Αυτό το άρθρο είναι 60 μηνών

CONFAGRI: Εξαγωγή ελληνικής τεχνολογίας σε ελαιώνες της Πορτογαλίας

02/12/2019
5' διάβασμα
confagri-exagogi-ellinikis-technologias-se-elaiones-tis-portogalias-238763

«Αναλύοντας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μελλοντική ΚΑΠ, διαπιστώσαμε ότι η καινοτομία και η τεχνολογία θα έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν. Για αυτό όλοι εμείς στους συνεταιρισμούς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την πρόκληση της καινοτομίας».

Αυτή είναι η άποψη των Antοnio Baiao και Domingos Godinho από τη Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών της Πορτογαλίας, CONFAGRI προς την «ΥΧ», εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησαν στην εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στις περιοχές Beja και Serpa της Πορτογαλίας. Εμπιστευόμενοι το ελληνικό σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC, η CONFAGRI σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό Cooperativa Agricola de Beja e Brinches, δίνουν την ευκαιρία σε ελαιοπαραγωγούς να δοκιμάσουν τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας.

Μέσω του προγράμματος LIFE GAIA Sense έχουν εγκατασταθεί δύο αγρομετεωρολογικοί τηλεμετρικοί σταθμοί του gaiasense σε ελαιώνες στις δύο αυτές περιοχές.

Σε 2.700 παραγωγούς τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας

«Η CONFAGRI είναι η ομπρέλα των πορτογαλικών αγροτικών συνεταιρισμών. Αποφασίσαμε, καλώντας και τον συνεταιρισμό Cooperativa Agrícola de Beja e Brinches, να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα, καθώς πιστεύουμε ότι οι συνεταιρισμοί είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους να γίνουν οι αγρότες περισσότερο καινοτόμοι χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Στην Πορτογαλία, η χρήση των τεχνολογιών από τον αγρότη εξαρτάται από την κατάρτιση που έχει, την ηλικία, καθώς και την τεχνική υποστήριξη που λαμβάνει. Ο συνεταιρισμός Cooperativa Agricola de Beja e Brinches, ασχολείται με τα δημητριακά, το ελαιόλαδο και την παροχή εισροών στους αγρότες. Η κύρια δραστηριότητά του, όμως, είναι η παραγωγή ελαιολάδου, μέσω των συνεργαζόμενων παραγωγών, παρέχοντάς τους τεχνική υποστήριξη στην παραγωγή.

Ο συνεταιρισμός προωθεί το ελαιόλαδο στην πορτογαλική αγορά και εξάγει μέρος της παραγωγής. Επίσης, συνεργάζεται με 2.700 παραγωγούς περίπου», αναφέρουν οι Antonio Baiao και Domingos Godinho.

Τα οφέλη που πρόκειται να έχει η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας είναι τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Όπως εξηγεί ο Βασίλης Πρωτονοτάριος, υπεύθυνος Εξωστρέφειας & Δικτύωσης της NEUROPUBLIC, «μέσα από τις δράσεις του έργου αποσκοπούμε στην ενημέρωση παραγωγών και γεωπόνων του συνεργαζόμενου φορέα σχετικά με την ευφυή γεωργία και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από αυτήν, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά.

Η ενημέρωση σχετικά με την περιβαλλοντική αειφορία της γεωργίας που επιτυγχάνεται μέσω της ευφυούς γεωργίας, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς αυτή αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της νέας ΚΑΠ, είναι εξαιρετικά σημαντική για το έργο και τους εμπλεκόμενους φορείς». Οι Antonio Baiao και Domingos Godinho επιβεβαιώνουν ότι η μείωση του κόστους των εισροών, αλλά και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι τα δύο πιο σημαντικά οφέλη στα οποία αποσκοπούν.

Στην περιοχή του συνεταιρισμού, οι περισσότεροι από τους ελαιώνες είναι εντατικοί ή υπερ-εντατικοί, με τις εισροές να είναι όλες δαπανηρές. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να διασφαλιστεί ότι τα ελαιόδεντρα θα λαμβάνουν την ποσότητα που χρειάζονται για να παράγουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. «Εάν βάλουμε λιγότερα εφόδια δεν θα παράγουμε αρκετά, αν βάλουμε πολλά, θα αυξήσουμε άσκοπα το κόστος παραγωγής.

Το σύστημα θα βοηθήσει, επίσης, σε περιβαλλοντικούς λόγους. Η πορτογαλική κοινωνία, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν επί του παρόντος πολύ προσεκτικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργικής δραστηριότητας.

Οι γεωργοί πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τους είναι ελάχιστες. Για τον λόγο αυτόν, η ορθολογική χρήση των πόρων είναι πολύ σημαντική και αυτό το σύστημα μπορεί να βοηθήσει να αποδείξουμε ότι χρησιμοποιούμε μόνο τους πόρους που είναι απαραίτητοι για την καλλιέργεια».

Εφαρμογή συστήματος

Τη δεδομένη στιγμή, η εφαρμογή του συστήματος βρίσκεται στον πρώτο χρόνο, που σημαίνει ότι γίνεται η συλλογή των δεδομένων, η καταγραφή των παρατηρήσεων και η πραγματοποίηση των μετρήσεων στο χωράφι. Η παροχή συμβουλών θα ξεκινήσει σταδιακά και σε συνεργασία με τους γεωπόνους του φορέα μέσα στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Όπως εξηγεί ο κ. Πρωτονοτάριος, η εφαρμογή του συστήματος gaiasense έχει την ευελιξία να προσαρμόζεται σε διαφορετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και να εφαρμόζεται σε διαφορετικές καλλιέργειες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα η καινοτομία αυτή να βρει εφαρμογή και εκτός συνόρων. Τα ευρωπαϊκά έργα, όπως το LIFE GAIA Sense, αποτελούν ένα μέσο που συμβάλλει σημαντικά σε αυτήν την προσπάθεια, παρέχοντάς μας τη δυνατότητα να εξελίσσουμε την καινοτομία αυτή και να συνάπτουμε νέες συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας».