Βραζιλία: Οι καλλιέργειες καφέ έμειναν σχεδόν αλώβητες από τις καταστροφικές πλημμύρες

Οι καταστροφικές βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν εκτεταμένες κατολισθήσεις στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις της Βραζιλίας την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας τον θάνατο σε πάνω από 50 ανθρώπους, κατά τα φαινόμενα δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες καφέ, σε μία από τις μεγαλύτερες καφεπαραγωγούς περιοχές του κόσμου.

Σύμφωνα με αναλυτές, ερευνητές και συνεταιρισμούς καφεπαραγωγών, παρά τον υψηλό απολογισμό σε ανθρώπινα θύματα, τις καταστροφές στις αστικές υποδομές, οι καλλιέργειες καφέ σε περιοχές στα νότια της Μίνας και στη Ζόνα ντα Μάτα δεν έχουν πληγεί και μάλιστα θα επωφεληθούν από την περίσσεια της υγρασίας.

Μολαταύτα, τούτες οι ζώνες αντιμετωπίζουν άλλου είδους προβλήματα, καθώς έχουν καταρρεύσει γέφυρες και έχουν υποστεί δομικές βλάβες οδικές αρτηρίες που συνδέουν τα αγροκτήματα με τις αποθήκες των συνεταιρισμών. Οι αγρότες ενδεχομένως να έχουν δυσκολίες στην πρόσβαση στις καλλιέργειες ώστε να εκτελέσουν ορισμένες κρίσιμες εργασίες, όπως μυκητοκτονίες, γεγονός που ίσως έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή.

Υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένες καταστροφές δενδρυλίων καφέ, όμως αυτές αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις χωρίς ευρύτερη στατιστική σημασία.

«Είχαμε την ατυχή περίπτωση μία λασποπλημμύρα να παρασύρει 30.000 δενδρύλια καφέ , καταστρέφοντας και την κατοικία του αγρότη, σκοτώνοντας όλη την οικογένειά του» ή την περίπτωση ενός άλλου αγρότη που είδε να παρασύρονται από τις πλημμύρες πολλοί σάκκοι καφέ και να καταστρέφεται η αποθήκη του, όμως σε γενικές γραμμές δεν είχαμε άλλες καταστροφές, δήλωσε ο επικεφαλής του συνεταιρισμού Coocafe’ στη Ζόνα ντα Μάτα Φερνάντου Σερκέιρα.

Ακόμη νοτιότερα, όπου έχει την έδρα της η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία ποικιλίας ‘αράμπικα’ Cooxupe’, ο διευθυντής τεχνικής ανάπτυξής της Μάριου Φεράζ ντζι Αραούζου δήλωσε πως οι βροχοπτώσεις ήταν ηπιότερες.

Από την πλευρά του ο αναλυτής για την καφεπαραγωγή της Pharos Consultancy Αρόλντου Μπουνφά υποστήριξε πως οι βροχοπτώσεις σε γενικές γραμμές ήσαν ευεργετικές: «αύξησε την εδαφική υγρασία κι επέτρεψε στις υδατοδεξαμενές να γεμίσουν κι αυτό θα είναι λίαν επωφελές στο μέλλον για την άρδευση». Ο Αμπραάο Βερντζίν του κέντρου αγροτικών μελετών Incaper υπερθεμάτισε «στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες καλλιέργειες , οι βροχές έκαναν καλό στη σοδειά».

Αλλά και στο Εσπίριτου Σάντου, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη έκταση καλλιεργειών ποικιλίας ‘ρομπούστα’ στη χώρα, προκλήθηκαν σχεδόν μηδαμινές ζημιές. Οι περισσότερες καλλιέργειες βρίσκονται βορειότερα από τις περιοχές που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, αναγκάζοντας πάνω από 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, τονίζεται σε έκθεση της Incaper.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