Δράμα: Έρχεται με υψηλούς στόχους το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο

Ένα τελείως διαφορετικό Γαστρονομικό Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν φέτος η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, το Σωματείο Εστιατόρων και το Επιμελητήριο Δράμας από τις 22 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου, στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας.

Η συνεργασία με το Επιμελητήριο και το Σωματείο των Εστιατόρων, είναι μια πάρα πολύ καλή αφετηρία για να πάει το Γαστρονομικό Φεστιβάλ ένα βήμα παραπάνω και για να αναδειχθεί η γαστρονομική ταυτότητα και οι παραγωγοί της Δράμας, τόνισε χθες στην διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας.

Ο ίδιος είπε ότι το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί φέτος, θα είναι ακόμη πιο πλούσιο σε εμπειρίες και κυρίως σε γαστρονομικές εμπειρίες και γεύσεις. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα της φετινής εκδήλωσης θα είναι πάρα πολύ πλούσιο. Θα ξεκινήσει από το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα υπάρχουν όλοι οι παραγωγοί που θα εκθέτουν τα προϊόντα τους αλλά και μια σκηνή στην οποία θα μαγειρεύονται τοπικά προϊόντα.

«Είναι πολύ σημαντικό και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε, όλα τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα να μπορέσουν όλα μαζί να αναδείξουν κάτι διαφορετικό. Η διαφοροποίηση στη φετινή διοργάνωση θα είναι ότι οι Σεφ της Δράμας θα μπορέσουν να μας προτείνουν κάποια πιάτα, τα οποία επιθυμία μας είναι να τα υιοθετήσουν τα επισιτιστικά καταστήματα και τα επισιτιστικά τμήματα των ξενοδοχείων. Να παραμείνουν μέσα στα μενού ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να τα αναγνωρίζει. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν κάποια master classes, με καλεσμένους Σεφ, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής με στόχο να μπορέσουν να γευτούν και να δουν τα προϊόντα μας, να τα πάρουν και να τα αναδείξουν μετά στα καταστήματα, στις επιχειρήσεις στις οποίες δουλεύουν και στους τόπους από τους οποίους θα έρθουν…».

Ο κ. Καλλίας απαντώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, είπε ότι φέτος επιλέχθηκε ως χώρος του Γαστρονομικού Φεστιβάλ ο Δημοτικός Κήπος της Δράμας και όχι ο χώρος του Σιδηροδρομικού Σταθμού καθώς στον χώρο του κήπου προσφέρονται καλύτερες συνθήκες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και το Σεπτέμβριο ειδικά τις μεσημβρινές ώρες. Παράλληλα ο χώρος του Δημοτικού Κήπου προσφέρει καλύτερες συνθήκες πρόσβασης σε σχέση με άλλους χώρους.

Παράλληλα σε άλλο ερώτημα των “Χ” απάντησε ότι υπάρχει στις σκέψεις των διοργανωτών, το Γαστρονομικό Φεστιβάλ να διαρκέσει και περισσότερες ημέρες ίσως.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης είπε ανάμεσα σε άλλα ότι το Επιμελητήριο της Δράμας που συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα προσδοκεί το Γαστρονομικό Φεστιβάλ να γίνει και θεσμός. Είπε ότι η Γαστρονομία είναι η κορυφαία δραστηριότητα της οποιασδήποτε περιοχής θέλει να αποκτήσει μια ταυτότητα. Ανέφερε ότι στη Δράμα δε μιλάμε για τουρισμό αλλά για βιωματικούς επισκέπτες, στους οποίους θα μείνουν από την επίσκεψή τους, πάνω από όλα οι γεύσεις.

