Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η 1η Θεματική Ενότητα του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας  «Καινοτομία για τη Βιώσιμη Αγροδιατροφή: «Το παρόν και το μέλλον της ΚΑΠ» στο Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τίτλος της ενότητας: «Η πρόκληση της βιωσιμότητας για την τρέχουσα και μελλοντική ΚΑΠ – Ο κομβικός  ρόλος της καινοτομίας».

Τον κύκλο των κεντρικών ομιλιών άνοιξε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς , που αναφέρθηκε στη σημασία του εμβληματικού, έργου της Ευφυούς Γεωργίας που όπως είπε, βρίσκεται προ των πυλών της εφαρμογής του. Ο κ. Παππάς μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η εφαρμογή του έργου αναμένεται να επιφέρει μείωση κόστους παραγωγής από 35% έως 45% ανάλογα με την καλλιέργεια.

 Ξεκινώντας την ομιλία του ο Συντονιστής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρώην Υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας κ. Paolo De Castro αναφέρθηκε στον κίνδυνο εθνικοποίησης της ΚΑΠ που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας. Στη συνέχεια εστίασε στην παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής όπου όπως τόνισε απαιτείται κοινή προσέγγιση και αλλαγή κατεύθυνσης.

Στο θέμα του προϋπολογισμού σημείωσε ότι το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε κατά της οποιασδήποτε περικοπής πόρων και υπέρ της ενίσχυσης του προϋπολογισμού του 2020. Τόνισε δε, ότι υπάρχει ανάγκη ενός μεταβατικού κανονισμού που θα παρατείνει την αγροτική πολιτική  ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει  τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για τη δουλειά που έκανε μαζί με άλλες οργανώσεις για την πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών πολιτών EATORIGINAL.

Δυναμικό ξεκίνημα για το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής ΓεωργίαςΤον λόγο πήρε ακολούθως ο Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων COPA-COGECA, ο οποίος αρίθμησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός τομέας, με βασική πρόκληση το ζήτημα του προϋπολογισμού της ΚΑΠ ενώ στάθηκε στα ζητήματα της ΚΑΠ που δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί .

Ο Διευθυντής Εισοδηματικής Στήριξης & Βιωσιμότητας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pierre Bascou, τόνισε την αναγκαιότητα της μετάβασης προς ένα αγροτικό σύστημα που θα μετατρέπει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, μέσω της καινοτομίας, της ΚΑΠ και της ανταλλαγής γνώσης. Αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα.

Να κρατηθεί η κοινή συνισταμένη της ΚΑΠ δίνοντας ευελιξία στα κράτη μέλη να ενισχύσουν τους αγρότες τους, ήταν το βασικό συμπέρασμα της ομιλίας του Yves Madre, Προέδρου της δεξαμενής σκέψης FARM EUROPE. Ο κ. Madre, τόνισε ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη δεν είναι ίδιες αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει εθνικοποίηση της ΚΑΠ. Όπως τόνισε η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει κοινή.

Η καινοτομία είναι εγκάρσια προτεραιότητα στο ΠΑΑ 2014-2020, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Κοινοτικών Πόρων, ΥπΑΑΤ, κατά την ομιλία του. Ο ίδιος παρουσίασε τα Μέτρα του ΠΑΑ που υποστηρίζουν την καινοτομία, τη συνεργασία και τη συμβουλευτική. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Μ16 της «Συνεργασίας», και το Μ01 «Δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης», στο πλαίσιο του οποίου έχουν προγραμματιστεί δράσεις μεταφοράς γνώσης και ενημέρωσης στον αγροτικό τομέα. Εκτενής αναφορά έγινε από τον ίδιο στη σημασία του Μ02 της «Συμβουλευτικής» για το οποίο ενημέρωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις.

Ο Διευθυντής Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Δημήτρης Καπνιάς αναφέρθηκε στο διπλό ρόλο της βιωσιμότητας μέσω της νέας ΚΑΠ που αφορά τις εκμεταλλεύσεις αλλά και το περιβάλλον, τονίζοντας ότι η καινοτομία έρχεται να λύσει την εξίσωση της βιωσιμότητας και στις δύο αυτές παραμέτρους. Αναφέρθηκε επίσης  στον εκσυγχρονισμό του ΟΣΔΕ, τονίζοντας ότι σύμφωνα με έρευνα οι Έλληνες αγρότες δηλώνουν ως οι πλέον ικανοποιημένοι αγρότες στην Ευρώπη από την επαφή τους με το ΟΣΔΕ. Επίσης, τόνισε ότι ένα νέο βιώσιμο αγροτικό μοντέλο χρειάζεται ανανέωση των γενεών.

Για την πρακτική εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στην Ελλάδα μέσω του συστήματος ευφυούς γεωργίας αναφέρθηκε ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. NEUROPUBLIC. O ίδιος εξήγησε πως κεντρικό ρόλο στο σύστημα έχει ο άνθρωπος και όχι η τεχνολογία και αυτό γιατί μέσω του συστήματος ο επιστήμονας γεωπόνος συνεργάζεται με τον αγρότη. Ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος αφού κατέγραψε τις τέσσερις διαστάσεις του gaiasense (remote, field, eye, farm), ανέλυσε την εφαρμογή του συστήματος στη Ροδόπη και την καλλιέργεια του βαμβακιού. Τόνισε ότι βελτιώθηκαν οι πρακτικές των αγροτών καθώς μείωσαν τους ψεκασμούς ενώ χρησιμοποιούσαν όσο νερό ήταν αναγκαίο για την καλλιέργεια. Επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής ήταν η μείωση του κόστους από 10-30% επί της αξίας της παραγωγής.

Ο ομιλητής που έκλεισε το πρώτο σκέλος του Συνεδρίου, Αντιπρόεδρος ΔΣ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας ΑΕΣ ΑΕ Χρήστος Μπαρλιάς, αναφέρθηκε στο δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον που καλείται να επιχειρήσει και να καταστεί βιώσιμος ο Έλληνας παραγωγός, ιδιαίτερα ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ . Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξωτερική σύγκλιση σημειώνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εκμεταλλεύσεων της χώρας ενώ ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης για τα μέλη των συνεταιρισμών.  Ο κ. Μπαρλιάς τόνισε επίσης ότι οι εισροές καταλαμβάνουν το 55% του κόστους παραγωγή του Έλληνα αγρότη, δηλώνοντας ότι: «Περιμένουμε τους πόρους και τα εργαλεία ώστε να είμαστε βιώσιμοι».

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Ξεκίνησε στις 9 το πρωί το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε μια κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το θέμα του φετινού Συνεδρίου είναι:  «Καινοτομία για Βιώσιμη Αγροδιατροφή: Το Παρόν & το Μέλλον της ΚΑΠ», εστιάζοντας στη βιωσιμότητα του πρωτογενούς και του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα, τον κορυφαίας σημασίας πανευρωπαϊκό στόχο που βρίσκεται στο επίκεντρο της χάραξης της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία τελεί υπό αναθεώρηση. Και φέτος , όπως και κατά τις προηγούμενες εκδηλώσεις στο Συνέδριο συμμετέχουν πλήθος εξεχόντων ομιλητών από την Ελλάδα και την ΕΕ, παραγωγοί, μέλη και στελέχη συνεταιριστικών, επιχειρήσεων και εκπρόσωποι κοινωνικών και οικονομικών εταίρων του αγροδιατροφικού τομέα.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Πρόεδρος Δ.Σ. GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε ότι το «συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Αγροτική Ανάπτυξη αποτελεί πλέον θεσμό για τον παραγωγικό και τον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας». Επίσης, αναφερόμενος στην καινοτομία τόνισε ότι οι παραγωγικοί, δυναμικοί και εξωστρεφείς αγροτικοί συνεταιρισμοί που εκπροσωπούνται στο μετοχικό σχήμα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς – ηγετικός φορέας στη διαμόρφωση προϊόντων που υποστηρίζουν ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα της χώρας – και η εταιρεία πληροφορικής Neuropublic που ηγείται των εθνικών και ευρωπαϊκών προσπαθειών για την ψηφιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, αισθάνονται δικαιωμένοι καθώς η συμμαχία και το όραμα που διαμόρφωσαν πριν από έξι χρόνια στο ξεκίνημα μόλις τότε της κοινής αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της υπό διαμόρφωση μελλοντικής κοινής αγροτικής πολιτικής, η οποία θέτει τη γνώση, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση».

