Με δίχτυ ασφαλείας τα 36 λεπτά oι νέες συμβάσεις στην ελαιοκράμβη

Χωρίς να έχει «κλειδώσει» η τιμή ετοιμάζονται να σπείρουν οι παραγωγοί, μετ’ εμποδίων η εξόφληση του ηλίανθου

Με ανοιχτό το μέτωπο μεταξύ βιοντιζελάδων και διυλιστηρίων και εν αναμονή της απόφασης ανακατανομής που, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται να εκδώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το τοπίο σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού για τη νέα χρονιά παραμένει θολό.

«Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ‘‘φωνάζαμε’’ από το καλοκαίρι, ώστε να δοθεί εγκαίρως μια λύση. Φτάσαμε στο παραπέντε της σποράς της ελαιοκράμβης και τώρα δεν ξέρουμε για ποια τιμή να μιλήσουμε στους αγρότες. Θα είναι μια τιμή που θα απορρέει από τα 1.250 ευρώ/χιλιόλιτρο, δηλαδή την τιμή πώλησης του βιοντίζελ που ίσχυε μέχρι πρότινος; Από τα 1.100 ευρώ/χιλιόλιτρο που έχουν πλέον μονιμοποιηθεί; Ή μήπως μια τιμή ακόμα χαμηλότερη για την οποία δεχόμαστε ισχυρές πιέσεις από συγκεκριμένο κυρίως διυλιστήριο; Και με βάση ποιες ποσότητες κατανομής;», αναρωτιέται χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ιδιοκτήτης μονάδας βιοκαυσίμων.

Μίνιμουμ τιμή με οψιόν ανόδου

Πηγές του Συνδέσμου Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδας (ΣΒΙΒΕ) έχουν προειδοποιήσει ότι, εφόσον η τιμή αγοράς του βιοντίζελ παραμείνει στα 1.100 ευρώ/χιλιόλιτρο, το πιθανότερο είναι τα συμβόλαια να υποχωρήσουν στα 37 λεπτά/κιλό για την ελαιοκράμβη και στα 32 λεπτά/κιλό για τον ηλίανθο, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα ιδίως των μικρότερων επιχειρήσεων του κλάδου.

Καθώς οι σπορές της ελαιοκράμβης βρίσκονται πλέον πολύ κοντά, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν πολλές μονάδες του χώρου να προκρίνουν το σενάριο της υπογραφής συμβολαίων με μια εγγυημένη «τιμή ασφαλείας», η οποία προσδιορίζεται στα 36 ευρώ/κιλό, με οψιόν αναθεώρησης προς τα πάνω σε περίπτωση που οι συνθήκες (και οι τιμές) απορρόφησης του βιοντίζελ βελτιωθούν το επόμενο διάστημα. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές στα συμβόλαια ελαιοκράμβης παρέμεναν σταθερά στα 40 ευρώ/κιλό.

Για τον ηλίανθο (όπου πέρυσι η τιμή ήταν στα 37 ευρώ/κιλό), τα χρονικά περιθώρια δεν είναι προς το παρόν πιεστικά, ωστόσο εφόσον το σκηνικό δεν αλλάξει, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί και εκεί θέμα μειώσεων. Το ανησυχητικό, μάλιστα, είναι ότι, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», αρκετές επιχειρήσεις βιοκαυσίμων δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους παραγωγούς για τις ποσότητες ηλίανθου, που προμηθεύτηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ υπήρξαν και φήμες για διακοπή παραλαβών από συγκεκριμένη μονάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ζητηθεί από αγρότες να κόψουν σε τιμολόγια για 37 ευρώ/κιλό χωρίς να έχουν πληρωθεί ολόκληρο το ποσό, ενώ σε άλλους έχουν καταβληθεί από 28 έως 30 ευρώ/κιλό, με τη δέσμευση ότι θα εξοφληθούν πλήρως τους επόμενους μήνες. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αν και αρρυθμίες στη διαδικασία της εκκαθάρισης των παραγωγών έχουν παρατηρηθεί κι άλλες χρονιές, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται σε τέτοια μαζικότητα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020