CAPSELLA Project: Ελέγξτε μόνοι σας την υγεία του χωραφιού

Η χρήση των ανοιχτών δεδομένων στον αγροτικό τομέα και η συνεργασία μεταξύ των αγροτών

Εναν εύκολο τρόπο να «γνωρίσει» ο αγρότης το χωράφι του, να μάθει για την υγεία του, τη βιοποικιλότητα, αλλά και την ποιότητα του εδάφους έχει κάθε Έλληνας αγρότης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Capsella. Η συνεργασία παραγωγών από την Ελλάδα και την Ιταλία «γέννησε» μία εφαρμογή ελεύθερα διαθέσιμη σε όλους μέσω της οποίας ο παραγωγός μπορεί να πραγματοποιήσει τη «δοκιμή του φτυαριού».

Όπως μας ενημερώνει η Ελένη Τόλη από το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», που συμμετείχε στο πρόγραμμα, η «δοκιμή του φτυαριού» πραγματοποιείται με μια εφαρμογή για κινητά και υπολογιστές, μέσω της οποίας «οι παραγωγοί καθοδηγούνται για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να πάρουν δείγμα από το χωράφι τους, αλλά και για το ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να κοιτάξουν στο δείγμα αυτό. Οι απαντήσεις και η ανάλυση πραγματοποιούνται με βάση τα ανοιχτά δεδομένα, τα δεδομένα που παράγονται είτε από ιδιώτες είτε από ερευνητικά προγράμματα ή ερευνητικούς οργανισμούς, είτε από μεμονωμένες ενέργειες και τα οποία είναι διαθέσιμα, ανοιχτά για επαναχρησιμοποίηση. Μόλις παίρνουμε τις απαντήσεις των παραγωγών, τις προσαρμόζουμε στις ανάγκες κάθε εδάφους με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους και υπολογιστικά μοντέλα».

Η κα Τόλη τονίζει πως η εφαρμογή διευκολύνει τη συλλογή δεδομένων πεδίου, αλλά δεν υποκαθιστά την ανάγκη για ακριβείς παρατηρήσεις και για τη σύνδεση αυτών με το ιστορικό της καλλιέργειας. Αρκετές μεταβλητές (υφή του εδάφους, υγρασία, καλλιεργητικές εργασίες κ.λπ.) έχουν αντίκτυπο στην ερμηνεία των παρατηρήσεων του τεστ του φτυαριού. Οι γνώσεις σχετικά με την ιστορία του παρατηρούμενου αγρού είναι, επομένως, απαραίτητες για τη μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού αυτής της εφαρμογής.

Στόχος του προγράμματος, όπως αναφέρει η κα Τόλη, είναι να συνδυαστεί η τοπική γνώση των παραγωγών με τα ανοιχτά δεδομένα που υπάρχουν για τα εδάφη στην Ευρώπη και να γίνει η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των Ευρωπαίων αγροτών, καθώς η συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιείται, εκτός από την Ελλάδα, στην Ιταλία και την Ολλανδία.

Χρήση κομπόστ

CapsellaΕκτός, όμως, από την υγεία των εδαφών, οι αγρότες στην Ελλάδα μπορούν να μάθουν και τον τρόπο αύξησης της χρήσης κομπόστ ή κοπριάς, μειώνοντας τη χρήση χημικών λιπασμάτων. «Υπάρχει ακόμα μία εφαρμογή, η οποία δημιουργήθηκε από τους Ολλανδούς και είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, αυτή του “compost calculator”. Μέσω της εφαρμογής αυτής, δημιουργείται ένας χάρτης εργασιών που αναλύει τα εδάφη και βοηθά τον αγρότη να υπολογίσει το ποσοστό του κομπόστ που πρέπει να εφαρμοστεί σε κάθε σημείο του εδάφους ανάλογα με την οργανική ύλη που υπάρχει διαθέσιμη. Η εφαρμογή δημιουργεί έναν χάρτη εργασιών και ενημερώνει τον αγρότη για την εφαρμογή του κομπόστ. Οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική σελίδα του προγράμματος, αλλά και στο google play.