Collecteave: Aρωματικά φυτά από τις πλαγιές του Ολύμπου ταξιδεύουν σε Ευρώπη, Αμερική και Ινδία

Έξι φίλοι δημιούργησαν από το μηδέν μία εξαγωγική αγροτική επιχείρηση

Με μόνη κινητήριο δύναμη τη θέληση και την επιθυμία να δημιουργήσουν μία δική τους επιχείρηση, έξι παιδικοί φίλοι πήραν την απόφαση να ασχοληθούν επαγγελματικά με την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών κοντά στον Όλυμπο, χωρίς πρότερη αγροτική εμπειρία ή κεφάλαιο.

Η επιμονή, η υπομονή και η τεράστια θέληση που είχαν τους οδήγησε σήμερα σε μία αγροτική εξαγωγική επιχείρηση που έχει αρχίσει σιγά σιγά να συστήνει τα ελληνικά βότανα σε χώρες του εξωτερικού. «Βρισκόμαστε στο χωριό Μηλέα Ελασσόνας, πολύ κοντά στο βουνό του Ολύμπου και καλλιεργούμε βιολογικά αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά. Οι εκτάσεις μας βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων, με την κύρια καλλιέργειά μας να είναι το τσάι του βουνού», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Ιωάννης Δεληκάρης, ένας εκ των έξι φίλων της Collecteave, όπως ονομάζεται η επιχείρησή τους. Εκτός από το τσάι του βουνού, καλλιεργούν σε μικρότερη κλίμακα και άλλα βότανα.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και αναπτύσσουμε την γκάμα μας, κάτι το οποίο ήταν στόχος από την αρχή. Έτσι, αυτήν τη στιγμή καλλιεργούμε, κοιτώντας πώς ανταποκρίνεται κάθε καλλιέργεια στο χωράφι και τι ανταπόκριση έχει μετά στην αγορά, τα εξής βότανα: φασκόμηλο, λουίζα, μελισσόχορτο, χαμομήλι και άγριο τριαντάφυλλο (rosa canina), το οποίο υπάρχει αυτοφυές στο χωράφι και το εκμεταλλευόμαστε βελτιώνοντας τα ήδη υπάρχοντα φυτά. Επίσης καλλιεργούμε ρίγανη, φλισκούνι (άγρια μέντα), εχινάκεια και τίλιο (το γνωστό φλαμούρι)».

Συσκευασία και εξαγωγές

Η Collecteave συσκευάζει βιολογικά, προσπαθώντας να εκμηδενίσει τη χρήση πλαστικού. Όλα της τα προϊόντα είναι διαθέσιμα σε χάρτινα σακουλάκια και γυάλινα βαζάκια με κατάλληλη ετικέτα τόσο για εγχώρια όσο και για εξαγωγική πώληση. Το τσάι του βουνού διατίθεται και στα παραδοσιακά «μπουκετάκια», ενώ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο της εγχώριας αγοράς, όσο και των εξαγωγών ακόμα και σε χονδρική πώληση, αφού παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Εκτός από τις παραπάνω συσκευασίες, η ομάδα φτιάχνει μια χειροποίητη ξύλινη κασετίνα «όπου με τα κατάλληλα χωρίσματα μπορεί κάποιος έχοντας ως πρωταγωνιστή το τσάι του βουνού να βάλει κι άλλα βότανα από αυτά που καλλιεργούμε, με σκοπό να κάνει τις δικές του μείξεις (blends) ή να τα γευτεί ξεχωριστά», εξηγεί ο Ιωάννης.

Έχοντας από την αρχή της δραστηριότητάς τους τον στόχο να εξάγουν τα προϊόντα τους ξεκίνησαν να τα συσκευάζουν με τέτοιον τρόπο και με τις κατάλληλες ετικέτες, έτσι ώστε το προϊόν να είναι αποδεκτό και εμπορεύσιμο σε μία αγορά του εξωτερικού.

