες υπολογίζονται σε περίπου 2.500 στρέμματα στη Μαγνησία, όπου καλλιεργούνται προϊόντα, όπως ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα, τριαντάφυλλο, γαρδένια και άλλα είδη. Υπάρχει μια στροφή των παραγωγών στην ανθοκομία και στη λαχανοκομία και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα θερμοκήπια με αυτά τα είδη αυξήθηκαν από το 2010 μέχρι και το 2017 κατά 57%, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και η αθρόα συμμετοχή των παραγωγών στην πρόσφατη ημερίδα στη Γεωπονική Σχολή στον Βόλο, με τίτλο «Καινοτόμα υλικά και υπηρεσίες για την παραγωγή λαχανοκομικών και ανθοκομικών προϊόντων», στην οποία μίλησαν καταξιωμένοι ομιλητές από μεγάλες εταιρείες του χώρου, καθώς και μέλη φορέων της αγροτικής παραγωγής.

Ο επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Λύκας, τόνισε πως «στόχος μας είναι η συνεργασία του πανεπιστημίου με εταιρείες ή και άλλους φορείς, όπως π.χ. τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» για τη σωστή ενημέρωση όσων ασχολούνται με τις καλλιέργειες φυτών. Και στον Νομό Μαγνησίας είναι πολλοί αυτοί, με δυναμικές καλλιέργειες».

Όπως σημείωσε, «στην ημερίδα δώσαμε έμφαση στην ενημέρωση των παραγωγών για την εφαρμογή πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον και στην παραγωγή λιπασμάτων, χωρίς φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη φυτών, ανθεκτικών στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, χωρίς ψεκασμούς κ.λπ. Επίσης, εξηγήσαμε πως η υδροπονική καλλιέργεια μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής έως και 40%, με ποιοτικά προϊόντα, φέροντας παραδείγματα από την Ολλανδία, όπου εκεί τίποτα δεν πετιέται. Δυστυχώς, οι παραγωγοί μας είναι επιφυλακτικοί σε καινοτόμες πρακτικές, αλλά πιστεύω πως μέσα από τέτοιες ημερίδες θα πειστούν να τολμήσουν».