Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC): Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου, «στέρησε σκόπιμα από τους Παλαιστίνιους τροφή, νερό και φάρμακα»
Μετά από 14 μήνες αιματοχυσίας στη Γάζα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εξέδωσε επίσημο ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον Ισραηλινό πρώην υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου». Η απόφαση βασίζεται στο σκεπτικό ότι το Ισραήλ εν γνώσει του στέρησε από τους πολίτες της Γάζας τροφή, νερό και φάρμακα.
Να σημειωθεί ότι εντάλματα εκδόθηκαν και για τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος θεωρείται από τους εγκεφάλους της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Νότιο Ισραήλ, η οποία έδωσε πάτημα για τη γενοκτονική επίθεση που έχει εξαπολύσει έκτοτε το Ισραήλ στη Γάζα. Ο ίδιος είχε ανακοινωθεί ως νεκρός από τον ισραηλινό στρατό (IDF), αλλά οι ενδείξεις για την τύχη του προς το παρόν παραμένουν συγκεχυμένες.
Σύμφωνα με τα εντάλματα που εξέδωσε το ICC, υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» να πιστεύεται ότι ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ «φέρουν ποινική ευθύνη για χρήση της πείνας ως μεθόδου πολέμου». Με βάση τα όσα αναφέρονται, ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ «σκόπιμα και εν γνώσει τους στέρησαν από τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα μέσα απαραίτητα για την επιβίωσή του, όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες, καθώς και καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα».
Παρότι το Ισραήλ και ο μεγάλος σύμμαχός του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αποτελούν μέλη του δικαστηρίου, αρκετοί από τους στενούς Ευρωπαίους εταίρους του κράτους της Μέσης Ανατολής, όπως η Ελλάδα, βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση
Η συγκεκριμένη απόφαση σηματοδοτεί την απότομη κλιμάκωση των νομικών διαδικασιών ενάντια στον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον γενοκτονικό του πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος έχει εγείρει τη διεθνή κατακραυγή. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία ηγέτης ενός σημαντικού κράτους-συμμάχου της Δύσης κατηγορείται ευθέως για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από Διεθνές Δικαστήριο. Πλέον, μετά την έκδοση του εντάλματος, τα 124 κράτη-μέλη του ICC είναι υποχρεωμένα να συλλάβουν τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, εφόσον εκείνοι εισέλθουν στα εδάφη τους, καθιστώντας τους ως διεθνώς καταζητούμενους.
Αποδοκιμάζει η Αθήνα
Παρότι το Ισραήλ και ο μεγάλος σύμμαχός του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αποτελούν μέλη του δικαστηρίου, αρκετοί από τους στενούς Ευρωπαίους εταίρους του κράτους της Μέσης Ανατολής, όπως η Ελλάδα (σ.σ. η χώρα μας έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, γεγονός που την υποχρεώνει να εφαρμόζει τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου), βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση. Αυτό πάντως δεν εμπόδισε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Ελλάδας, Παύλο Μαρινάκη, να χαρακτηρίσει… «λανθασμένη» (!) την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Στον αντίποδα, άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, καλωσόρισαν την απόφαση του ICC και σημείωσαν ότι μπορεί να συλλάβουν τον Νετανιάχου, εάν τις επισκεφθεί.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρότησαν την ενέργεια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, την οποία ο Νετανιάχου έσπευσε φυσικά να κατακεραυνώσει, εκλαμβάνοντάς την… προβλέψιμα ως «αντισημιτική». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε «εξωφρενική» την απόφαση του ICC.