Όπως τονίζει, «είμαστε κατά 70% εξαγωγική επιχείρηση βάσει τζίρου. Σαν προσανατολισμό, είμαστε στο 90% γιατί θέλουμε να κινούμαστε στις ξένες αγορές χωρίς, όμως, να απαξιώνουμε την ελληνική. Η ελληνική αγορά για εμάς είναι ένα στήριγμα που μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα και να αναπτύσσουμε νέες ιδέες, νέες συσκευασίες, νέα προϊόντα, νέες ετικέτες και είναι ένας πιλότος που μας δείχνει πράγματα σχετικά με τα προϊόντα μας. Όσον αφορά τις αγορές του εξωτερικού, βρίσκουμε σιγά σιγά τους συνεργάτες μας. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε ένα καλό δίκτυο πωλήσεων στη Γαλλία (Παρίσι). Στη Γερμανία, έχουμε ένα μικρό πελατολόγιο που αναπτύσσεται. Στην Αμερική και στην Ινδία έχουμε προχωρήσει σε εξαγωγές και οργανώνουμε το δίκτυο συνεργατών- πωλήσεών μας, ενώ ξεκινάμε με μια πρώτη παραγγελία και στη Σουηδία. Στην Ελλάδα, τα προϊόντα μας μπορεί να τα βρει κάποιος στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στη Δράμα, στις Σέρρες, στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή. Επίσης, φτιάχνουμε και το δικό μας eshop».

Νέα σειρά (plastic free) συσκευασιών και μείξεις βοτάνων

Στα επόμενα σχέδια της Collecteave είναι να κάνει τις δικές τις μείξεις (blends) ως προτάσεις στο καταναλωτικό κοινό. Ο Ιωάννης εξηγεί ότι το βήμα αυτό είναι κάτι που ζητούν οι πελάτες τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Τα νέα αυτά προϊόντα θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο και θα είναι συσκευασμένα σε νέα χάρτινη συσκευασία χωρίς τη χρήση πλαστικού.

 

Η ιστορία πίσω από την ομάδα

Όλα τα παραπάνω ξεκίνησαν ως μία ιδέα και μία συζήτηση μεταξύ φίλων, του Φώτη Καρρά, του Θοδωρή Θεοδωράκη, του Αλέξανδρου Γιαβρόγλου, του Αχιλλέα Κόνσουλα, του Γιώργου Δεληκάρη και του Ιωάννη Δεληκάρη, οι οποίοι πάντα επιθυμούσαν να κάνουν κάτι δικό τους.

«Μεγαλώνοντας και κάνοντας ο κάθε ένας άλλες δουλειές, αλλά συνεχίζοντας να έχουμε τα ίδια όνειρα, πήραμε την απόφαση το 2014 να ξεκινήσουμε. Έγινε η πρώτη κουβέντα, συγκροτήθηκε η ομάδα και συμφωνήθηκε ένας άξονας πάνω στον οποίο θα ξεκινούσαμε, καθώς εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε ούτε κεφάλαιο, ούτε εγκαταστάσεις παρά μόνο την όρεξη. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να βρούμε μία εκμετάλλευση και ότι θα καλλιεργούμε βιολογικά. Αν και η βάση όλων μας είναι η Θεσσαλονίκη, βρήκαμε τη γη που επιθυμούσαμε στη Μηλέα, από όπου και κατάγεται ο Φώτης.

Όταν αποφασίστηκε η καλλιέργεια υπήρξε η ανάγκη να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης του εγχειρήματος. Τότε ήμασταν 25-26 χρονών εργαζόμασταν σε κάποιες δουλειές και αποφασίσαμε να κάνουμε μία συμφωνία, ότι μηνιαίως κάθε ένας από εμάς θα δίνει ένα φιξ ποσό που αυτό πολλές φορές άγγιζε και το 40% του μισθού του και αυτό συνέβαινε επί τέσσερα χρόνια.

Αποφασίστηκε ότι θα γίνεται οργάνωση και κοστολόγηση του κάθε βήματος της κάθε αγοράς και επένδυσης, με σκοπό στο τέλος της τετραετίας, αφού έχουμε κάνει και μία συγκομιδή, να μπορέσουμε να δούμε τι κάναμε, αν υπάρχει ενδιαφέρον, αν υπάρχει μέλλον», περιγράφει ο Γιάννης εξηγώντας τα βήματα που έκαναν για να μπορέσουν να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους από το μηδέν.

Όπως τονίζει, τα πρώτα δυόμισι χρόνια μέχρι να έχουν την πρώτη συγκομιδή, και αυτή μειωμένη λόγω της βιολογικής καλλιέργειας, πλήρωναν χωρίς να έχουν έσοδα. Ωστόσο, η θέλησή τους να τα καταφέρουν τους βοήθησε να εξελιχθούν.

Φωτογραφίες: Instagram.com / collecteave