Διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για την απουσία εθνικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, καταγγέλλει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Ζητείται εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της αγροτικής πολιτικής στις περιφέρειες

Κατά τη διάρκεια συζήτησης, που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες σε συνεδρίασή του, με αποκλειστικό θέμα τον πρωτογενή τομέα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έδειξε την απουσία εθνικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα από σειρά κυβερνήσεων. Σε ψήφισμά του, που ακολούθησε μετά το τέλος της συζήτησης, το Συμβούλιο ζητά, μεταξύ άλλων, «να εκχωρηθούν από το ΥΠΑΑΤ οι αρμοδιότητες της αγροτικής πολιτικής για την ενίσχυση του θεσμού της αιρετής περιφέρειας, μεταφέροντας βέβαια τους αντίστοιχους πόρους, καθώς και το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό».

Από τη συζήτηση δεν έλλειψαν οι αναφορές στη νέα ΚΑΠ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα κλιματολογικά δεδομένα.

Πυρά από τον απερχόμενο περιφερειάρχη

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε ήταν και η τοποθέτηση του απερχόμενου περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος, αν και προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για διαχρονική ευθύνη, φωτογραφίζοντας το σύνολο των κομμάτων.

«Τα παλιά χρόνια, οι οικογένειές μας σπούδαζαν τα παιδιά τους, προίκιζαν τα κορίτσια και αγόραζαν σπίτι. Τώρα, πλέον, δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα στοιχειώδη. Δεν υπάρχει κρατική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα τα τελευταία 45 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά, και αναφέρθηκε στη λανθασμένη πολιτική των επιδοτήσεων και στο ανύπαρκτο συνεταιριστικό κίνημα.

«Δεν φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η απουσία σοβαρών δομών», είπε ο κ. Νίκας και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γαλλίας. «Εγκαταλείψαμε την καλλιέργεια. Μιλάμε τόσα χρόνια για κτηνοτροφικές ζώνες και δεν πρόκειται να γίνουν ούτε το 2026 λόγω συμφερόντων. Χωρίς καινοτομία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε. Ο τέως περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος στην πορεία που οδήγησε σε αδιέξοδα τον πρωτογενή τομέα, υποστήριξε ότι βασική αιτία είναι «το σύνολο των πολιτικών που έχει εφαρμόσει η πολιτεία, καθώς είναι γνωστό ότι η περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τη διαμόρφωση των αγροτικών πολιτικών».

Ευθύνη της κυβέρνησης η ΚΑΠ

Αναφερόμενος, δε, στη νέα ΚΑΠ, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι «αυτά που προέκυψαν ήταν με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και του εθνικού σχεδιασμού που έγινε. Κανένας δεν μας επέβαλε αυτόν τον σχεδιασμό, ο οποίος κρύβει πολλά προβλήματα». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ να αντεπεξέλθει στις υπάρχουσες απαιτήσεις μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία του εθνικού σχεδιασμού».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πουλοκέφαλος υπενθύμισε ότι «το Φράγμα Κελεφίνας άρχισε το 2008 και έχουμε φτάσει στο 2023 χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα». Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα σήμερα κάποιοι να μην έχουν πληρωθεί.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ιωάννης Κελλάρης, αφού τέθηκε συνολικά κατά της πολιτικής που υποστηρίζουν τα υπόλοιπα κόμματα, τόνισε ότι όλα γίνονται με βασικό κίνητρο το κέρδος των μονοπωλίων και όχι των βιοπαλαιστών αγροτών.

Τέλος, ο Θανάσης Πετράκος από τη Λαϊκή Ενότητα υπενθύμισε ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές του χρόνου δείχνουν εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα κατά 20% πανελλαδικά και κατά 26% στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Το κόστος καλλιέργειας και η υποβάθμιση του τρόπου ζωής στην ύπαιθρο είναι αποτελέσματα μνημονιακών πολιτικών», ανέφερε.