Δασμούς +20% σε όλα τα προϊόντα από την Ε.Ε. επέβαλε ο Τραμπ

Τοποθετώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση στους «χειρότερους» και πιο επιζήμιους για τις ΗΠΑ εμπορικούς εταίρους, ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε χτες επιπλέον 20% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Γενικότερα, χτες, 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος, επέβαλε +10% δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, αλλά κάποιες χώρες αποφάσισε να τις «τιμωρήσει» περισσότερο, διότι «για δεκαετίες, η χώρα μας λεηλατήθηκε, βιάστηκε και καταληστεύθηκε από έθνη κοντινά και μακρινά, τόσο από φίλους όσο και από εχθρούς», δήλωσε ο Τραμπ στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.
«Τώρα θα χρεώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολύ σκληροί. Πολύ, πολύ σκληροί έμποροι. Ξέρετε, σκέφτεστε την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ φιλική. Μας κλέβουν. Είναι τόσο λυπηρό να το βλέπεις. Είναι τόσο θλιβερό», δήλωσε ο Τραμπ. «Θα τους χρεώσουμε 20 τοις εκατό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο δασμός του 10% θα τεθεί σε ισχύ νωρίς το πρωί της 5ης Απριλίου και ο πρόσθετος δασμός για τους χειρότερους παραβάτες στις 9 Απριλίου.
Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, και οι τρεις βασικοί δείκτες βυθίζονταν. Η τιμή του χρυσού, τοποθέτησης που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, ανέβαινε ακόμη περισσότερο. Στην Ασία, τα χρηματιστήρια που άνοιξαν έμοιαζαν σε κατάσταση παραζάλης (-4% στο Τόκιο, περί το -2% σε Σεούλ, Χονγκ Κονγκ, Σίδνεϊ).
Η επίθεση προστατευτισμού του Λευκού Οίκου, που για να βρει κάποιος όμοια θα χρειαστεί να ανατρέξει στα χρόνια του 1930, προβλέπει κατ’ ελάχιστον την επιβολή τελωνειακών δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές, που ανεβαίνουν πολύ, ως πάρα πολύ, για χώρες που η Ουάσιγκτον κρίνει ότι είναι ιδιαίτερα «εχθρικές» σε ό,τι αφορά το εμπόριο.
Η επιβάρυνση θα είναι αστρονομική ειδικά για την Κίνα. Τα προϊόντα της είναι αντιμέτωπα με νέους δασμούς 34%, που προστίθενται στους δασμούς 20% που είχαν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Τραμπ.
Το Πεκίνο «αντιτίθεται σθεναρά» στους δασμούς αυτούς, εννοεί να τους ανταποδώσει και παροτρύνει την Ουάσιγκτον να τους «ακυρώσει» για να μην τεθεί «σε κίνδυνο» η «παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εμπορίου στο Πεκίνο.
Τα εξαγόμενα αγαθά της ΕΕ θα επιβαρυνθούν με συνολικούς τελωνειακούς δασμούς 24% (4% ήταν περίπου η επιβάρυνση μέχρι σήμερα).
Αυτά της Ιαπωνίας θα υποστούν συνολικούς δασμούς 24%, της Ινδίας 26%, του Βιετνάμ 46%.
Οι επιπρόσθετοι δασμοί αυτοί υποτίθεται πως αποτελούν ανταπόδοση για «μη δασμολογικούς» φραγμούς για τα αμερικανικά προϊόντα, για παράδειγμα υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τα μέτρα αυτά με την έκφραση «πολύ ευγενικά».
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε πως ορισμένες κατηγορίες δεν θα επηρεαστούν, για παράδειγμα οι ράβδοι χρυσού, τα φαρμακευτικά είδη, οι ημιαγωγοί, ο χαλκός, η ξυλεία για κατασκευές, τα ενεργειακά προϊόντα, κάποια μέταλλα που δεν υπάρχουν στην επικράτεια των ΗΠΑ.
Οι δασμοί δεν αφορούν χώρες όπως η Ρωσία ή η Βόρεια Κορέα. Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε πως δεν είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.
Η Ουάσιγκτον διεμήνυσε στα κράτη που πλήττονται πως καλά θα κάνουν να μην ανταποδώσουν. «Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση. Διότι αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», απείλησε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
AFBF: Οι πρόσθετοι δασμοί θα επιβαρύνουν τους αγρότες της Αμερικής
Ο πρόεδρος του American Farm Bureau Federation, Ζίπι Ντουβάλ, σχολίασε την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ:
«Το εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε ολόκληρη τη χώρα. Συμμεριζόμαστε τον στόχο της κυβέρνησης να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού με τους διεθνείς εταίρους μας, αλλά οι αυξημένοι δασμοί απειλούν την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών, οι οποίοι έχουν χάσει χρήματα στις περισσότερες σημαντικές καλλιέργειες τα τελευταία τρία χρόνια.
Περισσότερο από το 20% του γεωργικού εισοδήματος προέρχεται από τις εξαγωγές και οι αγρότες βασίζονται στις εισαγωγές για κρίσιμες προμήθειες, όπως τα λιπάσματα και τα εξειδικευμένα εργαλεία. Οι δασμοί θα ανεβάσουν το κόστος των κρίσιμων προμηθειών και οι ανταποδοτικοί δασμοί θα καταστήσουν τα αμερικανικά προϊόντα ακριβότερα παγκοσμίως. Ο συνδυασμός αυτός όχι μόνο απειλεί την ανταγωνιστικότητα των αγροτών βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά οδηγώντας σε απώλειες μεριδίου αγοράς.
Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να εργαστεί για την ταχεία επίλυση των εμπορικών διαφωνιών, ώστε να αποφευχθούν δασμοί που βάζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο στόχαστρο αντιποίνων, και να ακολουθήσει στρατηγικές που διευρύνουν τις ευκαιρίες αγοράς για τους άνδρες και τις γυναίκες που καλλιεργούν τα τρόφιμα στα οποία βασίζεται κάθε οικογένεια στην Αμερική».