Δράμα: Χωρίς συνέπειες για τη χοιροτροφία το κρούσμα αφρικανικής πανώλης
Άμεση ήταν η παρέμβαση της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ μετά την εμφάνιση κρούσματος αφρικανικής πανώλης στη Δράμα, όπως σχολιάζει ο Δραμινός Χρήστος Σταυρινάκης, αντιπρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος στο Σφαγείο ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΕ.
«Το κρούσμα εμφανίστηκε στα 4-5 χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σε σημείο όπου δεν υπάρχει έντονη επαγγελματική χοιροτροφική δραστηριότητα. Δεν πρόκειται για μονάδα εντατικής εκτροφής, ωστόσο ελήφθησαν τα μέτρα που προβλέπουν οι κανονισμοί. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ προχώρησε στη θανάτωση και τον ενταφιασμό των 174 ζώων. Σε κοντινή απόσταση, όπου υπάρχουν μικρές εστίες με αγελαία ζώα, κατεγράφησαν, θα θανατωθούν και θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι», εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας πως στόχος είναι να περιοριστεί η μετάδοση, ούτως ώστε να προστατευτεί η χοιροτροφία.
Πρόγραμμα προστασίας ζωικού κεφαλαίου
Οι χοιροτρόφοι λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, τα οποία συνεπάγονται ένα σχετικό κόστος, καθώς αφορούν σε απολυμάνσεις για την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας. Πριν από έναν χρόνο, η Ομοσπονδία τους είχε παρέμβει στο ΥΠΑΑΤ, ζητώντας ενίσχυση των περιφράξεων στην κατεύθυνση της προστασίας των μονάδων και οι ίδιοι αναμένουν την υλοποίηση του προγράμματος «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές», που έχει επιδότηση ύψους 80%. «Έγινε καταγραφή όλων των μονάδων που επιθυμούν να μπουν στο πρόγραμμα και υπεβλήθησαν τα αιτήματα με την περιγραφή του προβλεπόμενου κόστους», μεταφέρει ο κ. Σταυρινάκης.
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας εξηγεί ότι, μέχρι τώρα, η εμφάνιση του κρούσματος, όπως και τα μέτρα που πάρθηκαν, δεν έχουν επηρεάσει τη χοιροτροφία, καθώς δεν εμφανίστηκε κρούσμα σε μονάδες εντατικής εκτροφής. Επιπλέον, οι παραγωγοί επιτρέπεται να βγάλουν από τον νομό χοιρινά σφάγια.
Σε ερώτηση για τις αντοχές της χοιροτροφίας στην Ελλάδα, ο ίδιος απαντά ότι μετά από τρία πολύ δύσκολα χρόνια, που πολλοί συνάδελφοί του εγκατέλειψαν το επάγγελμα, όσοι έμειναν έλαβαν σημαντικές ενισχύσεις και θα παραμείνουν. «Υπάρχει αισιοδοξία, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε», λέει, προσθέτοντας ότι αντεπεξέρχονται στο κόστος παραγωγής.
Ο κ. Σταυρινάκης σημειώνει, επίσης, ότι οι χοιροτρόφοι αγοράζουν τροφές. «Οι τιμές είναι βελτιωμένες για τον παραγωγό που παράγει και τον χοιροτρόφο που αγοράζει, με εξαίρεση τη σόγια, γιατί είναι καρτέλ», αναφέρει, εξηγώντας ότι η κατάσταση «ξέφυγε» όταν στην Αργεντινή, μετά την εκλογή του νέου προέδρου και τις δηλώσεις του, ανέβηκε η σόγια 100 ευρώ ανά τόνο μέσα σε έναν μήνα.
«Βαφτίσια»
Για το χοιρινό υπάρχει ζήτηση, αλλά η εγχώρια παραγωγή καλύπτει περίπου το 30% των αναγκών. Στα χοιρινά γίνονται «βαφτίσια» που φτάνουν το 50%. «Το 95% των εισαγόμενων είναι κρέατα κακής ποιότητας που αγοράζονται ιντερνετικά από σφαγεία και τα τυποποιητήρια οργιάζουν». Όπως εξηγεί ο κ. Σταυρινάκης ακόμη και στη Δράμα, που αριθμεί τις περισσότερες χοιροτροφικές μονάδες και είναι εξαγωγικός νομός, το 50% της κατανάλωσης είναι εισαγόμενα που έρχονται σε vacuum.
«Ο καταναλωτής πληρώνει, αλλά παραπλανάται. Εμείς, ως Ομοσπονδία, ζητάμε να γίνουν έλεγχοι, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό και τα συμφέροντα είναι πολλά. Τους μεγάλους δεν τους αγγίζουν», λέει. Δηλώνει, τέλος, ότι το εισαγόμενο έπρεπε να πωλείται 30% με 40% φθηνότερα από το ελληνικό, αλλά, δυστυχώς, πωλείται ως ελληνικό.