Dimethoate: Χωρίς τη δραστική ουσία οι ελαιοπαραγωγοί στην Ελλάδα

Πήραν παράταση οι Ιταλοί

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν στην ελαιοκαλλιέργεια προϊόντα φυτοπροστασίας, που περιέχουν τη δραστική ουσία dimethoate, απώλεσαν οι Έλληνες παραγωγοί, όπως προβλεπόταν από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η «ΥΧ» είχε αναφερθεί με παλαιότερο ρεπορτάζ στην εν λόγω εξέλιξη, καθώς, σύμφωνα με την Κομισιόν, το περιθώριο ενεργοποίησης της εν λόγω απαγόρευσης έληγε στα τέλη Ιουλίου του 2020 για το σύνολο της ΕΕ. Μάλιστα, στη χώρα μας, σχετική απόφαση επέτρεπε τη χρήση της δραστικής ουσίας έως τις 30 Ιουνίου 2020. Στη γειτονική Ιταλία, πάντως, οι παραγωγοί εξασφάλισαν μια μικρή περίοδο χάριτος, μετά από αίτημα της εθνικής αγροτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης Coldiretti.

Γεγονός είναι ότι αρκετοί παραγωγοί δηλώνουν προβληματισμένοι, καθώς προϊόντα με dimethoate χρησιμοποιούνταν ευρέως για την αντιμετώπιση του δάκου.

Παράταση έως τα τέλη Οκτωβρίου στην Ιταλία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, στην Ιταλία οι παραγωγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη δραστική έως το τέλος Οκτωβρίου.

Παρά τη χορήγηση της παράτασης (μέσω χορήγησης κατά παρέκκλιση άδειας προϊόντος), μέλη της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Αγροτών (CIA) ανησυχούν για την εξέλιξη της ερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου, λόγω της απαγόρευσης. Μάλιστα, ο επικεφαλής της CIA στην Τοσκάνη, Lapo Baldini, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τους παραγωγούς.

Κυριότερο πρόβλημα το κόστος των εναλλακτικών

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 13/7/2020 το Τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ απέρριψε το πρώτο αίτημα στη χώρα μας για χορήγηση κατά παρέκκλιση άδειας φυτοπροστατευτικού σκευάσματος με dimethoate. Στο σκεπτικό, μάλιστα, της απόφασης, η υπηρεσία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε «υψηλό κίνδυνο για τις μέλισσες».

Σύμφωνα με παραγωγούς και γεωπόνους, με τους οποίους συνομίλησε η «ΥΧ», το σημαντικότερο ζήτημα που εγείρεται από την κατάργηση της δραστικής ουσίας σχετίζεται με το γεγονός ότι τα προϊόντα «νέας γενιάς», που κυκλοφορούν ως εναλλακτικές, είναι μεν πιο φιλικά στο περιβάλλον, ωστόσο δρουν πιο εξειδικευμένα και στοχευμένα. Αυτό σημαίνει ότι για να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του δάκου, οι παραγωγοί που χρησιμοποιούσαν τέτοιου τύπου δακοκτόνα θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσουν με περισσότερα του ενός προϊόντα, κάτι που συνεπάγεται και πολλαπλάσιο κόστος.