Δημήτρης Μιχαήλ: Διόρθωσε λανθασμένες πρακτικές στην κτηνοτροφική του εκμετάλλευση μέσω της γνώσης

Μόλις αποφοίτησε από την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή και το τμήμα Ζωικής Παραγωγής και ήδη έχει εντοπίσει και έχει διορθώσει λανθασμένες πρακτικές στην εκμετάλλευση της οικογένειάς του στην Καλλιπεύκη Ολύμπου.

Ο 20χρονος Δημήτρης Μιχαήλ αποφάσισε να λάβει τη σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση για να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση στην κτηνοτροφία. «Αποφοίτησα από το τμήμα Ζωικής Παραγωγής της Αβερωφείου Σχολής, η οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι η κατάλληλη βάση για να ξεκινήσω ως νέος αγρότης σε αυτό το επάγγελμα. Η οικογένειά μου διαθέτει εκμετάλλευση με ντόπια κατσίκια γαλακτοπαραγωγής και ο κύριος λόγος που πήρα την απόφαση να φοιτήσω εκεί ήταν για να συνεχίσω στο επάγγελμα με τα κατάλληλα εφόδια», αναφέρει ο Δημήτρης στην «ΥΧ».

Ως φοιτητής στη συγκεκριμένη σχολή, ο Δημήτρης παρακολούθησε μαθήματα που σχετίζονται με το είδος της εκτροφής των ζώων, την υγεία τους και τη διατροφή τους. Επίσης, συμμετείχε και σε επισκέψεις σε μονάδες, μαθαίνοντας για όλες τις διαδικασίες εκτροφής και παραγωγής. «Επισκεφθήκαμε μονάδες κατά τη διάρκεια μιας γέννας, αλλά και άλλων διαδικασιών, ώστε να μάθουμε για τις πρακτικές αυτές».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην Αβερώφειο εντόπισε λάθη που γίνονταν στη μονάδα της οικογένειάς του. «Βρήκα ότι κυρίως στη διατροφή των ζώων ακολουθούσαμε κάποιες λανθασμένες πρακτικές, όπως η ποσότητα της τροφής που δίναμε στα ζώα μας. Αλλάζοντας τις ποσότητες, είδαμε ότι μπορεί να βελτιωθεί και η παραγωγικότητά τους». Στόχος του Δημήτρη είναι να βελτιώσει και να εξελίξει την εκμετάλλευση της οικογένειάς του, η οποία προέρχεται από τον παππού του. «Ως νέος αγρότης, θέλω να τη βελτιώσω ακόμα περισσότερο και να εφαρμόσω πιο σύγχρονες πρακτικές στον σταβλισμό και στη διατροφή των ζώων. Με ενδιαφέρει να εντάξω, επίσης, και νέα τεχνολογικά συστήματα, τα οποία θα με βοηθήσουν να διαχειριστώ καλύτερα τα ζώα».

Καταλήγοντας, ο Δημήτρης εξηγεί ότι «μέσα από τη σχολή απέκτησα πολλά εφόδια, πληροφορίες και γνώσεις που δεν είχα. Αν δεν πήγαινα, πιστεύω ότι δεν θα τις μάθαινα ποτέ. Επομένως, θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή αρχή για κάθε νέο που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αγροτικό τομέα».