Μπαράζ προκηρύξεων έως το τέλος του έτους για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι

16/09/2024
10'+ διάβασμα
baraz-prokiryxeon-eos-to-telos-tou-etous-gia-na-epitefchthoun-oi-dimosionomikoi-stochoi-332049

Εμπλουτίζεται το «μενού» των προκηρύξεων που προγραμματίζονται από το ΥΠΑΑΤ έως το τέλος του χρόνου. Στα καλά νέα είναι ότι ξεκολλάει το εμβληματικό για τον κόσμο της υπαίθρου πρόγραμμα, το νέο LEADER, ενώ το προσεχές διάστημα ο παραγωγικός κόσμος θα λάβει γνώση σχετικά με την Παρέμβαση – συνέχεια του Μέτρου 16 «Συνεργασία», αλλά και την Παρέμβαση για την Κατάρτιση των Αγροτών.

Όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ» πριν από λίγες εβδομάδες, έως το τέλος του μήνα θα προκηρυχθεί το μέτρο για την Αγροτική οδοποιία, ύψους 65 εκατ. ευρώ, αλλά και το πρόγραμμα της Μεταποίησης, ύψους 135 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από μέρα σε μέρα θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Όσο για τα εμβληματικά προγράμματα των Βιολογικών, ύψους 340 εκατ. ευρώ, και των Νέων Αγροτών, ύψους 410 εκατ. ευρώ, αυτά προγραμματίζονται αφού πρώτα ολοκληρωθεί το ΟΣΔΕ 2024, με τον χρόνο προκήρυξης να έχει μετατεθεί για Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Έως το τέλος του χρόνου θα έχουν, επίσης, προκηρυχθεί:

  • Η γεωργοπεριβαλλοντική-κλιματική Δράση 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)», ύψους 60 εκατ. ευρώ.
  • Η Παρέμβαση Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», ύψους 47 εκατ. ευρώ περίπου.
  • Το νέο LEADER, ύψους 240 εκατ. ευρώ.
  • Τα μεγάλα δημόσια εγγειοβελτιωτικά έργα, ύψους 240 εκατ. ευρώ περίπου. Αυτά σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, αναμένονται τον Οκτώβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου, η Παρέμβαση Π3-73-1.1 «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων» συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στη γεωργία, μέσω παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των χειμερινών απορροών (ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές) και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων για τη μείωση των απωλειών.

Σημειώνεται ότι έως τις 31 Οκτωβρίου είναι σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων ένταξης στην Παρέμβαση Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών», ύψους 31 εκατ. ευρώ, και έως χθες, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, μαζί με την ΕΑΕ 2024 ήταν δυνατή η υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π.3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2024), ύψους 255.076.923 ευρώ.

Όσο για τα Σχέδια Βελτίωσης, που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, αυτά προγραμματίζονται σε έναν χρόνο από τώρα και μόνο εφόσον ολοκληρωθεί το ΟΣΔΕ 2025.

Μεταφορά έρευνας στη γεωργική πρακτική

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης «Νέοι Γεωργοί και Ομάδες Παραγωγών στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027», που πραγματοποίησε το ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΣΣ ΚΑΠ στο ΥΠΑΑΤ, Δημήτριος Παππάς, γνωστοποίησε ότι από την αρμόδια υπηρεσία γίνεται προσπάθεια ώστε εντός Σεπτεμβρίου να γίνει η προδημοσίευση της νέας Παρέμβασης που αποτελεί συνέχεια του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ 2014-2022. Πρόκειται για την Παρέμβαση Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας», στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο, η δημόσια δαπάνη της Παρέμβασης ανέρχεται στα 70,9 εκατ. ευρώ, το μέσο προβλεπόμενο μοναδιαίο ποσό είναι στα 160 ευρώ/έργο, ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν 590 έργα.

Εκπαίδευση – κατάρτιση

Προσεχώς αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο της υπουργικής απόφασης για την Παρέμβαση Π3-78.1 «Εκπαίδευση – κατάρτιση γεωργών – δασοκόμων». Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «ο ανάδοχος έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες μελέτες και πολύ σύντομα θα έχουμε την υπουργική απόφαση, προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση».

Όπως γνωστοποίησε ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΣΣ ΚΑΠ στο ΥΠΑΑΤ, Δημήτριος Παππάς, από την αρμόδια Υπηρεσία γίνεται προσπάθεια ώστε εντός Σεπτεμβρίου να γίνει η προδημοσίευση της νέας Παρέμβασης που αποτελεί συνέχεια του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ 2014-2022

Σύμφωνα με το ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027, η κατάρτιση-εκπαίδευση, διάρκειας 25-350 ωρών, θα διαφοροποιείται ανάλογα με το αντικείμενο και την ομάδα-στόχο. Στα προγράμματα έμφαση θα δοθεί σε ζητήματα που προκύπτουν από τις ανάγκες/προκλήσεις όπως η ανταγωνιστικότητα, η κλιματική αλλαγή, η προστασία των φυσικών πόρων (νερό, έδαφος), η βιοποικιλότητα, οι ψηφιακές δεξιότητες, η βιοοικονομία/κυκλική οικονομία, η φυτοπροστασία και η καλή διαβίωση των παραγωγικών ζώων, η ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία, η προστασία των δασών, η εργατική νομοθεσία και γενικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την εκπλήρωση της κοινωνικής αιρεσιμότητας.