Σύγχρονα εργαλεία από την Τράπεζα Πειραιώς

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο του συνεδρίου ως πεδίου συζήτησης για μεγάλα θέματα της αγροτικής οικονομίας. Στη συνέχεια τόνισε τον θεμελιώδη ρόλο και τη συνεισφορά του αγροτικού τομέα εν μέσω μιας δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αλλαγή των δεδομένων σε διεθνές επίπεδο και τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες που μετασχηματίζουν τον αγροτικό τομέα και θέτουν νέες απαιτήσεις και προκλήσεις, ιδιαίτερα για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα για προϊόντα υψηλής ποιότητα.

Στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς όπως η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των παραγωγών, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα τραπεζικής συμβολαιακής, η υποστήριξη των συνεταιριστικών σχημάτων και η διασύνδεση του αγροτικού κλάδου με τον τουρισμό μέσω της επέκτασης της συμβολαιακής γεωργίας για ξενοδοχεία και βέβαια η κάρτα συμβολαιακής γεωργίας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των αγροεφοδίων. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στηρίζοντας την καινοτομία και τις επενδύσεις.

Δίκαιο εισόδημα, δυναμικοί συνεταιρισμοί

Τον λόγο έπειτα πήρε ο κ. Ιωάννης Μαυρουδής, Διευθύνοντος Συμβούλου GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο οποίος τόνισε ότι το «Στο επίκεντρο των συζητήσεών μας σήμερα βρίσκεται η μεγάλη πρόκληση της βιωσιμότητας που καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο ο εγχώριος και ο ευρωπαϊκός αλλά και ο παγκόσμιος πρωτογενής τομέας σήμερα και στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή, η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, βασισμένη στην τεχνογνωσία και στα καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες που αναπτύσσει η εταιρεία NEUROPUBLIC, ο στρατηγικός της εταίρος από το χώρο της πληροφορικής, έχει ενεργό ρόλο και συμβολή στην εφαρμογή του πιο φιλόδοξου προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού της γεωργίας στην ΕΕ».

Εξήγησε επίσης ότι δεν είναι τυχαίο ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί έναν εγκάρσιο στόχο που διατρέχει όλους τους γενικούς και επιμέρους στόχους της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ψηφιακή γεωργία σε όλες τις εκμεταλλεύσεις ανεξαρτήτου μεγέθους

Τρίτος κατά σειρά ομιλητής και επίτιμος προσκεκλημένος του φετινού Συνεδρίου ήταν ο Dacian Ciolos, Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων «Renew Europe» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρώην Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Πρώην Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ. Ο Dacian Ciolos αναφέρθηκε εκτεταμένα στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία όπως τόνισε αποτελεί πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη στη χρήση νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα. «Έχουμε στραμμένο προς εσάς το βλέμμα μας», τόνισε και προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχίσει στην εφαρμογή της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Εκτός, όμως από τα παραπάνω ο κ. Ciolos τόνισε ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών δεν είναι μόνο για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και στις μικρότερες τις οποίες θα καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικές. Για να επιτευγχθούν, όμως αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν τρεις προκλήσεις που σχετίζονται με την αλυσίδα των τροφίμων, τη συσχέτιση των τροφίμων με τους φυσικούς πόρους και το αγροτικό εισόδημα.