Βερίκοκο: Μικροκαρπία και οψίμιση της παραγωγής συνθέτουν την εικόνα του προϊόντος

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ανάποδη χρονιά, πάει πίσω η συλλογή

Πορεία στο άγνωστο ακολουθεί και αυτήν τη χρονιά το βερίκοκο, τόσο στην Αργολίδα όσο και στην Κορινθία, όπου η μεγάλη οψιμότητα έχει φέρει τα πάνω-κάτω. Αν προσθέσουμε και τα προβλήματα που δημιούργησε πριν από δύο μήνες η χαλαζόπτωση, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ποιος είναι ο βαθμός δυσκολίας της χρονιάς που διανύουμε.

Στην Κορινθία, το πρόβλημα είναι η μεγάλη οψιμότητα, που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει αρχίσει ακόμα η συγκομιδή. Ο τέως πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, που είναι παραγωγός βερίκοκου μας επεσήμανε ότι «όπως εξελίσσεται η καλλιέργεια, τελικά θα έχουμε συγκομιδή μετά τις 15-20 Ιουνίου και τότε θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Το πρόβλημα που έχουμε φέτος ήταν η χαλαζόπτωση, που χτύπησε αρκετά σημεία και θα οδηγήσει σε μία χαμηλότερη ποιότητα». Άγιος Βασίλης, Χιλιομόδι και Κλένια θα είναι και φέτος η παραγωγική βάση της Κορινθίας.

«Οι τιμές που διαμορφώνονται για το βερίκοκο δεν καθιστούν για τους νέους ελκυστική την καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια», σημειώνει από την πλευρά του ο γεωπόνος της Ένωσης Κιάτου, Δημήτρης Βλάχος. Η σημερινή κατάσταση, όπως έχει δημιουργηθεί, δεν έχει σχέση με την εικόνα που είχε το βερίκοκο το τελευταίο διάστημα, όταν οι εξαγωγές διπλασιάστηκαν από το 2015 μέχρι το 2017.

Στην Αργολίδα, ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ Δαναός, Γιώργος Ντόκος, μας δήλωσε ότι «είναι μια κακή χρονιά, αφού οι ποσότητες είναι μικρές, η ζήτηση είναι μηδενική, ακόμα και οι τιμές δεν υπάρχουν. Κάνουμε συγκομιδή χωρίς να έχουμε τιμή. Όταν θα μπούνε τα βιομηχανικά που έχουν καθυστερήσει πολύ, τότε θα δούμε τι θα γίνει στο προϊόν μας, όμως έχουμε μείωση της παραγωγής κατά 30%».

Τέλος, ο Θανάσης Περαχωρίτης, γεωπόνος από το Ζευγολατιό Κορινθίας, δήλωσε ότι «αν και αναμένεται μείωση της παραγωγής, υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον για εξαγωγές, κυρίως της ποικιλίας Tom Cot. Οι υπόλοιπες ποικιλίες αναμένεται να απορροφηθούν σχετικά εύκολα από την αγορά. Η οψιμότητα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της παραγωγής τουλάχιστον κατά 15-20 ημέρες. Μόνο η ποικιλία Μπεμπέκο γλύτωσε τη μείωση της παραγωγής της».

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μεγάλη η παραγωγή, προβληματισμός για την ποιότητα

Μεγάλα φαίνεται πως είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επιτραπέζιο και βιομηχανικό βερίκοκο στην περιοχή της Πέλλας. Η αγροτική παραγωγή δέχθηκε ακόμη ένα χτύπημα από τις καιρικές συνθήκες και οι «πληγές» από τις βροχοπτώσεις και τη διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας αρχίζουν να διαφαίνονται στο μέγεθος του καρπού. Όπως τονίζει ο Ηλίας Ματενλής, παραγωγός επιτραπέζιου και βιομηχανικού βερίκοκου στην περιοχή του Δυτικού Πέλλας, ο καιρός δεν επέτρεψε στους καρπούς των βερίκοκων να αναπτυχθούν.

«Αν και η χρονιά φαινόταν ότι θα εξελιχθεί καλά και τα δέντρα είναι φορτωμένα με καρπό, τα βερίκοκα έχουν μείνει μικρά και δεν αναπτύσσονται παραπάνω. Πολύ λίγα δέντρα ξέφυγαν από αυτό το φαινόμενο και έχουν εξελιχθεί όπως πρέπει», σημειώνει ο κ. Ματενλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η συγκομιδή είχε ξεκινήσει το περσινό αντίστοιχο διάστημα, ωστόσο αυτή έμεινε πίσω, με τα βερίκοκα να είναι ακόμη πράσινα και μικρά.

Πάντως, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο μέγεθος του καρπού αναμένεται να αποτυπωθεί και στις τιμές. «Με αυτό το μέγεθος, στο τέλος τα βερίκοκα δεν θα είναι εμπορεύσιμα. Οι τιμές και φέτος αναμένεται να είναι χαμηλές», καταλήγει ο κ. Ματενλής.