Δρ Ν. Κανόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Brite Solar: “Δημιουργία πάνελ που μειώνουν το ενεργειακό κόστος και ενισχύουν την απόδοση της καλλιέργειας”
Η Brite Solar, μία καινοτόμος εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος σε θέματα τεχνολογίας, δίνοντας λύσεις σε θέματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, όπως η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη ενίσχυσης της απόδοσης των καλλιεργειών. Η εταιρεία έχει αναπτύξει διαφανή αγροφωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία παράγουν καθαρή ενέργεια, καθιστώντας τα ιδανικά για τις καλλιέργειες. O Δρ Νίκος Κανόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, παρουσιάζει στην «ΥΧ» τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που είναι σε θέση να προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία.
Ποια είναι η διαφορά των πάνελ σας από τα συμβατικά και ποια είναι τα οφέλη που προσφέρουν;
Τα συμβατικά φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πραγματικά αγροφωτοβολταϊκά ακριβώς πάνω από την καλλιέργεια, γιατί είναι αδιαφανή και θα έχουν αρνητική επίπτωση στην απόδοση της καλλιέργειας, που είναι συνθήκη μη αποδεκτή στους αγρότες. Τα πάνελ της Brite Solar υποστηρίζουν τη δημιουργία κατάλληλου μικροκλίματος και ιδανικού περιβάλλοντος που απαιτείται για την ποιοτική καλλιέργεια και την αύξηση της παραγωγής. Τα οφέλη για τον καλλιεργητή είναι η πλήρης προστασία της γεωργικής παραγωγής από ακραίες καιρικές συνθήκες (χαλάζι, χιόνι, παγετός, καταρρακτώδης βροχή), η συλλογή και η χρήση του βρόχινου νερού, η μείωση του ρυθμού εξάτμισης και, ως εκ τούτου, η μείωση του αρδευτικού νερού και, φυσικά, η παραγωγή ενέργειας.
Σε τι διαφέρουν τα πάνελ σας από τα thin film οργανικά φωτοβολταϊκά, που μπορούν επίσης να γίνουν σε πλαστικό;
Τα thin film οργανικά φωτοβολταϊκά δεν είναι σε μαζική παραγωγή σήμερα ούτε και είναι εμπορικά ανταγωνιστικά προϊόντα. Δεν έχουν τις ανάλογες πιστοποιήσεις για σύνδεση στο δίκτυο, έχουν μικρότερες αποδόσεις και μικρότερη διάρκεια ζωής, που τα καθιστά μια λύση μη ανταγωνιστική. Τα πάνελ της Brite είναι γυάλινα, με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, με δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο, με υψηλές αντοχές για τουλάχιστον 30 έτη, με υψηλές αποδόσεις ηλιακών κυψελίδων και ανταγωνιστικό κόστος που επιτρέπει την επένδυσή τους να αποσβένεται σχετικά γρήγορα. Επίσης, τα πάνελ της Brite έχουν μεταβλητή διαφάνεια, που προσαρμόζεται στη γεωργική παραγωγή, κάτι που δεν διαθέτουν προς το παρόν τα OPV πάνελ.
Πότε γίνεται απόσβεση της επένδυσης;
Η απόσβεση από την επένδυση των πάνελ γίνεται σε περίπου τρία έτη, από την εκμετάλλευση του ρεύματος. Σαφώς, παράλληλα, ενισχύεται η απόδοση της καλλιέργειας, εξοικονομείται νερό και προστατεύεται η καλλιέργεια από τον καιρό. Η χρήση αγροφωτοβολταϊκών πάνελ μειώνει επίσης το ανθρακικό αποτύπωμα ανά κιλό γεωργικού προϊόντος, το οποίο αρχίζει να έχει μεγάλη απήχηση στην αγορά και τον τελικό καταναλωτή.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των πάνελ που κατασκευάζετε και ποιο είναι το ενδεικτικό κόστος;
Τα πάνελ της Brite παρέχουν τη βέλτιστη απόδοση για τη γεωργική παραγωγή και την παραγωγή ενέργειας στο ίδιο κομμάτι γης ταυτόχρονα. Περιέχουν επιχρίσματα με νανοδομημένα υλικά που αυξάνουν τη διαπερατότητα του γυαλιού, διώχνουν το βρόχινο νερό και κάνουν χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας (που είναι άχρηστη και για τα φυτά και τις ηλιακές κυψελίδες) για να αυξήσουν τη φωτοσυνθετική ενέργεια για τα φυτά.
