Δυναμώνει το μέτωπο κατά των φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πηνειού

✱ Πολύ κάτω από τις προσδοκίες της ΕΑΣ Αγρινίου οι «υποψήφιοι επενδυτές» ✱ Την τελευταία του πνοή άφησε στην κρίσιμη συνάντηση της Κυριακής ο Θ. Βλαγκούλης

Την εναντίωσή τους στην εγκατάσταση 221 φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 218 MW γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού, που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ένωση Αγρινίου, συνεχίζουν να διατρανώνουν με κάθε τρόπο, κάτοικοι και τοπικοί φορείς της περιοχής.

Μετά την άρνηση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ήλιδας να δώσει το «πράσινο φως» στην επιχειρούμενη επένδυση και το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης καταψήφισε ομόφωνα το έργο, κάνοντας δεκτό το αίτημα των παραλίμνιων τοπικών κοινοτήτων για τη μη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Επιπλέον, έγινε δεκτό το αίτημα για την παραχώρηση στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης παραλίμνιας έκτασης χωρικής αρμοδιότητας του δήμου και ειδικότερα στις κοινότητες Ξενιών- Αετοράχης και Μπορσίου, με σκοπό τη δημιουργία οικολογικού χωριού λίμνης Πηνειού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επικοινωνία που είχε ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ, αν και αρχικά του έγινε γνωστό πως δεν υπάρχει κανένα κομμάτι που να ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου και το οποίο να έχει διατεθεί προς ενεργειακή αξιοποίηση από τον Οργανισμό, στη συνέχεια υπήρξε ενημέρωση για 800 στρέμματα. Ακολούθησε νέα ενημέρωση για 400 στρέμματα και παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής τι μέλλει γενέσθαι για την εν λόγω περιοχή.

Συνάντηση

Για το θέμα της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 6/3 ενημερωτική συνάντηση, για την αποτροπή της απαξίωσης και οικολογικής – οικονομικής καταστροφής της λίμνης, στο παραλίμνιο χωριό Ξενιές, με πρωτοβουλία του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξενιών, Παναγιώτη Παπαϊωάννου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Διονύσης Καλαματιανός, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Ωστόσο, η εκδήλωση μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών διακόπηκε, καθώς συνέβη ένα θλιβερό και απροσδόκητο γεγονός.

Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ο πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο οποίος, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, ήταν έντονα φορτισμένος, υπέστη βαρύ εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκαν οι προθέσεις για εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, ο εκλιπών πρωτοστάτησε σθεναρά κατά του επιχειρούμενου έργου, ενώ ως δικηγόρος είχε κινηθεί νομικά κατά του όλου εγχειρήματος.

Μελέτη αξιοποίησης

Σημαντικά ζητήματα σχετικά με τη συνέχιση του έργου προκύπτουν μετά την υπογραφή της μελέτης ύψους 8.610.434,72 ευρώ για το Φράγμα Πηνειού και τη Λίμνη Καραμανλή. Σύμφωνα με τη βουλευτή Ν. Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό για την ολοκλήρωση της επικαιροποίησης της μελέτης και την επικείμενη υπογραφή.

«Ο κ. υπουργός υπέγραψε τη μελέτη, η οποία διακρίνεται σε τέσσερα επίπεδα και οδηγεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τον νομό, χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, ως έργο Εθνικού Επιπέδου», σημειώνει. Και προσθέτει: «Ενεκρίθη, ακόμη, η δέσμευση προϋπολογισμού ποσού 3.500.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης εκπόνησης μελέτης με τίτλο ‘‘Μελέτες συμπληρωματικών έργων Φράγματος Πηνειού για ανακαίνιση, προσβασιμότητα, ασφάλιση και ανάδειξή του και μελέτες έργων ταμίευσης άρδευσης και ύδρευσης τ. Δήμου Ωλένης Ηλείας’’, ενώ εγκρίθηκε η διακήρυξη και των λοιπών τευχών δημοπράτησης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κα Αυγερινοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, με βάση τη μελέτη, σειρά έργων θέτουν σε προτεραιότητα την προστασία των φυσικών πόρων, τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων, την ασφάλεια του φράγματος και την υποστήριξη των υποδομών, την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή της Μανωλάδας, την αναβάθμιση των δικτύων του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, την κατασκευή νέων έργων άρδευσης και ύδρευσης του τ. Δήμου Ωλένης, αλλά και την τουριστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Πηνείας. «Η μελέτη θα αναδείξει το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας, ενώ θα βελτιωθεί και το οδικό δίκτυο πλησίον της λίμνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι αν η αναβάθμιση της περιοχής και τα όσα υπόσχεται η μελέτη συνάδουν με το «δάσος» των φωτοβολταϊκών που επιχειρείται να εγκατασταθεί.

Οι υποψήφιοι επενδυτές

Την ίδια ώρα, κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της Ένωσης Αγρινίου φαίνεται να είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος των υποψήφιων επενδυτών από τον Νομό Ηλείας. Στον έναν μήνα λειτουργίας του γραφείου σε ξενοδοχείο της περιοχής της Αμαλιάδας, για τις «Ενεργειακές Κοινότητες της Ηλείας», όπως αποκαλούνται, εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά βίας 700 άτομα, ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για 3.000.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022