Χειροτερεύει η κατάσταση στην κτηνοτροφία μέρα με τη μέρα

28/11/2024
4' διάβασμα
cheiroterevei-i-katastasi-stin-ktinotrofia-mera-me-ti-mera-340151

Χωρίς την παρουσία του γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργου Στρατάκου και εκπροσώπου του πρωθυπουργικού γραφείου, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η τηλεδιάσκεψη των οργανωμένων συλλογικοτήτων των κτηνοτρόφων, μέσω zoom.

Εκαντοντάδες άτομα παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη και πάνω από 100 κτηνοτρόφοι συμμετείχαν με εικόνα, ενώ κάποιοι εξ αυτών μίλησαν για τα προβλήματα από τις ζωονόσους, που διογκώνονται μέρα με τη μέρα, αντί να ομαλοποιείται η κατάσταση. Δυστυχώς, φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να τα ακούσει, όπως λένε στο ypaithros.gr οι συμμετέχοντες.

Εν περιλήψει, όσα ειπώθηκαν είναι τα εξής: «Η ενιαία υγεία στην Ελλάδα δείχνει να ακολουθεί αναποτελεσματικές διαδικασίες, ακόμα και στην ακριβή καταγραφή των προς επιτήρηση ζώων. Υπάρχουν περιοχές που τα παραγωγικά μας ζώα είναι «κλεισμένα» πολλούς μήνες, έχουν εξαντληθεί οι χειμερινές προμήθειες (πριν τον χειμώνα), οι υπεύθυνοι για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν «αποζημιώνουν» άμεσα-ταυτόχρονα με τις αποφάσεις για τις σφαγές-συνέπειες των αποφάσεών τους, οι κάτοχοι των παραγωγικών ζώων (κτηνοτρόφοι) δεν μετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και μέχρι σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, δεν έχουμε ενημερωθεί επαρκώς για τα αίτια έξαρσης της πανώλης, της ευλογιάς και τους υπευθύνους της συνεχιζόμενης «καταστροφής» ζωικού κεφαλαίου και κτηνοτρόφων. Οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση και ήδη σημειώνονται ενέργειες απελπισίας.»

Είναι χαρακτηριστικό ότι κτηνοτρόφος, που μίλησε χτες στην τηλεδιάσκεψη, από τον βόρειο Έβρο, ενώ το 2014 «έχασε» το κοπάδι του, το 2024 έμεινε πάλι χωρίς κοπάδι λόγω ευλογιάς, παρά τις συνεχείς απολυμάνσεις και σήμερα ζει την οικογένειά του από άλλες εισροές (μεροκάματα, συγγενείς, συνάδελφοι κ.λπ.).

Επίσης, ένας χοιροτρόφος από τη Θεσσαλονίκη, που έχασε 500 χοιρινά λόγω πανώλης των χοίρων τον Ιανουάριο του 2024, μέχρι σήμερα δεν έχει εισπράξει «ούτε δεκάρα» και επιβιώνει στο χωριό χάρις στη μεγαλοψυχία των συγχωριανών, «με πλήρη αναλγησία των κρατικών αναποτελεσματικών μηχανισμών».

Όλοι οι κτηνοτρόφοι, που συμμετείχαν, συμφώνησαν στο ότι, εκτός από τις παθογένειες του δημόσιου τομέα, χρειάζονται να παρακολουθήσουν οι ίδιοι οργανωμένα ταχύρρυθμα μαθήματα, 2-3 ημερών, για τις ζωονόσους.

Χρειάζονται μικρά εκπαιδευτικά video από το ΥπΑΑΤ για την αντιμετώπιση των ασθενειών, για τις τεχνικές και πρακτικές και τα συνιστώμενα απολυμαντικά.

Πρέπει οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να υποστηρίζονται οικονομικά αμέσως. Όταν βγαίνει μια απόφαση καταστροφής ζωικού κεφαλαίου πρέπει αμέσως να δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον κτηνοτρόφο, έναντι μελλοντικής αποζημίωσης, για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Με έκπληξη, αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη περιπτώσεις, που τα θανατωθέντα ζώα έμειναν εκτεθειμένα, διότι ειπώθηκε ότι δεν υπήρχαν κεφάλαια για την ταφή ή καύση τους.

Στους κτηνοτρόφους είναι διάχυτη, τέλος, η αίσθηση ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος δεν καταλαβαίνουν την απελπισία των επαγγελματιών κτηνοτρόφων.

Εξαίρεση αποτελεί το γεγονός ότι εντοπίσθηκαν προχθές πέντε συνεργεία ελέγχου από κτηνιάτρους σε περιοχή της Θεσσαλίας, που δημιουργούν αίσθηση ότι ίσως υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες που λειτουργούν ακόμα.

Όσοι μπορούν να φύγουν από τις μονάδες, προτάθηκε να πάνε στις 29 Νοεμβρίου 2024, στις 12.00-14.00 στις έδρες των Περιφερειών και να ζητήσουν να συμμετέχουν θεσμικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, ιδιαίτερα για την υγεία των παραγωγικών ζώων.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το βίντεο της τηλεδιάσκεψης

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: