Δημήτρης Τζελέπης: Χτίζει τα θεμέλια της αγροτικής του πορείας μέσω της γνώσης

Οι αγροτικες γνώσεις από την ΑΓΣ είναι η αφετηρία για να συνεχίσει στο αγροτικό επάγγελμα και να περάσει στην καθετοποίηση της αγροτικής επιχείρησης που διαθέτει οικογένειά του

Τα θεμέλια για την εξέλιξη της οικογενειακής αγροτικής επιχείρησης έχει αρχίσει ήδη να βάζει ο 18χρονος Δημήτρης Τζελέπης από τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, μέσω της γνώσης και της εκπαίδευσης. Η απόφασή του να αξιοποιήσει τις αγροτικές γνώσεις που προσφέρει το επαγγελματικό λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι η αφετηρία για να συνεχίσει στο αγροτικό επάγγελμα και να περάσει στην καθετοποίηση της αγροτικής επιχείρησης που διαθέτει η οικογένειά του.

«Είμαι μαθητής της τρίτης τάξης του επαγγελματικού λυκείου της ΑΓΣ. Από πολύ μικρός μου άρεσε το σχολείο αυτό, τα μαθήματα και οι εγκαταστάσεις. Όταν κάναμε την ξενάγηση στο σχολείο, μου κίνησε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον γιατί σχετίζεται με τη γεωργία και ένας από τους λόγους που το επέλεξα είναι γιατί θέλω να συνεχίσω σε αυτό το επάγγελμα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης. Η οικογένεια του 18χρόνου διαθέτει μία αγροτική εκμετάλλευση 1.200 στρεμμάτων στην οποία καλλιεργούν προϊόντα όπως ρύζι, βαμβάκι, καλαμπόκι.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης, «θέλω να συνεχίσω την οικογενειακή επιχείρηση, να τη διπλασιάσω, αλλά επίσης θέλω να προχωρήσω και στον τριτογενή τομέα και στην επεξεργασία. Να κάνω την επιχείρηση καθετοποιημένη. Γι’ αυτό ήθελα ήδη από το σχολείο να αρχίσω να λαμβάνω τις κατάλληλες γνώσεις». Ο επόμενος στόχος του Δημήτρη είναι να περάσει στο πανεπιστήμιο ως τεχνολόγος γεωπόνος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ώστε να έχει τη δυνατότητα να βοηθάει παράλληλα και στην εκμετάλλευση.

Πρακτική άσκηση

Η κατεύθυνση που έχει επιλέξει είναι αυτή της φυτικής παραγωγής, μέσω της οποίας του δίνεται η δυνατότητα να εκπαιδευτεί πρακτικά στις καλλιέργειες και να μάθει νέες τεχνικές.

«Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στις κατευθύνσεις τεχνολόγος τροφίμων, ζωική παραγωγή και φυτική παραγωγή. Παρακολουθούμε κανονικά όλα τα μαθήματα του λυκείου, αλλά κάνουμε και πρακτική στο αγρόκτημα. Μαθαίνουμε τεχνικές όπως είναι η καλλιέργεια χωρίς κατεργασία του εδάφους, ενώ πρόσφατα παρακολουθήσαμε μαθήματα και για τη γεωργία ακριβείας. Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν πολύ τον αγρότη σήμερα. Εμείς μέχρι στιγμής στην καλλιέργεια έχουμε συστήματα GPS στα τρακτέρ, όχι τελείως αυτοματοποιημένα, αλλά μας βοηθούν στη σπορά και στο λίπασμα», αναφέρει ο Δημήτρης.

Ταξίδια ανταλλαγής γνώσεων

Για τον Δημήτρη, εκτός από την εκπαίδευση, είναι σημαντικό ένας νέος αγρότης να παραμένει ενημερωμένος για τις εξελίξεις στο εξωτερικό και να ταξιδεύει όσο περισσότερο μπορεί. «Με τα ταξίδια σε άλλες χώρες βλέπεις πώς ζουν και πώς δουλεύουν οι άνθρωποι στον αγροτικό τομέα, μαθαίνεις νέες τεχνικές, τι συμβαίνει στην αγορά και τι ζήτηση υπάρχει για προϊόντα», εξηγεί ο Δημήτρης.

Ο ίδιος μέσω των προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών, που παρέχει η ΑΓΣ, ταξίδεψε πριν από δύο χρόνια στην Ουγγαρία. «Ταξίδεψα σε ένα σχολείο στην Ουγγαρία, παρόμοιο με το δικό μας στο οποίο υπήρχε κλάδος για τη γεωργία.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε πώς είναι η ζωή εκεί, καθώς εκτός από το σχολείο, μας φιλοξένησε μία οικογένεια που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Είδαμε, εκτός των άλλων, πώς δουλεύουν οι άνθρωποι εκεί».

Διαμονή στο σχολείο

Εκτός, όμως, από την πρακτική άσκηση, τις εγκαταστάσεις και τα μαθήματα, ο Δημήτρης απολαμβάνει το γεγονός ότι διαμένει στο σχολείο. «Για μερικούς είναι δύσκολο, να φύγουν από το σπίτι τους τόσο νωρίς. Εγώ ήθελα να το κάνω. Γνώρισα άλλους μαθητές από όλη την Ελλάδα, έκανα παρέες, ενώ τα Σαββατοκύριακα επιστρέφω σπίτι μου», καταλήγει ο Δημήτρης, εξηγώντας ότι «το σχολείο δίνει πολλές ευκαιρίες, αρκεί να τις αξιοποιήσει κανείς».