Δράμα: Ραγδαία μείωση της αγελαδοτροφίας στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου

15/10/2024
4' διάβασμα
drama-ragdaia-meiosi-tis-ageladotrofias-ston-dimo-kato-nevrokopiou-334977

Η εικόνα της ελληνικής κτηνοτροφίας επιβεβαιώνει ότι οι μικρότερες μονάδες δεν θα επιβιώσουν. Οι αριθμοί δείχνουν ότι τα ζώα σφάζονται και οι κτηνοτρόφοι δεν ευημερούν. «Βλέπουμε διαρκώς μεγάλες μονάδες, με ζώα σταβλισμένα», λέει ο συντονιστής των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νίκος Δημόπουλος, δείχνοντας ότι ο τρόπος παραγωγής στην Ελλάδα ακολουθεί αυτόν του εξωτερικού, όπου οι μονάδες αναπτύσσονται σε μεγάλες εκτάσεις.

«Τα ζώα μπορεί να σιτίζονται από ελληνικές ζωοτροφές, αλλά το γάλα που πίνει ο καταναλωτής πολλές φορές δεν είναι από το γάλα που παράγεται στην Ελλάδα, γιατί η ελληνική παραγωγή δεν επαρκεί για όλα τα προϊόντα που παράγονται από το αγελαδινό γάλα», υπενθυμίζει ο ίδιος.

Σταδιακά, η κτηνοτροφία των τριών και τεσσάρων γενιών σβήνει, αφού οι «μικροί» δεν επιβιώνουν και οδηγούνται στην έξοδο. Από την άλλη, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος, σημειώνει πως ορισμένοι κτηνοτρόφοι παραμένουν στο επάγγελμα έστω και με ζημιά, καθώς είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.

Ο κ. Δημόπουλος υπογραμμίζει ότι στην Ευρώπη προσπαθούν να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Αντίθετα, στην Ελλάδα θα μείνουν μόνο οι μεγάλες, που απασχολούν λιγότερα άτομα και παράγουν βιομηχανοποιημένο προϊόν. Θυμίζει ότι στο παρελθόν υπήρχαν αγελάδες ελευθέρας βοσκής και το παραγόμενο προϊόν ήταν πολύ ποιοτικό, χάρη στην εξαιρετική διατροφή.

Έκλεισαν 160 μονάδες σε 13 χρόνια

Ο κ. Τσέρνιος ενημερώνει ότι το έτος ίδρυσής του, το 2011, ο Σύλλογος αριθμούσε 260 μέλη, ενώ τώρα κάτω από 100. Οι 260 είχαν μονάδες με ζώα, αγελάδες, πρόβατα, χοίρους. «Η περιοχή του Βώλακα είχε ανέκαθεν αγελάδες και στον κάμπο είχαμε αιγοπρόβατα. Έχουν μείνει περίπου 100 μονάδες με ζώα και η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια», επισημαίνει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι απέμειναν περίπου 30 μονάδες και την τελευταία διετία έκλεισαν 15. Από τα εναπομείναντα, τα πέντε κοπάδια είναι γαλακτοπαραγωγής και τα υπόλοιπα κρεατοπαραγωγής. Ένα κοπάδι γαλακτοπαραγωγής πουλήθηκε αυτή την εβδομάδα. Ραγδαία μείωση, μάλιστα, παρουσιάζει η αγελαδοτροφία ελευθέρας βοσκής, κυρίως λόγω της νέας ΚΑΠ, που μείωσε κατά πολύ το κέρδος. «Η βοοτροφία στηριζόταν στις επιδοτήσεις. Εμείς πουλούσαμε το παραγόμενο προϊόν κάτω του κόστους και λόγω της μεγάλης μείωσης της Συνδεδεμένης για τα μοσχάρια που δόθηκε στα παχυνόμενα δεν μπορούμε πλέον να παραγάγουμε μοσχάρια. Ουσιαστικά, στηρίζεται η αγελαδοτροφία τρίτων χωρών, από όπου εισάγονται». Ο κ. Τσέρνιος τονίζει ότι στο Κάτω Νευροκόπι, που φημίζεται για τη βιοποικιλότητα και τα βοσκοτόπια του, η αγελαδοτροφία εγκαταλείπεται, γιατί οι νέοι δεν συνεχίζουν το επάγγελμα. «Τα ζώα οδηγούνται στη σφαγή, δεν αλλάζουν χέρια. Τα μεγάλα κοπάδια φεύγουν από την παραγωγή και το επάγγελμα στην περιοχή μας οδηγείται στον αφανισμό», υπογραμμίζει.

Καταλυτικοί παράγοντες οι ζωονόσοι και το κόστος των εισροών

Ο ίδιος σημειώνει, επίσης, ότι η έξοδος από την αγελαδοτροφία οφείλεται και στην αύξηση των ζωοτροφών στο 100% την τελευταία τετραετία, ενώ αντίθετα τα έσοδα των κτηνοτρόφων δεν αυξήθηκαν, καθώς η τιμή παραγωγού είναι «παγωμένη».

Τέλος, συνετέλεσαν καταλυτικά οι ζωονόσοι. Όπως λέει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία, μόνο το 15% των κτηνοτρόφων ανανεώνει το κοπάδι σε περίπτωση αναγκαστικής σφαγής λόγω ζωονόσων, καθώς, για να στηθεί μια μονάδα με αιγοπρόβατα, το κόστος είναι 500.000 ευρώ και μια ζωονόσος μπορεί να την αφανίσει. «Είναι σαν να χτίζουμε παλάτια στην άμμο. Οι κτηνοτρόφοι κολυμπάμε κόντρα στο ποτάμι, γιατί η πολιτεία μάς δείχνει την έξοδο», υπογραμμίζει, λέγοντας πως στο μέλλον θα τρώμε κρέας 3D, καλλιεργούμενο σε εργαστήριο.

Όπως μαθαίνουμε, οι κτηνοτρόφοι γίνονται εργάτες στα λατομεία και υλοτόμοι και κάποιοι λίγοι έχουν φύγει στο εξωτερικό.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: