Βουλγαρία: Εγκρίθηκε σχέδιο νόμου για τη χρήση ψεκαστικών drones στη γεωργία

Η Βουλγαρία γίνεται μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που ρυθμίζει τη χρήση ψεκαστικών drones στη γεωργία, καθώς ενέκρινε επίσημα το σχέδιο νόμου για τροποποιήσεις σχετικά με την προστασία των φυτών και τη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων.

Ενώ οι νέες τεχνολογίες ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στις πρακτικές φυτοπροστασίας, μέχρι τώρα υπήρχε ένα αξιοσημείωτο κενό στο νομικό πλαίσιο. Ο υφιστάμενος νόμος για την προστασία των φυτών ρυθμίζει αποκλειστικά τις μεθόδους εναέριου και επίγειου ψεκασμού, χωρίς να υπολογίζονται τα drones.

Όσον αφορά τις νέες τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου, αυτές συνεπάγονται την υποχρεωτική τεκμηρίωση κάθε χρήσης, με λεπτομέρειες για τους όρους συμμόρφωσης, τις γεωγραφικές τοποθεσίες, τις ημερομηνίες και ώρες εφαρμογής και τον όγκο των προϊόντων που χρησιμοποιούνται. Οι χειριστές των drones θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν αυτά τα αρχεία στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων.

Αυστηρή διαδικασία έγκρισης

Επιπλέον, όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται πρέπει να υποβάλλονται σε αυστηρή διαδικασία έγκρισης, μετά από μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου.

Επίσης, οι τροπολογίες εξουσιοδοτούν τη Βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων να δημιουργήσει και να διατηρεί δημόσιο ηλεκτρονικό μητρώο στον ιστότοπό της. Αυτό το μητρώο θα διευκολύνει τη διαφανή λειτουργία των δραστηριοτήτων φυτοπροστασίας.

Η Βουλγαρία είναι μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που ρυθμίζει τη χρήση drones ψεκασμού στη γεωργία. Το 2023 ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) είχε χαλαρώσει τους κανονισμούς σχετικά με τη χρήση ψεκαστικών για να διευκολύνει την πρακτική εφαρμογή τους. Ως αποτέλεσμα, οι συσκευές ανήκουν, πλέον, σε μια απλούστερη κατηγορία και επιτρέπεται να ζυγίζουν περισσότερα κιλά.

Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, όπως είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, το επόμενο διάστημα θα μπει σε εφαρμογή το θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση των drones στη φυτοπροστασία, που μέχρι στιγμής δεν υπήρχε και καθιστούσε δύσκολη την εφαρμογή τους στο χωράφι.