Δημιουργία προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος

Η ανάπτυξη ενός ισχυρού και αναγνωρίσιμου κτηνοτροφικού τομέα απαιτεί διαρκή βελτίωση της ποιότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει στη διασφάλιση της προστιθέμενης αξίας του γάλακτος, προσφέροντας νέες ευκαιρίες στους παραγωγούς και ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων της περιφέρειας στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Πριν λίγες ημέρες, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της προγραμματικής σύμβασης που αφορά το πρότυπο πιστοποίησης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, καθηγητής Γρηγόριος Μπεληγιάννης, καθώς και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του επιστημονικού και αγροδιατροφικού τομέα.
Στόχος είναι το επόμενο διάστημα το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη – κώδικα που πολύ σύντομα θα δώσει απτά αποτελέσματα, ώστε να υπάρξει πλέον ένα πιστοποιημένο αγροδιατροφικό προϊόν, όπως είναι το παραγόμενο, εντός της περιφέρειας, γάλα.
Εκτός από το γάλα, και άλλα αγροτοκτηνοτροφικά παραγόμενα προϊόντα θα μπορέσουν, μέσω της πιστοποίησής τους, να αναδειχθούν στην εγχώρια και διεθνή αγορά και να αποφέρουν υπεραξία στους παραγωγούς.
Καταγραφή και χαρακτηρισμός της ποιότητας
Σκοπός της συγκεκριμένης Προγραμματικής Σύμβασης είναι η παρακολούθηση, η καταγραφή και ο χαρακτηρισμός της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος που παράγεται εντός της γεωγραφικής περιοχής της περιφέρειας και η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, μέσω της δημιουργίας και σύνταξης ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του γάλακτος για τους παραγωγούς που θα ενταχθούν στο εν λόγω σχήμα πιστοποίησης.
Ειδικότερα, πρόκειται να ληφθούν δείγματα αιγοπρόβειου γάλακτος από τρεις φάρμες της Αιτωλοακαρνανίας, από μία φάρμα της Αχαΐας και ακόμη μία φάρμα της Ηλείας. Οι δειγματοληψίες που θα απαιτηθούν για τον χαρακτηρισμό της ποιότητας του γάλακτος από τις πέντε περιοχές αφορούν συνολικά 240 δείγματα για έναν χρόνο. Το Τμήμα ΕΤΤ του Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιήσει τις μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα πραγματοποιήσει τις χημικές αναλύσεις των δειγμάτων γάλακτος.
Προστιθέμενη αξία
Επιπλέον, με βάση τα αποτελέσματα αναλύσεων των δειγμάτων, το Τμήμα Τμήμα ΕΤΤ του Πανεπιστημίου Πατρών θα αναλάβει τη δημιουργία και σύνταξη ενός (ιδιωτικού) προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του γάλακτος για λογαριασμό της περιφέρειας, το οποίο θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς που θα αποφασίσουν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο σχήμα πιστοποίησης. Εκτιμάται ότι μέσω αυτού θα μπορούν οι παραγωγοί να επιτύχουν καλύτερες τιμές για το γάλα που παράγουν, λόγω της πιστοποιημένης ανώτερης ποιότητάς του.
Μελλοντικά σχέδια
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει δυόμιση χρόνια. Μετά το πέρας του, στόχος είναι το παραγόμενο πρότυπο να αποτελέσει ένα εργαλείο για την περιφέρεια, ώστε να ενταχθούν στο σχήμα πιστοποίησης που θα προκύψει όσο περισσότεροι παραγωγοί είναι εφικτό. Με τον τρόπο αυτό, θα καταστεί η ποιότητα του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος εύκολα αναγνωρίσιμη, διακριτή και κατοχυρωμένη ως ανώτερη ποιότητα.