Δ. Σταμενίτης: Προγράμματα επιδοτήσεων και επιμόρφωσης για να εισέλθουν στον αγροτικό τομέα πάνω από 60.000 νέοι

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, η γεωργία και η αλιεία υφίστανται έναν ριζικό μετασχηματισμό, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη βιωσιμότητα, την παραγωγικότητα και την επισιτιστική ασφάλεια. Οι διαφορετικές προκλήσεις αλλά και οι πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του τομέα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που πραγματοποιείται στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, στην Αλεξανδρούπολη.
Βασικά Στοιχεία του Αγροδιατροφικού Τομέα στην Ελλάδα:
- Απασχολεί το 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού.
- Συμβάλλει με 7 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ (3,6%).
- Οι εξαγωγές τροφίμων, ποτών και καπνού ανήλθαν σε 8 δισ. ευρώ.
- Το 15% της συνολικής αγροτικής παραγωγής κατευθύνεται σε εξαγωγές.
Στο 3ο φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης. Συμμετέχοντας στο πάνελ με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα, και τον μετασχηματισμό που υφίσταται η γεωργία και η αλιεία από την πρόοδο της τεχνολογίας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μίλησε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΥΠΑΑΤ για μια ανθεκτική και βιώσιμη πρωτογενή παραγωγή αλλά και για τη σημασία της αγροτικής παραγωγής στην περιφερειακή ανάπτυξη.
«Στόχος μας είναι να έχουμε δυναμικές και ανθεκτικές καλλιέργειες, που θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται από την κλιματική κρίση», σημείωσε ο κ. Σταμενίτης ερωτώμενος για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναπτύσσει τη στρατηγική του για τον σκοπό αυτό. «Το Υπουργείο μας αναπτύσσει τις δράσεις του σε δύο επίπεδα, ένα σε αυτό της αποκατάστασης και αποζημίωσης των ζημιών, που κυρίαρχο ρόλο κατέχει ο ΕΛΓΑ, και ένα δεύτερο αυτό των επενδύσεων, μέσα από την αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ, για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αγροτικών υποδομών αλλά και συνολικά για τον μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα».
Ερωτώμενος για το πρόβλημα του πολυκατακερματισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλά και τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα, ο Υφυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για προκλήσεις στις οποίες καλούμαστε να απαντήσουμε, και αυτό το κάνουμε μέσα από τη στροφή σε πιο παραγωγικές καλλιέργειες, όπως το εμβληματικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη των θερμοκηπίων, που ανέδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και εφαρμόζοντας τα μεγαλύτερα προγράμματα νέων γεωργών, με στόχο την εισαγωγή νέων ανθρώπων στο αγροτικό επάγγελμα.
Προκλήσεις και λύσεις
Ερωτώμενος για το ζήτημα της ανάγκης ανανέωσης του αγροτικού δυναμικού, καθώς το 65% των Ελλήνων αγροτών είναι άνω των 55 ετών ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στην προσέλκυση νέων αγροτών, μέσα από προγράμματα επιδοτήσεων και επιμόρφωσης, με έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών, τα οποία θα ενισχυθούν έως το 2027, προκειμένου να εισέλθουν στον αγροτικό τομέα πάνω από 60.000 νέοι γεωργοί.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη γεωργία ακριβείας, με πιλοτικά προγράμματα καταγραφής κλιματολογικών συνθηκών και έξυπνης διαχείρισης καλλιεργειών. Ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο θερμοκηπίων, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αυξήσει τη στρεμματική απόδοση και να μειώσει το κόστος παραγωγής.