Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος: Τα βήματα για αειφόρο ανάπτυξη και βιώσιμη παραγωγή κρέατος

Με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας, τον ρόλο της κτηνοτροφίας στην ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος και την προστασία και ενημέρωση του καταναλωτή, πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μια ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Signed by nature».

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής, Λευτέρη Γίτσα. Στην εισαγωγή του, ο κ. Γίτσας έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα ενίσχυσης και στήριξης της εκτατικής κτηνοτροφίας και ειδικότερα της αιγοπροβατοτροφίας. «Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί για τη χώρα μας και ειδικά για τον αγροτικό τομέα, το μεγάλο μας στοίχημα. Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας, υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστριών χωρών και δικαιωματικά τα προϊόντα που παράγονται αξίζουν μια καλύτερη προοπτική».

Εξάλλου, όπως κατέληξε ο κ. Γίτσας, «γειτονικές μας χώρες (π.χ. Ιταλία) παίρνουν αμνοερίφια από εμάς, τα τεμαχίζουν και τα τυποποιούν με τη δική τους ταυτότητα. Για τον λόγο αυτόν, ο τομέας της μεταποίησης θα πρέπει να δει το θέμα σοβαρά, ώστε να ενισχύσουμε τη δική μας παρουσία στις αγορές του εξωτερικού, μέσα από την ενίσχυση της αλυσίδας παραγωγής».

H αιγοπροβατοτροφία έχει το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή. Περιγράφοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκτατικής κτηνοτροφίας στη χώρα μας, η κα Αραμπατζή εστίασε στις ραγδαίες αλλαγές στην αγορά του κρέατος. «Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε στις εξελίξεις, τόσο το καλύτερο για την ελληνική κτηνοτροφία, τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα και συνολικά για την εθνική οικονομία. Το πλεονέκτημα της αιγοπροβατοτροφίας είναι το μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην παραγωγή σε σύγκριση με άλλες δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. Από αυτήν προέρχεται μόλις το 3,7% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται συνολικά από την κτηνοτροφία στην ΕΕ».

Περιγράφοντας τη συμμετοχή του αιγοπρόβειου κρέατος στην κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ, η κα Αραμπατζή ανέφερε ότι από τα 69,8 κιλά που καταναλώνει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης, μόνο τα 1,7 κιλά αντιστοιχούν στο αιγοπρόβειο. «Άρα, σύμφωνα με στοιχεία από το Αgricultural Outlook, οι προοπτικές είναι ευοίωνες για την αύξηση της κατανάλωσης, διότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν μελλοντικά πολύ μεγάλη σημασία στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κρέατος, την ευζωία των ζώων, όπως επίσης και τις μεθόδους εκτροφής. Με λίγα λόγια, έχουμε το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα».

Στόχος η ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών

Στους στόχους του προγράμματος «Signed by nature» αναφέρθηκε η Βίκυ Κωστοπούλου, συντονίστρια του προγράμματος και μέλος ΔΣ της ΕΔΟΚ. Η κα Κωστοπούλου μίλησε για τα πλεονεκτήματα της εκτατικής εκτροφής των αιγοπροβάτων. «Στην ουσία, μπορούν να συγκριθούν με τη βιολογική κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με τη φυσική διατροφή των ζώων.

Η καλή διατροφή τους, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της πολιτισμικής μας παράδοσης και την ενίσχυση της απασχόλησης, μπορούν προσφέρουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και υπηρεσίες για τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος του προγράμματος, δηλ. να ενημερώσει τους Ευρωπαίους πολίτες για την αναγκαιότητα ενίσχυσης και προστασίας της αιγοπροβατοτροφίας στην ΕΕ και ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου».

Για τη σημασία της διατροφής στην ανάπτυξη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αμνών και των εριφίων μίλησε ο Ιωσήφ Μπιζέλης, καθηγητής του ΓΠΑ στη Σχολή Επιστημών των Ζώων. Τόνισε την αναγκαιότητα της διατήρησης του ζωικού κεφαλαίου και της εκτατικής κτηνοτροφίας, επισημαίνοντας παράλληλα τα σημαντικά πλεονεκτήματά της στην τοπική οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη συνέχιση μίας παράδοσης χιλιετιών, «η οποία αν σταματήσει να υφίσταται, οι ζημιές θα είναι τεράστιες σε όλους τους τομείς της παραγωγικής αλυσίδας».

Μόνο θετικά τα αποτελέσματα της αειφορίας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισήγηση του Γιώργου Πεχλιβανίδη, γεωπόνου της Novacert και επικεφαλής του Τμήματος Συστημάτων Ποιότητας. Αναφέρθηκε στους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης με τους οποίους η εκτατική αιγοπροβατοτροφία προσαρμόζεται άμεσα στον φυσικό της ρόλο. «Η επίτευξη του στόχου της αειφόρου ανάπτυξης μέσα από την παρουσία της στην ύπαιθρο και την ορθολογική διαχείριση του οικοσυστήματος έχει να δώσει μόνο θετικά αποτελέσματα».

Για την αναγκαιότητα της συμμετοχής του αιγοπρόβειου κρέατος στη σύγχρονη διατροφή του ανθρώπου, όταν αυτή γίνεται με σωστό τρόπο, αναφέρθηκε ο κλινικός διαιτολόγος Δημήτρης Πέτσιος, ο οποίος μίλησε για τη μεσογειακή διατροφή και ειδικά για τη χρήση του αιγοπρόβειου κρέατος στην κρητική διατροφή.

«Ο τρόπος επεξεργασίας και ψησίματος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου. Δεν φταίει το κρέας όταν αυτό δεν διαχειρίζεται σωστά. Η συμβολή του στην ανάπτυξη και την υγεία του ανθρώπου είναι σημαντική, περισσότερο δε όταν το κρέας προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής, τα οποία έχουν ταϊστεί με την πλούσια χλωρίδα της πατρίδας μας».

Με μία απλή ερώτηση στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών ο γνωστός σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης. «Αν σε κάθε τόπο καταναλώναμε το μεγαλύτερο ποσοστό κρέατος από την τοπική παραγωγή και ειδικά την αιγοπροβατοτροφία, ποιο θα ήταν σήμερα το αποτέλεσμα για όλους μας; Δυστυχώς, όμως, η εικόνα που εισπράττουμε και από τη μαζική εστίαση είναι αποκαρδιωτική. Το σύνολο της διατροφής είναι εισαγόμενο και, το τραγικότερο, κάνουμε παραδοσιακές συνταγές με αυτά».

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις καθηγητών, ερευνητών και δημοσιογράφων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020