Δημήτρης Kακάλης: Με σύγχρονο «οπλοστάσιο» επεκτείνεται σε αμπέλια και δενδρώδεις καλλιέργειες

Ο Δημήτρης Kακάλης είναι ένας 25χρονος αγρότης που αποφάσισε συνειδητά να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα με την αμπελοκαλλιέργεια, η οποία στην περιοχή όπου μένει, στον Τύρναβο, είναι βασική καλλιέργεια για πολλούς αγρότες.

Είναι ένας παραγωγός που πατάει γερά στα πόδια του και βαδίζει με πίστη στις δυνατότητές του, με τόλμη και σχέδιο, ανήσυχο πνεύμα, στο οποίο οφείλεται και η συνδικαλιστική του πορεία. Αυτά αποδεικνύονται από τις επιλογές του, καθώς χρόνο με τον χρόνο αυξάνει τα στρέμματα που καλλιεργεί, ενώ συνεχώς επενδύει στη γη, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που υπάρχει.

Βήμα-βήμα οι επενδύσεις

«Σπούδασα σε ΙΕΚ Αμπελουργία-Οινολογία, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισα να ασχοληθώ και με τις δενδροκαλλιέργειες (ροδάκινα-νεκταρίνια), που είναι επίσης διαδεδομένες στην περιοχή μου, την επαρχία Τυρνάβου», δηλώνει στην «ΥΧ» ο νεαρός παραγωγός και αναλύει τα βήματα που πραγματοποίησε για να ενισχύσει το εισόδημά του:

«Αρχικά, εντάχθηκα στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, αλλά και στα Σχέδια Βελτίωσης το 2018. Αυτή η εξέλιξη μου επέτρεψε να επενδύσω στη γη, στοχεύοντας στη βελτίωση της καλλιέργειας και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, προμηθεύτηκα ένα σύγχρονο ψεκαστικό μηχάνημα, το οποίο μου εξασφαλίζει οικονομία σε ποσοστό 30% με 35% σε νερό και καύσιμα. Ακολούθησε η αγορά αποφυλλωματικού μηχανήματος, το οποίο χρησιμοποιείται στην αμπελοκαλλιέργεια και το οποίο διαθέτουν όχι περισσότεροι από τρεις-τέσσερις σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για έναν πολύτιμο συνεργάτη και σύμμαχο στις δουλειές μου, αφού μου εξασφαλίζει χρόνο και χρήμα».

Στο μηχανολογικό οπλοστάσιό του, ο Τυρναβίτης αμπελοκαλλιεργητής συμπεριέλαβε κι έναν κορφολογητή αμπέλου, ο οποίος κουρεύει σωστά τα αμπέλια, πέντε με επτά φορές το χρόνο, προσφέροντας στην καλλιέργεια καλύτερο αερισμό. Μία εξέλιξη που τον γλυτώνει από πολλά ημερομίσθια, κάτι σημαντικό, αν υπολογίσει κανείς το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που υπάρχει στον θεσσαλικό κάμπο.

Σαν στο σπίτι του, η φροντίδα των χωραφιών

Ο νεαρός παραγωγός, ο οποίος καλλιεργεί 80 στρέμματα με οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιού (κυρίως Μοσχάτο Τυρνάβου), εφαρμόζει πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης και ακολουθεί όλες τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές. Χρόνο με τον χρόνο, αυξάνει τα καλλιεργήσιμα χωράφια του.

Στη φιλοσοφία αυτή επέλεξε μία σύγχρονη μισινέζα που βοηθά στη μηχανική ζιζανιοκτονία, αποφεύγει τα φυτοφάρμακα, ενώ το μεράκι του για τη μητέρα γη αποδεικνύεται και από τη συνεχή, εξονυχιστική φροντίδα των χωραφιών του (κοπή χόρτων, κούτσουρων κ.ά.), ώστε τα αμπέλια του να έχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα, 365 μέρες τον χρόνο. Ενδεικτική είναι η ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο, με φωτογραφία από τα κτήματα του: «Σκούπισε τα πόδια σου και πέρασε».

Οι νέες επενδύσεις

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει την έναρξη του νέου προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, μέσω του οποίου ευελπιστεί ξανά να μετουσιώσει τα σχέδιά του σε πράξη. Στόχος του είναι η προμήθεια ενός προκλαδευτή, μηχάνημα που θα τον βοηθήσει στα αμπέλια πριν από το κλάδεμα και ενός τρακτέρ με GPS, προσφέροντάς του καλύτερη βαθμονόμηση, για να μην υπάρχουν απώλειες στην καλλιέργεια.

Κληθείς από την «ΥΧ» να σχολιάσει τη φετινή χρονιά, αν και οι συνάδελφοί του εμφανίζονται προβληματισμένοι, κυρίως για τη διάθεση των οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιού, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος: «Ξεκίνησε ο τρύγος, φαίνεται ότι έχουμε πολύ καλές αποδόσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ακούγεται ότι υπάρχει υπερπαραγωγή, θεωρώ όμως ότι τα καλά αμπέλια, και εφόσον τηρηθούν οι καθιερωμένες συμφωνίες-συμβόλαια, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Προσωπικά, έχω εμπιστοσύνη στους δύο συνεταιρισμούς με τους οποίους συνεργάζομαι, τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό και τον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου. Ελπίζουμε να μας βοηθήσει ο καιρός, να μην έχουμε βροχές μέχρι και τη συγκομιδή, γιατί η εμπειρία μας από τον ΕΛΓΑ είναι δυσάρεστη».

Με αφορμή τον ΕΛΓΑ και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων, ο κ. Κακάλης θεωρεί ότι μόνο μέσα από αγώνες -και σε καμία περίπτωση από τον… καναπέ- τέτοια παράδοξα του συστήματος μπορούν να διορθωθούν. Γι’ αυτό και ο ίδιος εξελέγη πρόσφατα στη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, ενώ είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης όταν οι συνάδελφοί του βγαίνουν στους δρόμους.

«Η αντίληψη ότι τα προβλήματα λύνονται στα καφενεία και στα γραφεία ανήκει στο παρελθόν. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις μετρούν τα προβλήματά μας από την παρουσία μας στους δρόμους. Γι’ αυτό και οφείλουμε, τουλάχιστον εμείς οι νέοι, να δράσουμε και να αντιδράσουμε σε κάθε πολιτική που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντά μας», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Κακάλης στέλνει ένα μήνυμα στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, να μη φοβηθούν και να τολμήσουν. «Αρκεί να το θέλουν και να έχουν όρεξη για δουλειά».

Το μότο που τον χαρακτηρίζει; «Στην αρχή περπατάς τον δρόμο της καλλιέργειας, στη συνέχεια ακολουθείς τον δρόμο της παραγωγής, μετά αυτόν της ποιότητας και ποσότητας κι όταν φτάσεις στο τέρμα και σε ανταμείψει ο προορισμός, τότε ετοιμάζεις το νέο δρομολόγιο».