Δυναμικό αγροτικό «μπλόκο» στην Κουλούρα και σε άλλες περιοχές της χώρας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “ΥΧ”  σήμερα Δευτέρα 23/1, 50 τρακτέρ και 150 αγροτικά οχήματα αγροτών έχουν συγκεντρωθεί ήδη στην περιοχή της Κουλούρας στην Ημαθία, με τους παρευρισκόμενους να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι το βράδυ ο όγκος τους θα έχει αυξηθεί.

Αγροτικό «μπλόκο» στο κέντρο των Τρικάλων

Με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ, οι Τρικαλινοί αγρότες από το πρωί της Κυριακής 22/1 έδειξαν τη δυναμική τους, για να διεκδικήσουν την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τους, στο πρώτο συλλαλητήριο της νέας χρονιάς και προαναγγέλλοντας ανάλογες δράσεις στο μέλλον.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αγρότες από διάφορα χωριά ένωσαν τις δυνάμεις τους και με μηχανοκίνητη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου και ολοκλήρωσαν το συλλαλητήριο, με κεντρική ομιλία από τον πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», Λάμπρο Τσέκα.

Έθεσε και το βασικό πλαίσιο των αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, περιλαμβάνοντας αφενός της αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή εξαιτίας των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αφετέρου τη μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων αλλά και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

Ζητούμενο επίσης, είναι η θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας το εισόδημα επιβίωσης και τις προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Διαχρονικό, δε, αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα, είναι η προστασία από φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να ασφαλίζει αλλά και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Γέμισαν αγρότες και αγροτικά μηχανήματα οι πλατείες σε Ζαγορά και Δράκεια

Δύο μεγάλα συλλαλητήρια πραγματοποίησαν χθες οι αγρότες στο Πήλιο, με συγκεντρώσεις των μηχανημάτων τους στις πλατείες της Ζαγοράς και της Δράκειας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης, στη Ζαγορά συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 αγροτικά μηχανήματα το ίδιο και στη Δράκεια. Συγκεντρώσεις επίσης έγιναν στον Ριζόμυλο όπου και παραμένουν τα τρακτέρ στην πλατεία, ενώ σήμερα βγαίνουν και στα Κανάλια.

Τα αιτήματα στο νομό είναι η αναπλήρωση σε μία σειρά προϊόντα όπως μήλα, κάστανα, κεράσια, αχλάδια, βρώσιμη ελιά και αμύγδαλα αλλά και βαμβάκι. Επίσης ζητούν να τους δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές και τους κλινικάρχες. Επιπλέον ζητούν μια γενναία επιδότηση σε φάρμακα, ζωοτροφές και λιπάσματα, πλαφόν στην κιλοβατώρα και να αποζημιωθούν όλοι οι αγρότες από καταστροφές της περασμένης χρονιάς από τον ΕΛΓΑ. Φυσικά θα πρέπει να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και με κρατική χρηματοδότηση να μας αποζημιώνει, επισήμανε ο κ. Γεωργαδάκης.

Αγρότες Ηλείας: Άρχισαν από χθες κινητοποιήσεις

Κινητοποιήσεις στις περιοχές Καράτουλα, Καρούτες και Αμαλιάδα πραγματοποίησαν χθες οι αγρότες της Ηλείας, που μετά τις γιορτές επέστρεψαν και πάλι στους δρόμους προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης, που όπως τονίζουν τους οδηγεί εκτός υπαίθρου.

Το υψηλό κόστος καλλιέργειας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η μείωση των εισφορών του ΕΦΚΑ, αλλά και οι σωστές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς, αποτελούν ορισμένα μόνο από τα κύρια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, που για ακόμα μια φορά καταλήγει σε αγώνες διεκδικήσεων.

Παράταξη τρακτέρ στο συνοριακό σταθμό Νίκης στην Φλώρινα

Συμβολική κινητοποίηση με παράταξη των τρακτέρ στο συνοριακό σταθμό της Νίκης στην Φλώρινα πραγματοποίησαν οι αγρότες της περιοχής, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που αποφασίστηκε στις 8 Ιανουαρίου στην Νίκαια της Λάρισας.

 

Όπως μετέδωσε, η  ΕΡΤ , οι αγρότες παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, συγκεντρώθηκαν στον συνοριακό σταθμό, διεκδικώντας εκτός από το πανελλαδικό πλαίσιο αιτημάτων για τις χαμηλές τιμές παραγωγού και την επίλυση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την κλιματική αλλαγή αλλά και τις αποζημιώσεις που σε ορισμένα προϊόντα δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί.

Δείγμα της ταλαιπωρίας των αγροτών για την χθεσινή κινητοποίηση ήταν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν με το θερμόμετρο να δείχνει τους -7 βαθμούς κελσίου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βάλουν ούτε μπρος τα τρακτέρ τους.

Η συμβολική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Ζέσταναν τις μηχανές τους και οι αγρότες της Θεσσαλίας – Βγήκαν στις πλατείες με τα τρακτέρ

Ζέσταναν τις μηχανές τους και οι αγρότες στην Θεσσαλία σύμφωνα με την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης της 8ης Ιανουαρίου στην Νίκαια Λάρισας, όπου αποφασίστηκε η κάθοδος την Κυριακή 22 Ιανουαρίου των τρακτέρ στις πλατείες όλης της Ελλάδας.

 

Όπως μετέδωσε, η ΕΡΤ από τον Τύρναβο, στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση των τρακτέρ στον οικισμό Δαμασίου σε μια συμβολική κίνηση καθώς δεν έχει προχωρήσει η οικιστική αποκατάσταση του οικισμού μετά τον σεισμό, ενώ από τις 11.30 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αγροτών στην πλατεία Τυρνάβου με μεγάλη συμμετοχή. Τα τρακτέρ έβγαλαν όμως και οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς, οι οποίοι είχαν διαμαρτυρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν για τα αδιάθετα μήλα και την τιμή τους.

Σύμφωνα με τους αγρότες οι κινητοποίησεις θα κλιμακωθούν, ενώ στις 25 Ιανουαρίου διοργανώνεται πανθεσσαλική συγκέντρωση αγροτών προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχισει των κινητοποιήσεων.

Εκείνο που καίει, σύμφωνα με τους αγρότες του Τυρνάβου, είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, ενω απο την διάθεση των προϊόντων δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