Νέο LEADER

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της Παρέμβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)». Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, «είμαστε στη διαδικασία ωρίμανσης της υπουργικής απόφασης που αφορά το LEADER. Μέσα στον Οκτώβριο θα προωθηθεί για υπογραφή, ώστε οι Ομάδες Τοπικής Δράσης να έχουν τη δυνατότητα αμέσως μετά να ενεργοποιήσουν τις προσκλήσεις».

Νέοι Αγρότες

Μέσα στο επόμενο δίμηνο (Οκτώβριο – Νοέμβριο) αναμένεται, όπως πρώτη είχε γράψει η «ΥΧ», και η πρόσκληση των Νέων Αγροτών. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, Ευθύμιο Τσιατούρα, έχουν ήδη δοθεί οι προδιαγραφές για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος, προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα για την υποβολή των αιτήσεων. Ο ίδιος εξήγησε πως πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το ΟΣΔΕ 2024, να γίνει ο πρώτος διασταυρωτικός έλεγχος των αιτήσεων και να είναι διαθέσιμα τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2024 ώστε να είναι δυνατή η άντλησή τους από το σύστημα.

Σχέδια Βελτίωσης

Για το φθινόπωρο του 2025 προγραμματίζεται η ενεργοποίηση της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς, όπως έγινε γνωστό, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το ΟΣΔΕ του επόμενου έτους για να τρέξει η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι στις προθέσεις του ΥΠΑΑΤ είναι οι Νέοι Αγρότες της ερχόμενης πρόσκλησης να έχουν προτεραιότητα ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης.

Χρηματοδοτικά Εργαλεία

Εξελίξεις για την ενεργοποίηση των νέων Χρηματοδοτικών Εργαλείων της προγραμματικής περιόδου 2023-2027 αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025. Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ έχει λάβει το πρώτο παραδοτέο, ώστε κατά τους πρώτους μήνες να τρέξουν τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις εξής Παρεμβάσεις: Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση, Νέοι Αγρότες. Να σημειωθεί ότι έχει εξεταστεί και μένει να γίνει γνωστή η χρησιμότητα ενός επιπλέον Χρηματοδοτικού Εργαλείου ως εργαλείου διαχείρισης κινδύνων για τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος ή την αποζημίωση από κινδύνους για τους οποίους δεν υπάρχει απαίτηση υποχρεωτικής ασφάλισης. Πάντως, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας, έχουν προταθεί ως Χρηματοδοτικά Εργαλεία τα εξής:

  • Εργαλείο εγγύησης πρώτης ζημίας χαρτοφυλακίου με ανώτατο όριο. Το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο θα έχει τη μορφή ταμείου χαρτοφυλακίου και θα υλοποιηθεί ως ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα υπό την ευθύνη της Διαχειριστικής Αρχής. Θα παρέχει εγγύηση σε νέα δάνεια, ύψους από 10.000 ευρώ. Η παρεχόμενη εγγύηση μπορεί να ανέλθει από 20% έως 80% (guarantee rate) για κάθε δάνειο και μέχρι ένα ανώτατο όριο σε επίπεδο χαρτοφυλακίου που δεν ξεπερνά το 35% (cap rate).
  • Εργαλείο εγγύησης πρώτης ζημίας χαρτοφυλακίου με ανώτατο όριο για Νέους Γεωργούς. Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα χορηγεί στήριξη, η οποία θα αποτελείται από κατ’ αποκοπή ποσό και παροχή εγγύησης για καταβολή δανείου. Οι δύο μορφές στήριξης θα συνδυάζονται σε μία πράξη, για την οποία το συνολικό ποσό στήριξης (κατ’ αποκοπή ποσό επιχορήγησης και ακαθάριστο ισοδύναμο επιχορήγησης δανείου) δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
  • Εργαλείο μικροδανείων με επιμερισμό του κινδύνου. Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει έως 50% του κεφαλαίου κάθε νέου δανείου που συνάπτεται από τους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτό. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 3.000 ευρώ και μεγαλύτερο από 25.000 ευρώ. Η συνεισφορά του Στρατηγικού Σχεδίου στο χρηματοδοτικό εργαλείο μεταβιβάζεται εξ ολοκλήρου στους τελικούς αποδέκτες, καθώς η εν λόγω συνεισφορά παρέχεται με 0% επιτόκιο δανεισμού και προκαλεί μείωση των απαιτούμενων εξασφαλίσεων και του κόστους συναλλαγής.

Δημοσιονομικές πιέσεις

Πιέζει ο χρόνος τις διαχειριστικές αρχές του ΥΠΑΑΤ τόσο για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΠΑΑ 2014-2022 όσο και την ενεργοποίηση των Παρεμβάσεων του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, προκειμένου να μη βγουν εκτός δημοσιονομικών στόχων. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΣΣ της ΚΑΠ στο ΥΠΑΑΤ, Δημήτριος Παππάς, δύο εκ των σημαντικότερων δημοσιονομικών στόχων της Υπηρεσίας έως το τέλος του 2025 είναι ότι: «Θα πρέπει να απορροφήσουμε το σύνολο των πόρων που προβλέπονται σε μέτρα του ΠΑΑ 2014-2022. Το 2025 αποτελεί το τελευταίο έτος επιλεξιμότητας των πόρων, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι πόροι που έχουν διατεθεί στα διάφορα μέτρα, όπως Σχέδια Βελτίωσης (τελευταία πρόσκληση), Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, LEADER και ‘‘Συνεργασία’’, θα πρέπει να απορροφηθούν. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και οι Παρεμβάσεις που αφορούν το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027».