Το βαμβάκι έχει μέλλον στη Θεσσαλία Εσπερίδα της ΔΟΒ στα Φάρσαλα

Δ. Κουρέτας: Θα γίνει πόλεμος κανονικός για το βαμβάκι - Ε. Φωτεινός: Το βαμβάκι ξεκίνησε από την Θεσσαλία και θα μείνει για πάντα στην Θεσσαλία

Το βαμβάκι είναι απαραίτητο και πρέπει να παράγεται στην Θεσσαλία. Αυτό διατυπώθηκε χθες στην 7η ετήσια εσπερίδα της ΔΟΒ για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας», για την προώθηση του ελληνικού βαμβακιού.

Παρουσία αγροτών, γεωπόνων, εκκοκκιστών και αιρετών της αυτοδιοίκηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν το βαμβάκι, προβλήματα και προτάσεις που αφορούν την καλλιέργεια. «Το βαμβάκι ξεκίνησε από την Θεσσαλία και θα μείνει για πάντα στην Θεσσαλία» ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της Δ.Ο.Β. κ. Ευθύμιος Φωτεινός κάνοντας αναφορά για την πορεία του βαμβακιού το 2023 και επισημαίνοντας το ότι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά με τις πλημμύρες έκλεισε με το πλέον πιο άσχημο τρόπο, ειδικά για την Θεσσαλία. Ακόμη σημείωσε πως δεν υφίσταται θέμα να χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο προϊόν, ενώ το ευρωπαϊκό σήμα που επέτυχε ο ΔΟΒ, με σύμμαχο την Ισπανία αρχίζει αν αποδίδει καρπούς».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Ολλανδικής εταιρείας ο κ. Φωτεινός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι μια πρόταση την οποία η Διεπαγγελματική Βάμβακος δεν υιοθετεί και ότι έχει στοιχεία και μελέτες που λένε ότι το βαμβάκι είναι το λιγότερο υδροφόρο από τα άλλα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σημείωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το ΓΕΩΤΕΕ Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν κοινή εκδήλωση ως απάντηση στην πρόταση της Ολλανδικής εταιρείας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Το βαμβάκι είναι μια κόκκινη γραμμή για το μέλλον την δικής μας περιφέρειας και όποιοι νομίζουν ότι το βαμβάκι θα έχει την κατάληξη της ζάχαρης, να το ξεχάσουν! Θα γίνει πόλεμος κανονικός και θέλω να περάσει το μήνυμα παντού». Ακόμα, ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι: «Το βαμβάκι πρέπει να παραμείνει γιατί έχει τεράστια προστιθέμενη αξία για την Θεσσαλία. Το προϊόν προσφέρει σημαντικά στην εθνική και την τοπική οικονομία και είναι το λιγότερο υδροβόρο, ενώ με επενδύσεις της τάξης των 700 εκατ. ευρώ στην κλωστοϋφαντουργία μπορεί να  αποδώσει ετήσιο τζίρο 20 δις ευρώ στη χώρα.

Ακολούθησαν θεματικές ενότητες από τη ΔΟΒ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα την συνεργασία και την εκπαίδευση των παραγωγών στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές. Την προσαρμογή στις απαιτήσεις της πράσινης συμφωνίας. Το ελληνικό – ευρωπαϊκό βαμβάκι στις διεθνείς αγορές: η πορεία και οι προοπτικές του. Οι ενισχύσεις της ΚΑΠ στον τομέα του βαμβακιού: ευκαιρίες και προοπτικές για τους παραγωγούς κ.α.

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος Δρ Δημήτρης Μπεσλεμές αναφέρθηκε στην υποχώρηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια βαμβακιού στη Θεσσαλία με αποκορύφωμα τη φετινή περίοδο που η περιφέρειά μας πέφτει στα 729.000 στρέμματα και την ξεπερνά η Κεντρική Μακεδονία με 760.00 στρέμματα, αλλά και στην ποιότητα σε ότι αφορά το θέμα της λευκότητας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προσεχθεί η υγρασία στη συλλογή και οι ξένες ύλες.

Στη σημασία της συμβολαιακής γεωργίας και στο πως θα πρέπει οι παραγωγοί να μάθουν να πωλούν με γνώμονα το μέσο κέρδος και να μην επιδιώκουν την υψηλότερη τιμή που σπανίως την πετυχαίνουν, αναφέρθηκαν το μέλος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος Γιώργος Καραϊσκος και ο agent Δ. Μοδιανός.