Διακρατική συνεργασία με στόχο την ενίσχυση της μετακινούμενης κτηνοτροφίας

Ενημερωτική συνάντηση για τη μετακινούμενη κτηνοτροφία, που αποτελεί ένα παραδοσιακό σύστημα εκτροφής των ζώων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών για την εκπόνηση φακέλου συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Terre Rurali d’ Europa (T.R.E).

Στη συνάντηση μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Εταιρικής Σχέσης και του Δικτύου Μετακινούμενης Κτηνοτροφίας, εγκρίθηκε το συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ελλάδας και Αλβανίας για τη συμμετοχή στο πιλοτικό Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας «Πάρκα, παραδοσιακές διαδρομές, μετακινούμενη κτηνοτροφία και δρόμοι πολιτισμού – Στράτα 2030».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, εκτός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Μακεδονίας, αρκετοί δήμοι στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο, το Δίκτυο Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι, αλλά και τυροκομεία.

Τα επόμενα βήματα είναι η υποβολή του φακέλου συμμετοχής στις Βρυξέλλες και, εφόσον εγκριθεί, την επομένη ξεκινά η εκπόνηση του σχεδίου χρηματοδότησης των άμεσα ενδιαφερομένων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στόχος

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Δικτύου, Θεόδωρο Σδρούλια, «βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, η οποία προϋποθέτει εφαρμογή ολοκληρωμένων μοντέλων ανάπτυξης κτηνοτροφικών περιοχών στην Ευρώπη, με σκοπό την ποιοτική εργασία σε νέους, νέες και γυναίκες.

Το πρόγραμμα προβλέπει την εφαρμογή αειφορικής κυκλικής οικονομίας, ψηφιακών τεχνολογιών και την ενίσχυση μεγάλων δρόμων πολιτισμού. Στόχος είναι η οικολογική υποδομή, με σύνδεση πράσινων και μπλε περιοχών που υπάρχουν στις περιοχές δράσης.

Πρόκειται για μία καινοτόμο πολιτιστική πλατφόρμα που, εκτός από την περιβαλλοντική του διάσταση, συμπεριλαμβάνει την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία είναι ελάχιστα γνωστή στη λεκάνη της Μεσογείου, με έμφαση στο παρελθόν, τις παραδόσεις και τις εδαφικές ταυτότητες».

Τονίζοντας τη σημασία της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στο εξωτερικό, ο κ. Σδρούλιας αναφέρει πως «στην Ισπανία, στις 28 Οκτωβρίου, 6.000 γιδοπρόβατα διασχίζουν τον κεντρικότερο δρόμο της Μαδρίτης επιστρέφοντας από τα ορεινά, όπως προβλέπεται από βασιλικό διάταγμα του 1302 (!). Η Ιταλία, με τη σειρά της, διαθέτει περισσότερα γελάδια από ό,τι πρόβατα».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε και να διατηρήσουμε τη μετακινούμενη κτηνοτροφία, που αποτελεί ένα σύστημα εκτροφής ιδιαίτερο και πολυδιάστατο. Σε μια δύσκολη στιγμή για την κτηνοτροφία, το συγκεκριμένο σύστημα εκτροφής μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Απόστολος Μπίλλης, ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Εταιρικής Σχέσης, Nicola di Niro, ο συντονιστής της Ελληνικής Εταιρικής Σχέσης και μέλος της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ, Βάιος Κουτής, και ο γενικός διευθυντής της ΑΕΝΟΛ, Γιάννης Σαμώτας.Διακρατική συνεργασία με στόχο την ενί σχυση της μετακινούμενης κτηνοτροφίας