Στη δίνη του πολέμου και των αυξήσεων στα υλικά συσκευασίας κονσερβοποιίες και βιομηχανίες τροφίμων

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων και στα κονσερβοποιεία του Νομού Λάρισας, που δραστηριοποιούνται κυρίως στο εμπόριο ελιάς και κομπόστας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι εξαγωγές προϊόντων έχουν παγώσει, ενώ εύλογη είναι η ανησυχία τους για την αποπληρωμή των ποσοτήτων που έχουν ήδη εξαχθεί.

Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω και από τις αυξήσεις που αγγίζουν το 60% στα υλικά συσκευασίας, εξέλιξη που θα μετακυλίσει το κόστος στην τελική τιμή του προϊόντος στο ράφι.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intercomm Foods, Στέργιο Τσαγκούλη, «η εταιρεία μας προχωρά σε συντηρητικές φορτώσεις ελιάς στη ρωσική αγορά, μια και υπάρχουν συμβάσεις που πρέπει να τηρηθούν. Βέβαια, η συγκεκριμένη αγορά απορροφά μονοψήφια νούμερα των εξαγωγών μας.

Σήμερα, οι καταστάσεις που βιώνουμε σαφώς και δεν είναι ευχάριστες, διότι το πολεμικό κλίμα στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις και στην ομαλή τροφοδοσία με βάζα, καθώς οι συνεργασίες μας με τις εκεί υαλουργίες έχουν διακοπεί».

Ο Λαρισαίος επιχειρηματίας κάνει λόγο για ένα επικίνδυνο μείγμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, όχι μόνο λόγω του πολέμου, αλλά και των αυξήσεων που έχουν σημειωθεί στο ενεργειακό-μεταφορικό κόστος.

«Τα υλικά συσκευασίας έχουν αυξηθεί περίπου 60%, τα βάζα στα καπάκια κινούνται ανοδικά κατά 25% με 30% και η τάση τους παραμένει ανοδική. Όλα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα λειτουργικά κόστη της βιομηχανίας τροφίμων. Οι καταστάσεις αυτές θα δημιουργήσουν πληθωριστικά φαινόμενα και αν δεν ενισχυθούν τα εισοδήματα, η κατανάλωση γενικότερα στα προϊόντα θα μειωθεί αισθητά, με ότι αυτό συνεπάγεται για κάθε εθνική οικονομία».

Στον αντίποδα, ο κ. Τσαγκούλης εκτιμά ότι «η φετινή παραγωγή εξελίσσεται ιδανικά. Οι καιρικές συνθήκες είναι άριστες, ιδιαίτερα τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, αλλά και τον Μάρτιο προς το παρόν οι θερμοκρασίες που επικρατούν βοηθούν στο να κοιμηθούν (ξεκουραστούν) τα δέντρα, οπότε και αναμένουμε πολύ καλές παραγωγές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου».

Σε ερώτηση μας για το αν οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα επηρεάσουν τη συνεργασία των μεταποιητικών μονάδων με τους παραγωγούς, ο κ. Τσαγκούλης εύχεται να μην υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Πέρυσι, οι παραγωγές ελιάς και κομπόστας ροδάκινου-βερίκοκου ήταν μειωμένες, λόγω της παγωνιάς. Όσο διαρκεί η πολεμική κρίση, το κενό που θα προκληθεί στη ρωσική αγορά θα επιδιώξουμε να το καλύψουμε με αύξηση εξαγωγών σε άλλες χώρες. Άλλωστε, η κονσέρβα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, έχει πάντα ζήτηση», καταλήγει ο κ. Τσαγκούλης, προσθέτοντας μια αισιόδοξη εκτίμηση για την εγχώρια παραγωγή.