Βιομηχανική Ντομάτα: Στο φουλ οι φυτεύσεις στην Ηλεία, με μικρή καθυστέρηση στη Θεσσαλία

Στα τέλη Μάρτη μπήκαν στα χωράφια οι καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία, όπου χτυπά η καρδιά της καλλιέργειας της Δυτικής Ελλάδας και αυτές τις μέρες φυτεύεται εντατικά ο μεγάλος όγκος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστο Βαλλιανάτο, οι παραγωγοί επέλεξαν να διατηρήσουν τα στρέμματα στα περσινά επίπεδα των 10.000 συνολικά.

Παρά τους όποιους αρχικούς προβληματισμούς, φαίνεται ότι υπέρ της επιλογής αυτής επέδρασε και το γεγονός ότι η βιομηχανική ντομάτα έχει το πλεονέκτημα της εξασφάλισης της απορρόφησης και της γνωστής εκ των προτέρων τιμής, χαρακτηριστικά τα οποία αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα υπό τις παρούσες πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μία εκ των δύο μεγάλων παικτών στην Πελοπόννησο, η ΚΥΚΝΟΣ, έχει γνωστοποιήσει το τιμολόγιό της, καθιερώνοντας τη μέθοδο τιμολόγησης με τιμή ανά μπριξομονάδα, κάτι το οποίο εφαρμόζεται ήδη τα τελευταία τρία χρόνια από βιομηχανίες της Θεσσαλίας. Έτσι, στα 5 brix η τιμή είναι 16,65 ευρώ ανά μπριξομονάδα, που σημαίνει 83,25 ευρώ/τόνος πρώτης ύλης, όπως σημειώνουν οι παραγωγοί, ενώ μετά τις 31 Αυγούστου δίνει μπόνους οψιμότητας 2 ευρώ/τόνος.

Με οριακή αύξηση της τάξης του 5%-10% φυτεύουν και οι παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ηλείας Κήπος», που συγκεντρώνει περίπου 2.500 στρέμματα. «Οι φυτεύσεις εξελίσσονται χωρίς προβλήματα και υπολογίζουμε ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξεκινήσουμε παραδόσεις τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου», σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Βασίλη Γκούντοβα.

Οι βροχές πήγαν πίσω τους Λαρισαίους

Κατά δέκα ημέρες περίπου μετέθεσαν την έναρξη των φυτεύσεων στη Θεσσαλία οι έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου δεκαπενθημέρου. Έτσι, οι καλλιεργητές της Λάρισας μπήκαν στα χωράφια την προηγούμενη Κυριακή και, δειλά-δειλά, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, στα Φάρσαλα, στις περιοχές όπου ήταν πιο έντονες οι βροχές.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτό σημαίνει ότι και η συγκομιδή θα μεταφερθεί περίπου μία εβδομάδα αργότερα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι παραγωγοί μπορεί να χάσουν ένα σημαντικό μέρος της περιόδου της πρωιμότητας για τα εργοστάσια που το προσδιορίζουν ημερολογιακά. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο συνεταιρισμός, σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, προτίθεται να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του διαστήματος που καταβάλλεται μπόνους πρωιμότητας. «Ο Νομικός δίνει μπόνους για το 10% όλης της πρώιμης ντομάτας, όποτε και να παραδοθεί. Από την Damavand που το προσδιορίζει μέχρι τις 3 Αυγούστου θα ζητήσουμε να το ξαναδεί, να πάει πιο πίσω», είπε συγκεκριμένα.

Ο ίδιος διακρίνει αυξητική τάση στα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν και υπολογίζει ότι ο ΘΕΣΤΟ θα φτάσει ενδεχομένως και στα 16.500 στρέμματα έναντι 15.000 στρεμμάτων πέρσι, καθώς «ένας αριθμός παραγωγών γύρισε την πλάτη φέτος στο βαμβάκι και στράφηκε στη βιομηχανική ντομάτα και στο καλαμπόκι».

Από την πλευρά του, διαχειριστής της Ομάδας Παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών και καλλιεργητής, Παναγιώτης Καλογιάννης, εκτιμά ότι «δύσκολα θα μαζέψουμε Ιούλιο, εκτός εάν κάνει πολύ ξερικό καλοκαίρι».