Για τον λόγο αυτό όπως είπε, το Επιμελητήριο προτάσσει το Φεστιβάλ Γαστρονομίας ως μια από τις δράσεις που θα χαράξουν την πορεία για την γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής. Τόνισε ότι στη Δράμα πέρα από τα πολύ ποιοτικά και βραβευμένα προϊόντα υπάρχουν και πολύ καλοί επαγγελματίες, που πασχίζουν να διαμορφώσουν μια καινούργια κουλτούρα στον τομέα της επισκεψιμότητας. Τόνισε ότι το Επιμελητήριο συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία για να στηρίξει και όλον αυτό τον επαγγελματικό κόσμο.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η τοπική γαστρονομία είναι πολύ πλούσια διότι διαμορφώθηκε από τους πρόσφυγες που ήρθαν από διάφορες περιοχές της χώρας. Το Επιμελητήριο, όπως τόνισε, θεωρεί ότι θα πρέπει να αναδειχθεί η γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής η οποία έχει σχέση με την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής που χρησιμοποιεί πρώτα τα τοπικά προϊόντα αλλά έχει σχέση και με τις παραδοσιακές συνταγές.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Δράμας κ. Ανέστης Τοπαλίδης τόνισε από την πλευρά του ότι πεποίθηση του Σωματείου των Εστιατόρων είναι ότι η ένωση δυνάμεων φέρνει καλύτερα αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό υπήρξε η συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας και το Επιμελητήριο Δράμας για το Γαστρονομικό Φεστιβάλ.

Είπε επίσης ότι οι επαγγελματίες που εμπλέκονται με τον τουρισμό βλέπουν εξωστρέφεια σε τέτοιου είδους δράσεις και αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητά τους για το κοινό όφελος. Εξήγησε ότι στο Γαστρονομικό φεστιβάλ θα δοθεί έμφαση στα τοπικά προϊόντα του Νομού Δράμας που θα αναδείξουν τον πλούσιο γαστρονομικό χαρακτήρα της περιοχής.

“Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε κάθε τι που παράγει ο τόπος μας και αποτελεί μέρος του γαστρονομικού χαρακτήρα του νομού, ενώ ταυτόχρονα συνδέεται με τον πολιτισμό μας και είναι μέρος του τουρισμού μας. Είναι σημαντικό για εμάς να εμπλέκονται τοπικοί Σεφ και μάγειρες της Δράμας καθώς αποτελούν βασικό κομμάτι στο ταξίδι που θα κάνει ο επισκέπτης της πόλης. Μέσα από το φεστιβάλ γινόμαστε όλοι πρεσβευτές της Γαστρονομίας, αλλά κυρίως των τοπικών προϊόντων που παράγει ο τόπος μας. Εμείς οι εστιάτορες καλούμαστε να δώσουμε ώθηση στα τοπικά προϊόντα και για το λόγο αυτό στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουμε ακόμη πιο ενεργά. Αναλαμβάνουμε και διοργανώνουμε τις εξής δράσεις:

Θα διοργανωθούν master classes με μαθήματα από τοπικούς Σεφ και συνταγές με τοπικά προιόντα, οι συνταγές είναι γνωστές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Επίσης θα δημιουργηθούν γκαλά σε διάφορα εστιατόρια της Δράμας, όπου θα γίνεται παρουσίαση του μενού με τοπικά προϊόντα, εμπνευσμένα από τους Σεφ των εστιατόρων. Παράλληλα θα υπάρχει συμμετοχή των εστιατόρων και των Σεφ στις παρουσιάσεις των τοπικών συνταγών από συλλόγους. Επίσης θα γίνει και ένας διαγωνισμός μαγειρικής με τους Σεφ και τους Εστιάτορες ως κριτές. Θα ήθελα τέλος να αναφέρω ότι η εστίαση της Δράμας αποτελεί προορισμό για τους επισκέπτες από γειτονικές πόλεις και αυτό μας έδωσε ώθηση να κάνουμε κάτι παραπάνω σε αυτό το φεστιβάλ. Γιατί όχι να μη γίνει και για όλη την Ελλάδα”.

Πηγή: XronikaDramas.gr