Αυτά τα χαρακτηριστικά της πατενταρισμένης διεθνώς τεχνολογίας μας είναι μοναδικά για αγροφωτοβολταϊκά πάνελ παγκοσμίως. Μέχρι τώρα, έχουμε εγκαταστήσει τα πάνελ μας σε θερμοκήπια και ανοιχτές καλλιέργειες, όπως ντομάτες, σταφύλια, φράουλες, μύρτιλα, αχλάδια, λουλούδια και αρωματικά φυτά και σε χώρες όπως Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, ΗΠΑ και Καναδά. Το κόστος εξαρτάται από τη διαφάνεια των πάνελ και την εφαρμογή (θερμοκήπιο ή ανοιχτή καλλιέργεια). Ενδεικτικά, πάντως, το κόστος μπορεί να είναι από 40 ευρώ/τ.μ. μέχρι 60 ευρώ/τ.μ.
Τι θα πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα για να επιτευχθεί η ανάπτυξη των αγροφωτοβολταϊκών; Υπάρχουν χρηματοδοτήσεις μέσω τραπεζών για τέτοια έργα;
Υπάρχουν κάποια εμπόδια ακόμα στη χώρα μας, όπως δυσκολία σύνδεσης στο δίκτυο, έλλειψη κινήτρων και ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου. Ίσως το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο να λύσει κάτι από αυτά. Χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν θεσπισμένο νομοθετικό πλαίσιο και κίνητρα για αγροφωτοβολταϊκά. Η Ελλάδα, αν και με μεγαλύτερο ποσοστό αγροτικού πληθυσμού, δεν έχει ακόμα. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ επιδοτεί τη χρήση αντιχαλαζικών διχτύων για παράδειγμα (που πρέπει να αλλάζουν κάθε 5-6 χρόνια), ενώ θα μπορούσε να επιδοτεί τα Agri-PV που θα είναι εκεί για 30 χρόνια και θα παρέχουν πλήρη προστασία στην παραγωγή και, ως εκ τούτου, μείωση των αποζημιώσεων που πληρώνει ο ΕΛΓΑ.
Η Τράπεζα Πειραιώς, που είναι στρατηγικός συνεργάτης μας, χρηματοδοτεί τέτοια έργα, καθώς είναι μικρού ρίσκου, επειδή υπάρχει διασφάλιση της καλλιέργειας, τα πάνελ από μόνα τους καλύπτουν την επένδυσή τους και αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Μάλιστα, η συμβολαιακή γεωργία βρίσκει ιδιαίτερα άμεσο αντίκρισμα σε τέτοιες χρηματοδοτήσεις.
Πρόσφατα, κλείσατε χρηματοδότηση ύψους 8,6 εκατ. ευρώ. Με ποιον τρόπο θα τη χρησιμοποιήσετε;
Έκλεισε, όντως, με επιτυχία η χρηματοδότηση της Σειράς Α, ύψους 8,6 εκατ. ευρώ, του επενδυτικού προγράμματος της Brite Solar, με lead investor τη New Energy Partners. Συμμετείχαν, επίσης, το European Innovation Council (EIC) και οι Brace 4 Impact και Deep Capital Group. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής για τα αγροφωτοβολταϊκά πάνελ, που θα χρηματοδοτηθεί από το επενδυτικό πρόγραμμα που έκλεισε και θα παράγονται στις εγκαταστάσεις μας στη ΒΙΠΕ Πάτρας.
Η γραμμή παραγωγής, που συνδυάζει τη χρήση νανοϋλικών με συμβατικά solar cells, είναι η πρώτη και μέχρι σήμερα μοναδική στον κόσμο, αποτελώντας την αρχή της ανάπτυξης της Brite Hellas σε μία αγορά που αναπτύσσεται τώρα και αναμένεται να φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ το 2028.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;
Τα άμεσα σχέδιά μας είναι η ολοκλήρωση της γραμμής παραγωγής του προϊόντος μας στη ΒΙΠΕ της Πάτρας, η οποία αρχικά θα έχει δυναμικότητα 150 MWp και σύντομα 300 MWp και το scale-up των πωλήσεών μας στην παγκόσμια αγορά. Προς το παρόν, τα προϊόντα μας κατασκευάζονται σε Κίνα και Ινδία, αλλά στο τέλος του 2024 θα κατασκευάζονται στην Πάτρα.