Δύο όψεις έχει φέτος το νόμισμα για την ελαιοκράμβη στη Θεσσαλία

Στη Βόρεια Ελλάδα, ηγέτιδα περιοχή με τους περισσότερους παραγωγούς, η πρωτοφανής έλλειψη βροχών το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου απογοήτευσε όσους ήθελαν να σπείρουν τα χωράφια τους, αναγκάζοντάς τους να στραφούν σε άλλες λύσεις.

Επόμενο ήταν να καταποντιστούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, με αρκετούς από τους αγρότες να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ηλίανθο. Στη Θεσσαλία, αντίθετα, αναμένεται αύξηση εκτάσεων αρκετά πάνω από 10% με σύμμαχο τον ευνοϊκό καιρό, κάτι που τοποθετεί τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με άνεση πάνω από τον πήχη των 30.000 στρεμμάτων, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για πολύ παραπάνω.

Β. Ελλάδα: Μεγάλο το πλήγμα της φθινοπωρινής ξηρασίας

Τεράστιες ήταν οι απώλειες στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Γαβρανίδη, πρόεδρο της εταιρείας «Φυτοενέργεια» από τις Σέρρες. Ο ίδιος προσδιόρισε το ποσοστό απωλειών σε άνω του 50% σε σχέση με τις εκτάσεις του 2018, εκτιμώντας ότι πανελλαδικά η καλλιέργεια «είναι πιθανόν να πέσει κάτω από τα 70.000 στρέμματα».

Αναφορικά με τις αποδόσεις, ο ίδιος εκτίμησε ότι «ένα ενδεικτικό νούμερο στα ξηρικά χωράφια μπορεί να είναι τα 200 κιλά/στρέμμα, μια μέτρια δηλαδή απόδοση. Στα ποτιστικά μπορεί να βρεθούμε και στα 400 κιλά/στρέμμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ανθίζει η ελαιοκράμβη στη Θεσσαλία

Μια πολύ καλή χρονιά με τα μέχρι σήμερα δεδομένα περιμένουν οι Θεσσαλοί όπως μας είπε ο γεωπόνος της Alfa, Πέτρος Μάκας: «Σε λίγες μέρες, μπαίνουμε στα χωράφια. Φέτος, βλέπουμε αύξηση στις εκτάσεις που εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει το 10%, ιδιαίτερα στον Νομό Λάρισας. Οι περισσότεροι παραγωγοί βάζουν για δεύτερη χρονιά, σε συνέχεια μιας ικανοποιητικής περσινής χρόνιας που έδωσε αποδόσεις στα 270 κιλά/στρέμμα (μέσος όρος).

Οι συνθήκες είναι καλές, ενώ είναι σημαντικό ότι οι παραγωγοί συμβουλεύτηκαν τον γεωπόνο τους και προχώρησαν στις απαραίτητες φροντίδες (έγκαιρη λίπανση, ψεκασμοί για εχθρούς κ.λπ.). Η τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί είναι τα 40 λεπτά, ενώ είναι σημαντικό ότι καλύπτεται και ο ΦΠΑ. Σε μια καλή χρονιά, τα φυτά δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες ως προς την άρδευσή τους». Σύμφωνα με τον κ. Μάκα, «πολύ σημαντική είναι και η εξέλιξη με τα νέα υβρίδια που επιτρέπουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζιζανίων, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου».

Ανεβαίνει η Φθιώτιδα

Θετικά ήταν τα όσα μας είπε ο γεωπόνος Τάσος Σουλτανόπουλος, από την περιοχή της Λοκρίδας Φθιώτιδας: «Σε πέντε ημέρες, θα ξεκινήσουν να αλωνίζουν οι περισσότεροι. Στην περιοχή, υπάρχουν ορισμένοι παραγωγοί που έβαλαν φέτος ελαιοκράμβη, αφήνοντας το βαμβάκι, το οποίο έχει μειωθεί δραστικά εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής.

Οι περισσότεροι που έβαλαν φέτος ελαιοκράμβη τη δοκιμάζουν για πρώτη φορά». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναμενόμενες αποδόσεις θα κυμανθούν, εκτός απροόπτου, σε υψηλά επίπεδα: «Τα φυτά είναι υγιή, έχουν γίνει καταπληκτικά δεσίματα και εκτιμούμε ότι σε ορισμένα χωράφια πάμε για 400άρι ή παραπάνω». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σουλτανόπουλου, φέτος φυτεύτηκαν στην περιοχή πάνω από 500 στρέμματα ποτιστικής ελαιοκράμβης και, αν όλα εξελιχθούν όπως δείχνουν, η αύξηση της καλλιέργειας του χρόνου θα είναι δεδομένη.